ΠΜΣ: Ενδοκρινικές Νεοπλασίες

το άρθρο ενημερώθηκε στις 08.10.2024

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Ιατρικής (Αθήνα)

ΠΜΣ: «Ενδοκρινικές Νεοπλασίες»

(MSc in Endocrine Neoplasia)

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Μικράς Ασίας 75, Τ.Κ. 11527, Γουδή

Τηλέφωνα: 210 7462002, 210 7462099 Email: secr@med.uoa.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα οργανώσει και θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Ενδοκρινικές Νεοπλασίες» (MSc in Endocrine Neoplasia), σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και του ν. 4485/2017.

Οι Ενδοκρινικές Νεοπλασίες καλύπτονται ως αντικείμενο από την Ενδοκρινολογία, ενώ κάποιους τομείς μπορεί να καλύψει και η Ογκολογία. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται νεοπλασίες που εξορμούν από τα νευροενδοκρινικά κύτταρα ή/και νεοπλάσματα που σχετίζονται με την έκκριση ορμονών και οδηγούν σε εκκριτικά ή λειτουργικά σύνδρομα (συμπεριλαμβανομένων των παρανεοπλασματικών συνδρόμων).

Εκτός από την πολυπλοκότητα της προέλευσής τους, την ετερογένεια στην παθογένειά τους, άλλη μια ιδιαιτερότητα των ενδοκρινικών νεοπλασμάτων είναι η παρουσία τους στα πλαίσια γενετικών συνδρόμων. Επομένως, πέρα από τη διάγνωση ενός νεοπλάσματος σε έναν ασθενή και τον σχεδιασμό του θεραπευτικού τους πλάνου, πολλές φορές χρειάζεται και ο έλεγχος και η τακτική παρακολούθηση και των υπόλοιπων μελών της οικογένειας του ατόμου στο οποίο έγινε η πρώτη διάγνωση (index case).

Βασικός λόγος ίδρυσης του ΠΜΣ «ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΕΣ ΝΕΟΠΛΑΣΙΕΣ» και η επιτυχής εφαρμογή αυτού, βασίζεται στο γεγονός πως αποτελεί ένα νέο πεδίο ανάπτυξης το οποίο στηρίζεται στη συνεργασία πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων. Ως εκ τούτων, ως στόχοι του παρόντος ΠΜΣ τίθενται οι εξής:

– Να καλυφθεί ένας τομέας μεταπτυχιακής εκπαίδευσης που δεν παρέχεται από τα τρέχοντα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.

– Να αποκτηθούν γνώσεις ως προς το αντικείμενο της Ενδοκρινολογίας, των ορμονών και του τρόπου με τον οποίο ρυθμίζεται η έκκρισή τους, η δράση τους και παράλληλα οι γνώσεις αυτές να συσχετιστούν με το αντικείμενο της Ογκολογίας και των μιτογόνων διαμεσολαβητών που οδηγούν στη γένεση του νεοπλάσματος.

– Να αποκτηθούν δεξιότητες τόσο θεωρητικές όσο και πρακτικής εμπειρίας στη διάγνωση και τη θεραπευτική προσέγγιση των τριών (3) βασικών κατηγοριών των νεοπλασμάτων που πραγματεύεται η Ενδοκρινική Ογκολογία (Νεοπλάσματα Θυρεοειδούς Αδένα, Νεοπλάσματα Υπόφυσης και Επινεφριδίων, Νευροενδοκρινικά Νεοπλάσματα).

– Να αποκτηθούν εξειδικευμένες γνώσεις και τεχνικές από επαγγελματίες του ευρύτερου χώρου της υγείας στο ταχέως εξελισσόμενο αντικείμενο της διάγνωσης και της θεραπείας της Ενδοκρινικής Ογκολογίας.

– Να αποκτηθούν οι απαιτούμενες δεξιότητες με τη δημιουργία ικανών επιστημόνων παροχής υπηρεσιών υγείας.

– Να ενισχυθούν οι επιστήμονες με γνώσεις για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών και συνεχούς επιμόρφωσης στους χώρους εργασίας.

– Η συμβολή στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας.

– Η ανάπτυξη της έρευνας στους επιμέρους τομείς.

– Η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών ειδικοτήτων που συνεργάζονται κατά την Πολύ-επιστημονική διαχείριση (multidisciplinary management) των ενδοκρινικών νεοπλασμάτων (Ενδοκρινολόγοι, Χειρουργοί, Νευροχειρουργοί, Ογκολόγοι, Πυρηνικοί Ιατροί, Ακτινολόγοι, Επεμβατικοί Ακτινολόγοι, Γαστρεντερολόγοι, Καρδιολόγοι, Γενετιστές, Διατροφολόγοι, Ψυχολόγοι, Νοσηλευτές).

– Η ενσωμάτωση και η ανάπτυξη εφαρμογών βιοτεχνολογίας και πληροφορικής στον τομέα της διάγνωσης, της θεραπείας, της συλλογής δεδομένων σε βάσεις ασθενών με σπάνια νεοπλάσματα, καθώς και η δημιουργία ανάλογης νοοτροπίας και στάσεων.

– Η ανάπτυξη των υπηρεσιών υποστήριξης σε ομάδες ασθενών ανάλογα με το νόσημα που έχουν σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις, καθώς και η υποστήριξη των ασθενών με τη μορφή της παραϊατρικής βοήθειας με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, με δεδομένη τη μακρά επιβίωση που φέρουν οι ασθενείς που πάσχουν από ενδοκρινικά νεοπλάσματα.

– Η στελέχωση κέντρων με πιστοποιημένη εξειδίκευση στα Ενδοκρινικά Νεοπλάσματα και τους Νευροενδοκρινικούς όγκους

Τίτλος Σπουδών:

Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στις «Ενδοκρινικές Νεοπλασίες» (MSc in Endocrine Neoplasia).

Διάρκεια σπουδών :

Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) του Προγράμματος ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: 

Η επίσημη γλώσσα διδασκαλίας είναι η Ελληνική. Εξαίρεση αποτελούν τα μαθήματα των ξένων ομιλητών που θα γίνουν στην Αγγλική γλώσσα. Η συγγραφή της διπλωματικής εργασίας μπορεί να γίνει στην Ελληνική ή την Αγγλική γλώσσα.

Δίδακτρα:

Τέλη φοίτησης τα οποία ανέρχονται σε οκτακόσια ευρώ (800 €) ανά εξάμηνο σπουδών, σύνολο τρείς χιλιάδες διακόσια ευρώ (3200 €).

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων: 

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί

1. Κάτοχοι τίτλου του Α΄ κύκλου σπουδών των Τμημάτων Ιατρικής, Βιολογίας, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής, Γενετικής, Ψυχολογίας, Διατροφολογίας, Βιολογίας, Βιοχημείας/ Χημείας, Γενετικής

της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

2. Πτυχιούχοι λοιπών συναφών Τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

3. Γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., και μόνο ένας κατ’ έτος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Ο αριθμός των εισακτέων θα είναι 30 κατ’ ανώτατο όριο.

Διαδικασία επιλογής: 

Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

τον γενικό βαθμό του πτυχίου (συντελεστής βαρύτητας: 20%)

την αναλυτική βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα, ειδικά στα σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. (συντελεστής βαρύτητας: 20%)

την τυχόν ερευνητική δραστηριότητα (ερευνητικές εργασίες και δημοσιεύσεις), τα πιστοποιητικά και αποδεικτικά πτυχία από επιπρόσθετα προσόντα που αναφέρονται στο βιογραφικό σημείωμα, την προσωπική επιστολή αναφοράς των λόγων επιλογής του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού προγράμματος (συντελεστής βαρύτητας: 20%)

τη γνώση της αγγλικής γλώσσας (συντελεστής βαρύτητας: 20%)

τη συνέντευξη από τη Σ.Ε. (συντελεστής βαρύτητας: 20%)

Με βάση τα συνολικά κριτήρια, η Σ.Ε. καταρτίζει τον πίνακα αξιολόγησης των φοιτητών και τον καταθέτει προς έγκριση στη Συνέλευση. Οι επιτυχόντες θα πρέπει να εγγραφούν στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την απόφαση της Συνέλευσης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, γίνονται δεκτοί οι ισοβαθμήσαντες ως υπεράριθμοι σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10% του ανώτατου αριθμού εισακτέων. Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών, θα κληθούν αν υπάρχουν, οι επιλαχόντες, με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα, να εγγραφούν στο Πρόγραμμα.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Για την απόκτηση ΔMΣ απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε α) παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, β) πρακτική εκπαίδευση σε εξωτερικά ιατρεία και σε κλινικές και γ) εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, η οποία μπορεί να είναι εργασία ανασκόπησης ή ερευνητική.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής:

Α’ Εξάμηνο:
Υποχρεωτικά Μαθήματα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΓΚΟΓΕΝΕΣΗΣ. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑΣ. ΜΟΡΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΪΣΤΟΧΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ. ΜΟΡΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ

Β’ Εξάμηνο:
Υποχρεωτικά Μαθήματα

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΗ ΝΕΟΠΛΑΣΙΑ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΗΣ ΝΕΟΠΛΑΣΙΑΣ

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ – ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΗΣ ΝΕΟΠΛΑΣΙΑΣ

Γ’ Εξάμηνο:
Υποχρεωτικά Μαθήματα

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ (8 ΟΜΑΔΕΣ 5 ΑΤΟΜΩΝ)

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΗΣ ΝΕΟΠΛΑΣΙΑΣ

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΗΣ ΝΕΟΠΛΑΣΙΑ (έρευνα και κλινική άσκηση, μαθήματα /σεμινάρια).

Δ’ Εξάμηνο:

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ σε έναν από τους παρακάτω τομείς (3 βασικές κατηγορίες των νεοπλασμάτων και Γενετικά Σύνδρομα).

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2031-2032 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ