ΔΠΜΣ: Λαογραφία και Πολιτιστική Διαχείριση

το άρθρο ενημερώθηκε στις 27.09.2024

Συνεργαζόμενα τμήματα:

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Παιδαγωγικό  Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

 

ΔΠΜΣ: «Λαογραφία και πολιτιστική διαχείριση»

(Folklore, Folkloristics and Cultural Management)

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής:  Πανεπιστημιούπολη Αθηνών,   15772  Άνω Ιλίσια

Τηλέφωνα:  210 7277310,  210 7277960,  210 7277654  Ε-mail: mkallinikou@phil.uoa.gr 

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα οργανώσουν και θα λειτουργήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) με τίτλο «Λαογραφία και πολιτιστική διαχείριση», σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Τη γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη του Προγράμματος αναλαμβάνει το Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.

Το Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) με τίτλο «Λαογραφία και πολιτιστική διαχείριση» έχει ως αντικείμενο την έρευνα και την αξιοποίηση του λαϊκού πολιτισμού. Συγκεκριμένα, παρέχονται γνώσεις για την έρευνα και τις εφαρμογές του λαϊκού πολιτισμού σε διάφορους τομείς που περιλαμβάνονται στο ευρύτερο φάσμα της πολιτιστικής διαχείρισης.  Σκοπός του ΔΠΜΣ είναι η κατάρτιση μεταπτυχιακών φοιτητών στα εξής πεδία:

Στα κυρίαρχα θεωρητικά ρεύματα της Λαογραφίας, ελληνικής και ξένης

Στις βασικές κατηγορίες της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε έννοιες, που αναδεικνύονται στο πλαίσιο της ανάπτυξης προβληματικής για την ορθή διαχείριση και προβολή των πεδίων του λαϊκού πολιτισμού.

Στη δημιουργική «χρήση» των θεμάτων του λαϊκού πολιτισμού στη σχολική μονάδα.

Στην ανάπτυξη ικανοτήτων προβολής του ζητημάτων του λαϊκού πολιτισμού στη δημόσια σφαίρα, σε εκδηλώσεις στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα

Τίτλος Σπουδών:

Το ΔΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στη «Λαογραφία και πολιτιστική διαχείριση». Οι τίτλοι απονέμονται από το Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ με αναφορά όλων των συνεργαζόμενων Τμημάτων και Ιδρυμάτων.

Διάρκεια σπουδών :

Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) του Προγράμματος ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: 

Τα μαθήματα διεξάγονται στην ελληνική γλώσσα. Κατά περίπτωση, και για να εξυπηρετηθούν οι διεθνείς συνεργασίες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μπορούν να πραγματοποιηθούν διαλέξεις από προσκεκλημένους ομιλητές και στην αγγλική γλώσσα.

Δίδακτρα:

Το τέλος συμμετοχής ανά φοιτητή για την υποστήριξη του ΠΜΣ ανέρχεται σε τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000 €), ήτοι επτακόσια πενήντα (750 €) ευρώ ανά εξάμηνο σπουδών.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι των Σχολών/Τμημάτων Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Γίνονται δεκτοί υπότροφοι δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, εφόσον πληρούν τα κριτήρια εισδοχής στο Π.Μ.Σ.

Γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017 και μόνο ένας κατ’ έτος.

Οι επιτυχόντες στο Δ.Π.Μ.Σ. πτυχιούχοι Πανεπιστημίων της αλλοδαπής υποχρεούνται να προσκομίζουν πριν την ολοκλήρωση των σπουδών τους βεβαίωση ισοτιμίας του πτυχίου τους από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Το Δ.Π.Μ.Σ. «Λαογραφία και πολιτιστική διαχείριση» θα δέχεται σαράντα (40) φοιτητές/φοιτήτριες ανά ακαδημαϊκό έτος.

Διαδικασία επιλογής: 

Η αξιολόγηση των υποψηφίων και η επιλογή των εισακτέων γίνεται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια: Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται με μοριοδότηση και οι επιτυχόντες κατατάσσονται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

α. Βαθμός Πτυχίου:

9,5 και πάνω 15 μονάδες
9,0-9,49 14 μονάδες
8,5-8,99 13 μονάδες
8,0-8,49 12 μονάδες
7,5-7,99 11 μονάδες
7,0-7,49 10 μονάδες
6,5-6,99 9 μονάδες

β. βαθμός συναφών με την ειδίκευση προπτυχιακών μαθημάτων – διπλωματική ή πτυχιακή εργασία: έως 10 μονάδες

γ. Επιπλέον ξένη γλώσσα (τουλάχιστον Β2): 10 μονάδες

δ. Δεύτερο πτυχίο Α’ ή Β’ κύκλου σπουδών: 15 μονάδες

ε. Επιστημονικές δημοσιεύσεις σε συναφές αντικείμενο σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά/βιβλία: 10 μονάδες

στ. Προφορική Συνέντευξη: 40 μονάδες.

ΜΕΓΙΣΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΣΥΝΟΛΟ: 100 μονάδες

Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, η Σ.Ε., καταρτίζει τον πίνακα συνολικής αξιολόγησης των υποψηφίων και τον καταθέτει προς έγκριση στην Ε.Δ.Ε.. Οι επιτυχόντες θα πρέπει να εγγραφούν στη Γραμματεία του Τμήματος Φιλολογίας εντός τριάντα (30) ημερών από την απόφαση της Ε.Δ.Ε.. Σε περίπτωση ισοβαθμίας (με μαθηματική στρογγυλοποίηση στην ακέραιη μονάδα της κλίμακας 100), εισάγονται οι ισοβαθμήσαντες υποψήφιοι, σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10% του ανώτατου αριθμού εισακτέων. Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών, θα κληθούν, αν υπάρχουν, οι επιλαχόντες, με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα, να εγγραφούν στο Πρόγραμμα.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Για την απόκτηση ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε ανελλιπή παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, ερευνητική απασχόληση και συγγραφή επιστημονικών εργασιών, πρακτική άσκηση, καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Η παρακολούθηση των μαθημάτων και των εργαστηριακών ασκήσεων είναι υποχρεωτική.

Α. Το ενδεικτικό πρόγραμμα των μαθημάτων του Δ.Π.Μ.Σ. διαμορφώνεται ως εξής:

Α’ Εξάμηνο
Υποχρεωτικά Μαθήματα

Η επιστήμη της Λαογραφίας: Ιστορία και Θεωρία

Δημόσια λαογραφία, πολιτιστική διαχείριση και πολιτιστική πολιτική: Ζητήματα οργάνωσης, διοίκησης και διαχείρισης πολιτιστικών φορέων

Θεωρητικές και κριτικές προσεγγίσεις για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Μεθοδολογία εθνογραφικής και αρχειακής έρευνας

Β’ Εξάμηνο
Υποχρεωτικά Μαθήματα

Κοινότητες και ταυτότητες στον αγροτικό και στον αστικό χώρο

Λαϊκή τέχνη και λαογραφικά μουσεία. Οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων – Πρακτική άσκηση

Θρησκευτική Λαογραφία. Έθιμα και δρώμενα στον κύκλο του χρόνου και της ζωής στον αγροτικό και στον αστικό χώρο

Ανάλυση αφηγηματικού λόγου: Λαογραφική έρευνα και εφαρμογές

Γ’ Εξάμηνο
Υποχρεωτικά Μαθήματα

Λαϊκός πολιτισμός και εκπαίδευση

Υλικός πολιτισμός και Λαογραφία: ταυτότητες, κατανάλωση, αειφορία

*Μάθημα κατ’ Επιλογήν Υποχρεωτικό

*Μάθημα κατ’ Επιλογήν Υποχρεωτικό

Δ’ Εξάμηνο

Εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας

Το ΔΠΜΣ «Λαογραφία και πολιτιστική διαχείριση» ενέχει εξ ορισμού την έννοια της εφαρμογής της θεωρητικής γνώσης στις πολιτισμικές ομάδες και στους πολιτιστικούς φορείς. Συνεπώς, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα έχουν την ευκαιρία και την υποχρέωση να ασκηθούν σε θέματα λαογραφικής έρευνας και πολιτιστικής διαχείρισης σε μουσεία και εργαστήρια, συμπεριλαμβανομένων του Λαογραφικού Μουσείου και Αρχείου του Τμήματος Φιλολογίας και των Εργαστηρίων των συνεργαζομένων πανεπιστημιακών τμημάτων, ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ, ΤΙΕ του ΔΠΘ, ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε αρχεία, σε πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, ή/και στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής
Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπου μπορούν στην πράξη να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν την έννοια και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα περισσότερα μαθήματα περιλαμβάνουν τη γνωριμία και τη δυνατότητα πρακτικής συνεργασίας με τους ανωτέρω φορείς.

Για παράδειγμα, στο πλαίσιο του μαθήματος «Μεθοδολογία εθνογραφικής και αρχειακής έρευνας» του Α’ εξαμήνου, θα υπάρχουν «υποχρεωτικά σεμινάρια/ασκήσεις επιτόπιας έρευνας στον αγροτικό και τον αστικό χώρο, καθώς και άσκηση στο Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο του ΕΚΠΑ». Στο μάθημα «Λαϊκή τέχνη και λαογραφικά μουσεία. Οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων – πρακτική άσκηση», του Β’ εξαμήνου, η εξοικείωση των φοιτητριών και των φοιτητών με ζητήματα διαχείρισης των λαογραφικών μουσείων θα γίνει «με την άσκησή τους τόσο στην πρακτική εφαρμογή της θεωρητικής κατάρτισης με την ανάληψη ρόλων σε μικρό εκθεσιακό project, όσο και στην κριτική ανάλυση εκθέσεων λαογραφικών μουσείων που θα επισκέπτονται στη διάρκεια του εξαμήνου» (βλ. αναλυτική περιγραφή μαθημάτων).

Μαθήματα κατ’ Επιλογήν Υποχρεωτικά:

1. Ψηφιακή Λαογραφία

2. Οπτική Εθνογραφία και λαϊκός πολιτισμός

3. Λαϊκός πολιτισμός και διατροφή: καθημερινότητα, τελετουργικές και εθιμικές χρήσεις

4. Οικολογική Λαογραφία και Πολιτισμική Οικολογία

5. Αστική Λαογραφία

6. Θεάματα και μουσικοχορευτικά δρώμενα: μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας

7. Λαϊκός πολιτισμός και τουρισμός

Τα προσφερόμενα μαθήματα είναι δώδεκα (12), με συνολικό αριθμό ECTS ενενήντα (90). Σε αυτά περιλαμβάνονται 10 υποχρεωτικά μαθήματα με 7,5 ECTS το καθένα και 2 μαθήματα κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά με 7,5 ECTS το καθένα. Η διπλωματική εργασία αντιστοιχεί σε 30 ECTS

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΔΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2031-2032 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ