ΠΜΣ: Δημιουργική Γραφή, Θέατρο και Πολιτιστικές Βιομηχανίες: Καλλιτεχνικές, ερευνητικές και παιδαγωγικές εφαρμογές

το άρθρο ενημερώθηκε στις 18.12.2022

 Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Σχολή Καλών Τεχνών

Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Ναύπλιο)

ΠΜΣ: «Δημιουργική Γραφή, Θέατρο και Πολιτιστικές Βιομηχανίες: Καλλιτεχνικές,

ερευνητικές και παιδαγωγικές εφαρμογές»

(Creative Writing, Theatre and Culture Industries: Artistic, research and pedagogical applications)

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής:  Βασιλέως Κωνσταντίνου 21 & Τερζάκη – Ναύπλιο – 21100

Τηλέφωνα: 2752096124, 130, 131  Email: creativewriting.ts@uop.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου οργανώνει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2022/2023 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Δημιουργική Γραφή, Θέατρο και Πολιτιστικές Βιομηχανίες: Καλλιτεχνικές, ερευνητικές και παιδαγωγικές εφαρμογές»/«Creative Writing, Theatre and Culture Industries: Artistic, research and pedagogical applications» σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του ν. 4485/2017 (Α’ 114).

Το γνωστικό αντικείμενο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος είναι η «Δημιουργική Γραφή, Θέατρο και Πολιτιστικές Βιομηχανίες: Καλλιτεχνικές, ερευνητικές και διδακτικές εφαρμογές». Διακρίνεται σε δύο ειδικεύσεις, «Δημιουργική Γραφή και Θεατρική Μεταφορά» και «Εφαρμογές της Δημιουργικής Γραφής και Πολιτιστικές Βιομηχανίες» και συνίσταται στη μελέτη της δημιουργικής γραφής, ειδικότερα σε σχέση με το θέατρο στο ευρύτερο πλαίσιο του πεδίου των πολιτιστικών/δημιουργικών βιομηχανιών, και την άσκηση τόσο στην πρωτότυπη γραφή όσο και στις πρακτικές της «μεταφοράς» στο πλαίσιο της δραματουργίας, της επιμέλειας, της μετάφρασης καθώς και της σκηνικής και οπτικής αναπαράστασης στην σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή.

Το γνωστικό αντικείμενο του Προγράμματος αφορά:

α) τη συστηματική προσέγγιση αρχών και μεθόδων δημιουργικής γραφής κυρίως για το θέατρο (θεατρικά έργα, δραματουργία).

β) την παροχή στέρεης γενικής και ειδικής αντίληψης των τρόπων με τους οποίους λειτουργούν οι διαδικασίες παραγωγής, επιμέλειας και δημοσίευσης/παρουσίασης δημιουργικού υλικού.

γ) την εξοικείωση και εμβάθυνση σε εφαρμογές της δημιουργικής γραφής σε συναφείς προς το θέατρο πολιτιστικές βιομηχανίες (π.χ., παραγωγή παραστάσεων, άλλων θεαμάτων, παραγωγή έντυπου/ψηφιακού υλικού και μορφών αφήγησης στον κινηματογράφο/μουσική).

δ) τη μελέτη και την πρακτική άσκηση στη χρήση τεχνικών της δημιουργικής γραφής σε ένα μεγάλο εύρος παιδαγωγικών και κοινωνικών εφαρμογών της σε σχέση με το θέατρο στην επίσημη εκπαίδευση και σε άτυπες δομές σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συμμετοχικής και δημιουργικής πολιτισμικής πολιτικής.

Τίτλος Σπουδών:

Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στον τομέα «Δημιουργική Γραφή, Θέατρο και Πολιτιστικές Βιομηχανίες: Καλλιτεχνικές, ερευνητικές και παιδαγωγικές εφαρμογές» με τις ακόλουθες ειδικεύσεις: (1) Δημιουργική Γραφή και Θεατρική Μεταφορά και (2) Εφαρμογές της Δημιουργικής Γραφής και Πολιτιστικές Βιομηχανίες.

Διάρκεια σπουδών :

Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: 

Η γλώσσα διεξαγωγής του προγράμματος μπορεί να είναι η Ελληνική ή η Αγγλική.

Δίδακτρα:

Για το σύνολο του προγράμματος τα τέλη φοίτησης ανέρχονται σε τρεις χιλιάδες (3.000 €) ευρώ.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων: 

Το ΠΜΣ μεταπτυχιακό πρόγραμμα απευθύνεται σε αποφοίτους Σχολών Ανθρωπιστικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, Σχολών Παιδαγωγικών και Κοινωνικών Επιστημών όπως επίσης σε αποφοίτους όλων των Σχολών που ενδιαφέρονται να εξειδικευτούν στο αντικείμενο της δημιουργικής γραφής και των εφαρμογών της και να το αξιοποιήσουν στην εργασία τους και στην προσωπική τους δημιουργία.

Διαδικασία επιλογής: 

Κάθε χρόνο γίνονται δεκτοί έως 25 υποψήφιοι/υποψήφιες ανά ειδίκευση. Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται μετά από συνέντευξη και την εξέταση των απαιτούμενων δικαιολογητικών και με βάση τα εξής κριτήρια κατάταξης:

Τον γενικό βαθμό πτυχίου του υποψήφιου/της υποψήφιας, με προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος της βαθμολογίας είναι τουλάχιστον επτά (7). Σε περίπτωση που ο υποψήφιος/η υποψήφια δεν έχει ακόμα αποφοιτήσει, λαμβάνεται υπόψη ο γενικός βαθμός στα μαθήματα που έχει συμπληρώσει επιτυχώς και ο αριθμός τους (συντελεστής βαρύτητας 35%)

Τη συνάφεια του πρώτου πτυχίου με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. με προτεραιότητα στις ανθρωπιστικές και καλλιτεχνικές σχολές καθώς και στις, παιδαγωγικές και κοινωνικές επιστήμες (συντελεστής βαρύτητας 25%)

Την επίδοση στην προσωπική συνέντευξη, στο πλαίσιο της οποίας συνεκτιμάται η γενικότερη συγκρότηση των υποψηφίων (συντελεστής βαρύτητας 25%)

Το δημοσιευμένο επιστημονικό ή/και καλλιτεχνικό έργο (συντελεστής βαρύτητας 15%)

Τη γνώση περαιτέρω ξένης γλώσσας εκτός της προαπαιτούμενης σε επίπεδο τουλάχιστον Β2 (συντελεστής βαρύτητας 10%).

Για την υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το ΠΜΣ απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά και έγγραφα:

Αίτηση

Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα

Συνοδευτική επιστολή (έως 500 λέξεις) στην οποία να αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους ο υποψήφιος/η υποψήφια ενδιαφέρεται για μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα

Φωτοτυπία πτυχίου/διπλώματος ή βεβαίωση Περάτωσης Σπουδών και φωτοτυπία βεβαίωσης ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ προκειμένου για πτυχίο Πανεπιστημίου της αλλοδαπής

Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου

Μία τουλάχιστον συστατική επιστολή για τις ακαδημαϊκές ή/και καλλιτεχνικές επιδόσεις του/της υποψήφιου/υποψήφιας

Πιστοποίηση γνώσης τουλάχιστον της αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο Β2 με την κατάθεση αναγνωρισμένων σχετικών τίτλων γλωσσομάθειας, ή με άλλα σχετικά στοιχεία, όπως προηγούμενη φοίτηση σε αγγλόφωνο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, ή, εάν δεν υπάρχουν τα παραπάνω, με γραπτή εξέταση, η οποία διεξάγεται με ευθύνη του ΠΜΣ.

Οι υποψήφιοι/υποψήφιες που δεν είναι φυσικοί ομιλητές/φυσικές ομιλήτριες της ελληνικής οφείλουν να προσκομίσουν Βεβαίωση Ελληνομάθειας (πιστοποιητικό ελληνομάθειας επιπέδου Β2).

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Οι πιστωτικές μονάδες του προγράμματος σπουδών είναι συνολικά ενενήντα (90 ects).

Η πρώτη ειδίκευση, «Θεατρική γραφή και μεταφορά», δίνει έμφαση στην μελέτη και την άσκηση της δημιουργικής γραφής. Οι πτυχιούχοι της κατεύθυνσης αυτής θα μπορούν να προσεγγίζουν θεωρητικά την πράξη της δημιουργικής γραφής και να παράγουν δημιουργικά κείμενα, πρωτότυπα ή μεταφορές, ως αυτοδύναμα καλλιτεχνικά / συγγραφικά έργα, ιδιαίτερα σε είδη που σχετίζονται με το θέατρο και τις συναφείς προς αυτό τέχνες. Αποκτούν επίσης εξειδίκευση στην ενεργητική κατανόηση της ποιητικής πρωτότυπων και μεταφρασμένων κειμένων διαφορετικών ειδών με καλή γνώση των ειδολογικών και ιστορικών τους παραμέτρων καθώς και στην εξάσκηση στην μεταφορά, μετάφραση, απόδοση ή διασκευή αυτών συγγραφικά ή και σε σκηνική αναπαράσταση.

Ενδεικτικά μαθήματα ειδίκευσης Α΄:

«Η δημιουργική πράξη: Είδη και θεωρία της Λογο­τεχνίας και της Δημιουργικής Γραφής»

«Διασκευή και Θεατρική γραφή»

«Θεατρική γραφή, Δραματουργία και παράσταση»

«Θεατρική μετάφραση: Θεωρία και πράξη»

«Δημιουργική επανεγγραφή αρχαίων μύθων»

«Η αρχαία ελληνική λογοτεχνία ως δημιουργικό κείμενο»

«Μοτίβα της μοντέρνας Ευρωπαϊκής λογοτεχνίας»

«Σύγχρονο δράμα και μορφές γραφής».

Η δεύτερη ειδίκευση, «Εφαρμογές της δημιουργικής γραφής και πολιτιστικές βιομηχανίες», δίνει έμφαση στη δημιουργική γραφή, στις παιδαγωγικές της χρήσεις και στις διαδικασίες παραγωγής προϊόντων στις πολιτιστικές/δημιουργικές βιομηχανίες. Οι πτυχιούχοι της δεύτερης ειδίκευσης θα μπορούν κατανοούν και να εφαρμόζουν τις διαδικασίες λειτουργίας επιμελητικών πρακτικών και παραγωγής δημιουργικών προϊόντων
στις πολιτιστικές/δημιουργικές βιομηχανίες, ώστε μπορούν να εργαστούν σε αυτές. Αποκτούν επίσης εξειδίκευση στη συστηματική αξιοποίηση της δημιουργικής γραφής, ιδιαίτερα της θεατρικής, ως παιδαγωγικού μέσου τόσο στην εκπαίδευση όσο και σε άλλες κοινωνικές εφαρμογές.

Ενδεικτικά μαθήματα ειδίκευσης Β΄:

«Επιμέλεια κειμένων και εκδοτικές αρχές»

«Δημιουργική παιδαγωγική και τεχνικές δημιουργικής γραφής στην εκπαίδευση»

«Επιμελητικές πρακτικές και παραγωγή στις δημιουργικές βιομηχανίες»

«Μορφές οπτικής αφήγησης στον κινηματογράφο»

«Δημιουργική αφηγηματικότητα στις τέχνες και πολυμεσικές εφαρμογές»

«Δημιουργικές βιομηχανίες και πολιτισμική πολιτική»

«Δημιουργική γραφή και κοινωνικές εφαρμογές»

«Γραφές του εαυτού και της ζωής: μη μυθοπλαστικά είδη γραφής».

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτείται η λήψη τεσσάρων (4) μαθημάτων κατά το α΄ και β΄ εξάμηνο και προβλέπεται η δυνατότητα επιλογής μαθημάτων και από τις δύο ειδικεύσεις, ανάλογα με τα μαθήματα που προσφέρονται κάθε έτος.

Στο γ΄ εξάμηνο του προγράμματος είναι απαραίτητη η εκπόνηση είτε Διπλωματικής Εργασίας είτε Πρακτικής Άσκησης σε τομείς της ειδίκευσης που έχουν επιλέξει οι φοιτητές/φοιτήτριες.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει έως και το ακαδημαϊκό έτος 2031/2032, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 32 του ν. 4485/2017 (Α’ 114), οι οποίες αναφέρονται στην ανά πενταετία αξιολόγηση της συνέχισης λειτουργίας κάθε ΠΜΣ.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ