ΠΜΣ: ΚΑΡΔΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

το άρθρο ενημερώθηκε στις 08.10.2024

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Ιατρικής (Αθήνα)

ΠΜΣ: «ΚΑΡΔΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ»

(MSc IN CARDIOMETABOLIC MEDICINE

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Μικράς Ασίας 75, Τ.Κ. 11527, Γουδή

Τηλέφωνα: 210 7462002, 210 7462099 Email: secr@med.uoa.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα οργανώσει και θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «ΚΑΡΔΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ» (MSc IN CARDIOMETABOLIC MEDICINE), σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και του ν. 4485/2017.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «ΚΑΡΔΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ» έχει σαν αντικείμενο τη γνώση και κατανόηση των κοινών παθογενετικών μηχανισμών των καρδιομεταβολικών νοσημάτων και των κοινών παραγόντων κινδύνου για την εμφάνισή τους, καθώς και τη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών με καρδιομεταβολικά νοσήματα.

Σκοπός του ΠΜΣ είναι η κατάρτιση των μεταπτυχιακών φοιτητών σε θέματα διάγνωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης του καρδιομεταβολικού συνδρόμου και των επιμέρους εκφάνσεών του (όπως καρδιολογικές, νεφρολογικές, ηπατικές, αγγειακές, αναπνευστικές), μέσα από την κατανόηση των παθοφυσιολογικών συσχετισμών που συνδέουν τις μεταβολικές διαταραχές με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το Πρόγραμμα σπουδών έχει σχεδιαστεί για κάθε ερευνητή και επαγγελματία υγείας που επιδιώκει να μάθει τις βασικές αρχές της παθογένειας και των αλληλεπιδράσεων των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου και τις βασικές αρχές στη διαχείριση των συννοσηροτήτων του καρδιομεταβολικού συνδρόμου, προκειμένου να μπορεί να σχεδιάσει και να προάγει βασική και κλινική έρευνα αλλά και να αντιμετωπίζει διαγνωστικά και θεραπευτικά ασθενείς με καρδιομεταβολική νόσο.

Τονίζεται ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει άλλο  ΠΜΣ στην ημεδαπή που να προσεγγίζει διεπιστημονικά (multidisciplinary) τις καρδιομεταβολικές νόσους λαμβάνοντας υπόψη τους κοινούς παθογενετικούς μηχανισμούς τους. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από όλους τους χώρους των βιοϊατρικών επιστημών, τόσο της ημεδαπής όσο και του εξωτερικού, που ασχολούνται διαγνωστικά και θεραπευτικά με την καρδιομεταβολική νόσο.

Τίτλος Σπουδών:

Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στη «ΚΑΡΔΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ» (MSc in Cardiometabolic Medicine).

Διάρκεια σπουδών :

Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) του Προγράμματος ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: 

Τα μαθήματα διεξάγονται στην Ελληνική γλώσσα. Εξαίρεση αποτελούν τα μαθήματα των ξένων ομιλητών που θα γίνουν στην Αγγλική γλώσσα. Η συγγραφή της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας μπορεί να γίνει στην Ελληνική ή την Αγγλική γλώσσα.

Δίδακτρα:

Τέλη φοίτησης/διδάκτρων επτακοσίων πενήντα ευρώ (750€) ανά εξάμηνο σπουδών.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων: 

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι ΑΕΙ των Τμημάτων Ιατρικής, Νοσηλευτικής καθώς και όλων των συναφών επιστημών της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και απόφοιτοι άλλων Τμημάτων ΑΕΙ (π.χ. Φαρμακευτικής, Χημείας, Βιολογίας, ΤΕΦΑΑ, Διαιτολογίας/Διατροφολογίας, Ψυχολογίας, Νοσηλευτικής) της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων της αλλοδαπής.

Γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ και μόνο ένας κατ’ έτος σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Το Π.Μ.Σ. «Καρδιομεταβολική Ιατρική» θα δέχεται έως σαράντα δύο (42) φοιτητές ανά ακαδημαϊκό έτος.

Διαδικασία επιλογής: 

Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια. Τα μέλη διαμορφώνουν για κάθε υποψήφιο βαθμολογία σε κλίμακα από 0 ως 100. Στη βαθμολογία λαμβάνονται υπόψη:

Ο βαθμός του πτυχίου σε ποσοστό 10%

Η εξειδίκευση στην Καρδιολογία, Ενδοκρινολογία, Διαβητολογία, σε ποσοστό 20%

Η σχέση της ερευνητικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας του υποψηφίου με το γνωστικό αντικείμενο σε ποσοστό 20%

Η συνάφεια του πτυχίου ΑΕΙ και των γνώσεων του υποψηφίου με το γνωστικό αντικείμενο σε ποσοστό 20%

Η βαθμολογία από τη συνέντευξη σε ποσοστό 30%

Με βάση τα συνολικά κριτήρια, η Σ.Ε. καταρτίζει τον Πίνακα αξιολόγησης των φοιτητών και τον καταθέτει προς έγκριση στη Συνέλευση. Οι επιτυχόντες θα πρέπει να εγγραφούν στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. εντός τριάντα (30) ημερών από την απόφαση της Συνέλευσης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, γίνονται δεκτοί οι ισοβαθμήσαντες ως υπεράριθμοι σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10% του ανωτέρου αριθμού εισακτέων. Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών, θα κληθούν αν υπάρχουν, οι επιλαχόντες, με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα, να εγγραφούν στο Πρόγραμμα.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Για την απόκτηση ΔMΣ απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε α) παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, β) πρακτική εκπαίδευση σε Εξωτερικά Ιατρεία ή/και σε Κλινικές και γ) σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, η οποία μπορεί να είναι εργασία ανασκόπησης ή ερευνητική.

Α’ Εξάμηνο
Υποχρεωτικά Μαθήματα

Εισαγωγή στην Καρδιομεταβολική Ιατρική – Αναγκαιότητα της ύπαρξής της

Μεθοδολογία έρευνας – Βιοστατιστική

Κοινοί μοριακοί μηχανισμοί που συμμετέχουν στην ανάπτυξη καρδιομεταβολικών νοσημάτων

Ζωικά μοντέλα καρδιομεταβολικού συνδρόμου

Αντίσταση στην ινσουλίνη, λιπώδης ιστός και καρδιομεταβολικά νοσήματα

Β’ Εξάμηνο
Υποχρεωτικά Μαθήματα

Στάδια υπεργλυκαιμίας, Σακχαρώδης Διαβήτης, Παθοφυσιολογία – Κατευθυντήριες οδηγίες

Η Αρτηριακή Υπέρταση και καρδιομεταβολική νόσος – Παθοφυσιολογία – Κατευθυντήριες οδηγίες

Δυσλιπιδαιμία, Διαβητική Δυσλιπιδαιμία-Παθοφυσιολογία – Κατευθυντήριες οδηγίες

Αθηρωμάτωση- Παθογένεια – Εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου

Καρδιακή Ανεπάρκεια και καρδιομεταβολικό σύνδρομο

Μαθήματα Επιλογής

Καρδιομεταβολικά νοσήματα και περιφερική αρτηριοπάθεια

Καρδιομεταβολικά Νοσήματα και Αγγειακή Εγκεφαλική Νόσος

Η μη αλκοολική Λιπώδης διήθηση του ήπατος/Υπνική Άπνοια και καρδιομεταβολικά νοσήματα

Γ’ Εξάμηνο
Υποχρεωτικά Μαθήματα

Στεφανιαία νόσος, Διάγνωση και θεραπεία

To stress και η σαρκοπενία και καρδιομεταβολικό σύνδρομο

Εμμηνόπαυση και καρδιομεταβολική νόσος

Νεώτερες κατηγορίες αντιδιαβητικών φαρμάκων με καρδιομεταβολικό όφελος

Μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Μαθήματα επιλογής

Φυλετικές διαφορές στην εκδήλωση του καρδιομεταβολικού συνδρόμου

Ενδομήτριος «προγραμματισμός» και καρδιομεταβολικό σύνδρομο

Η γενετική στην παθογένεια των καρδιομεταβολικών νοσημάτων και στην αντιμετώπιση αυτών

Δ’ Εξάμηνο

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2031-2032 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα  με την ισχύουσα νομοθεσία.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ