Ηχολήπτης

Ορισμός:Ο ηχολήπτης ασχολείται με τη ρύθμιση της έντασης και την εξασφάλιση της ποιότητας του ήχου.

Περιγραφή: Ο Ηχολήπτης εργάζεται στην κονσόλα του ήχου, από την οποία ρυθμίζει τον ήχο για κάθε μουσικό όργανο ή μηχάνημα. Συγκεκριμένα, δυναμώνει ή χαμηλώνει την ένταση του ήχου, ώστε να ακούγεται σωστά ο ήχος από τα μεγάφωνα σε συναυλίες, μουσικές, θεατρικές ή χορευτικές εκδηλώσεις και κέντρα διασκέδασης ή ακόμα από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Όταν εργάζεται σε συναυλία, συγχρονίζει τη σωστή ένταση των μουσικών οργάνων μέσω της κονσόλας. Επίσης, στην ευθύνη του ηχολήπτη είναι και η εισαγωγή διαφημιστικών σε ραδιοφωνικά προγράμματα. Τέλος, είναι υπεύθυνος για τη σωστή συντήρηση των μηχανημάτων του.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο ηχολήπτης πρέπει να εργάζεται με προσοχή και αίσθημα ευθύνης, εφόσον η ποιότητα του ήχου παίζει σημαντικό ρόλο στην καλύτερη απόδοση ενός τραγουδιού, στην επιτυχία μιας συναυλίας ή μιας εκπομπής.

Επίσης, πρέπει να έχει καλλιτεχνική ευαισθησία, να διαθέτει «μουσικό αυτί», καλή ακοή, να είναι κοινωνικός και συνεργάσιμος.

Σπουδές:

Δεν απαιτείται, για την άσκηση του επαγγέλματος, κάποιος συγκεκριμένος εκπαιδευτικός τίτλος ή πτυχίο.
Σπουδές προσφέρονται σε δημόσια ή ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

Συναφείς σπουδές σε ανώτερο επίπεδο μπορούν να γίνουν σε αντίστοιχα τμήματα Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.

Σπουδαιότητα: Απαραίτητα για την εκτέλεση του επαγγέλματος είναι η επινοητικότητα, η ικανότητα συγκέντρωσης, η ηρεμία και ο ενθουσιασμός. Ο ηχολήπτης πρέπει να είναι επιδέξιος, να έχει μουσική παιδεία και “μουσικό αυτί”. 

Περιβάλλον ενασχόλησης: Ο Ηχολήπτης μπορεί να απασχοληθεί στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας. Μπορεί να εργαστεί στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, σε κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική ή σε δισκογραφικές εταιρείες όπου γίνονται εγγραφές τραγουδιών και μουσικών έργων. Επίσης, μπορεί να εργαστεί σε ιδιωτικές εταιρείες που διοργανώνουν συναυλίες.

Επαγγελματικές συνθήκες: Η εργασία του ηχολήπτη είναι πολύπλοκη. Εργάζεται σε κλειστό χώρο (στούντιο ηχοληψίας) των ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών και στα κέντρα διασκέδασης. Μπορεί να ασκηθεί και σε ανοιχτό χώρο στην περίπτωση συναυλιών. Το ωράριο είναι εξάωρο, αλλά μπορεί να απαιτηθούν και υπερωρίες. Ο Ηχολήπτης εργάζεται μόνος του, σκυμμένος πάνω από τα ηλεκτρονικά του μηχανήματα. Πολλές φορές υπάρχει η ανάγκη ταξιδιών ή και νυχτερινής εργασίας ανάλογα με το χώρο εργασίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις (απασχόληση σε νυχτερινό κέντρο), η εργασία του ηχολήπτη θεωρείται ανθυγιεινή, ενώ η μακροχρόνια άσκηση του επαγγέλματος, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ακοή.

Γενικά σχόλια: Το επάγγελμα του Ηχολήπτη ταιριάζει σε ανθρώπους με “μουσικό αυτί” και που συνδυάζουν την ευστροφία, την αντίληψη και την κριτική σε θέματα ήχου.
Μεγάλο ενδιαφέρον στο επάγγελμα παρουσιάζει η χρήση μηχανημάτων ήχου υψηλής τεχνολογίας και ηλεκτρονικού υπολογιστή.

(πηγή: τομέας ΣΕΠ τέως Παιδαγωγικού Ινστιτούτου)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ