ΠΜΣ: Σύγχρονες  Προσεγγίσεις στην Παθολογία και Χειρουργική του Αμφιβληστροειδούς

το άρθρο ενημερώθηκε στις 08.10.2024

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Ιατρικής (Αθήνα)

ΠΜΣ: «Σύγχρονες  Προσεγγίσεις στην Παθολογία και Χειρουργική του Αμφιβληστροειδούς»

(MSc in Medical and Surgical Retina Modern Approaches)

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Μικράς Ασίας 75, Τ.Κ. 11527, Γουδή

Τηλέφωνα: 210 7462002, 210 7462099 Email: secr@med.uoa.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα οργανώσει και θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Παθολογία και Χειρουργική του Αμφιβληστροειδούς» (MSc in Medical and Surgical Retina Modern Approaches), σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του ν. 4485/2017.

Γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ αποτελεί η εκπαίδευση στη σύγχρονη πολυπαραμετρική (multidisciplinary) διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση στην παθολογία και χειρουργική του αμφιβληστροειδούς και εισαγωγή στη σύγχρονη έρευνα, δίνοντας έμφαση στις αναδυόμενες τεχνολογίες αιχμής.

Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στο εξειδικευμένο αντικείμενο του οπισθίου ημιμορίου, που περιλαμβάνει την παθολογία και τη χειρουργική του αμφιβληστροειδούς, όσον αφορά στη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του αμφιβληστροειδούς, με έμφαση στις μελλοντικές τεχνικές διάγνωσης και αντιμετώπισης των παθήσεων αυτών.

Τίτλος Σπουδών:

Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο «Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Παθολογία και Χειρουργική του Αμφιβληστροειδούς» (MSc in Medical and Surgical Retina Modern Approaches).

Διάρκεια σπουδών :

Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) του Προγράμματος ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: 

Τα μαθήματα διεξάγονται στην ελληνική γλώσσα. Η επίσημη γλώσσα διδασκαλίας και συγγραφής της Διπλωματικής Εργασίας είναι η ελληνική. Εξαίρεση αποτελούν τα μαθήματα των ξένων ομιλητών που θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα.

Δίδακτρα:

Τέλη φοίτησης τα οποία ανέρχονται συνολικά σε τέσσερις χιλιάδες ευρώ (4.000,00 €) και καταβάλλονται σε τέσσερις δόσεις [χίλια ευρώ (1.000,00 €) ανά εξάμηνο].

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων: 

Στο ΠΜΣ «Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Παθολογία και Χειρουργική του Αμφιβληστροειδούς» γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του Α’ κύκλου σπουδών των Τμημάτων Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Οπτομετρίας και Οπτικών Βιοτεχνολογιών ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ και μόνο ένας κατ’ έτος σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Το ΠΜΣ «Σύγχρονες Προσεγγίσεις Στην Παθολογία Και Χειρουργική Του Αμφιβληστροειδούς» θα δέχεται σαράντα πέντε (45) φοιτητές ανά δεύτερο ακαδημαϊκό έτος.

Διαδικασία επιλογής: 

Η επιλογή μεταξύ των υποψηφίων γίνεται μετά από συνέντευξη από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής. Τα μέλη διαμορφώνουν για κάθε υποψήφιο βαθμολογία σε κλίμακα από 0 ως 100. Στη βαθμολογία λαμβάνονται υπόψη:

Ο βαθμός του πτυχίου σε ποσοστό 20%.

Η κατοχή τίτλου ιατρικής ειδικότητας και ιδιαίτερα, της εξειδίκευσης στην Οφθαλμολογία σε ποσοστό 20%.

Η βαθμολογία στα σχετικά με την Οφθαλμολογία προπτυχιακά μαθήματα σε ποσοστό 10%.

Η σχέση της ερευνητικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας του υποψηφίου με την Οφθαλμολογία σε ποσοστό 20%.

Η συνάφεια του πτυχίου ΑΕΙ και των γνώσεων του υποψηφίου με την Οφθαλμολογία σε ποσοστό 10%.

Η βαθμολογία από τη συνέντευξη σε ποσοστό 20%.

Με βάση τα συνολικά κριτήρια, η Σ.Ε. καταρτίζει τον Πίνακα αξιολόγησης των φοιτητών και τον καταθέτει προς έγκριση στη Συνέλευση. Οι επιτυχόντες θα πρέπει να εγγραφούν στη Γραμματεία του ΠΜΣ εντός τριάντα (30) ημερών από την απόφαση της Συνέλευσης. Ισοβαθμήσαντες γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι, σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10% του ανώτατου αριθμού εισακτέων. Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών, θα κληθούν αν υπάρχουν, οι επιλαχόντες, με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα, να εγγραφούν στο Πρόγραμμα.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Για την απόκτηση ΔMΣ απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε α) παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, β) πρακτική εκπαίδευση σε Εξωτερικά Ιατρεία και σε Κλινικές, καθώς και παρακολούθηση τριήμερου σεμιναρίου και γ) σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, η οποία μπορεί να είναι εργασία ανασκόπησης ή ερευνητική.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής:

Α΄ Εξάμηνο
Υποχρεωτικά Μαθήματα

Α1. Βασικές επιστήμες στην Οφθαλμολογία

Α2. Μεθοδολογία της έρευνας

Α3. Απεικόνιση και αγγειακές παθήσεις αμφιβληστροειδούς

Α4. Επίκτητες, κληρονομικές, νεοπλασματικές και φλεγμονώδεις παθήσεις αμφιβληστροειδούς

Β΄ Εξάμηνο
Υποχρεωτικά Μαθήματα

Β1. Παθοφυσιολογία χειρουργικών παθήσεων Υαλοειδούς – Αμφιβληστροειδούς

Β2. Απεικόνιση και παθήσεις Υαλοειδούς – Αμφιβληστροειδούς

Β3. Βασικές αρχές χειρουργικής

Β4. Χειρουργικά Videos

Γ΄ Εξάμηνο
Υποχρεωτικά Μαθήματα

Γ1. Κλινική άσκηση στην Παθολογία αμφιβληστροειδούς (6 εβδομάδες)

Γ2. Κλινική άσκηση στην Χειρουργική αμφιβληστροειδούς (6 εβδομάδες)

Δ΄ Εξάμηνο

Εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2031-2032 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ