
το άρθρο ενημερώθηκε στις 12.11.2024
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σχολή Επιστημών Υγείας
Τμήμα Ιατρικής (Αθήνα)
ΠΜΣ: «Υπογονιμότητα-Τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής»
(MSc in Infertility-Assisted Reproduction Techniques)
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Μικράς Ασίας 75, Τ.Κ. 11527, Γουδή
Τηλέφωνα: 210 7462002, 210 7462099 Email: secr@med.uoa.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα οργανώσει και θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Υπογονιμότητα-Τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής» (MSc in Infertility-Assisted Reproduction Techniques), σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του ν. 4485/2017.
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Υπογονιμότητα-Τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής» υποστηρίζεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ΠΜΣ «Υπογονιμότητα-Τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής» αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη, συστηματική και σύγχρονη εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας (Ιατρών Μαιευτήρων-Γυναικολόγων, Βιολόγων/Βιοεπιστημόνων και Μαιών/Νοσηλευτών) στη διάγνωση και αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας, στην Κλινική Εμβρυολογία και στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Με τον τρόπο αυτό το ΠΜΣ (το οποίο προσφέρεται για πρώτη φορά στη χώρα μας) θα αποτελέσει ένα απαραίτητο εφόδιο για τους επαγγελματίες υγείας που ενδιαφέρονται για το αντικείμενο, ώστε να αναπτύξουν υψηλού επιπέδου διαπιστευμένη εκπαίδευση, τόσο σε θεωρητικό επίπεδο όσο και σε κλινικοεργαστηριακό, για να μπορούν να ανταποκριθούν επιτυχώς στις σύγχρονες απαιτήσεις της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με απώτερο στόχο την επιτυχή διαχείριση της υπογονιμότητας.
Το συγκεκριμένο ΠΜΣ αφορά τρεις επιστημονικές ομάδες (κλάδους): Ιατρούς/Μαιευτήρες-Γυναικολόγους, Μαίες/Νοσηλευτές-Νοσηλεύτριες και Βιολόγους/Βιοεπιστήμονες. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο ώστε να καλύψει μαθήματα κορμού που αφορούν και τους τρεις κλάδους και μαθήματα ειδικά για κάθε κλάδο. Επίσης, περιλαμβάνει πρακτική άσκηση ανάλογη με τις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου. Τέλος, οι υποψήφιοι θα λάβουν θεωρητική εκπαίδευση σχετικά με τις απαραίτητες προϋποθέσεις οργάνωσης και λειτουργίας των Μονάδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Εργαστηρίων Κλινικής Εμβρυολογίας και Ανδρολογίας, καθώς και των Τραπεζών Κρυοσυντήρησης.
Το ΠΜΣ είναι σχεδιασμένο να προετοιμάσει και να δώσει ένα σημαντικό εφόδιο στους υποψηφίους για την επαγγελματική τους αποκατάσταση σε δομές που ασχολούνται με την Υπογονιμότητα και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιώσει την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης θεσπίζοντας κριτήρια υψηλών επαγγελματικών προτύπων. Η επιτυχής περαίωση του συγκεκριμένου προγράμματος θα βοηθήσει στην επίσημη διαπίστευση των ικανοτήτων, γνώσεων και της κατάρτισης των υποψηφίων σε κλινικοεργαστηριακό επίπεδο και θα διευκολύνει την επαγγελματική τους αποκατάσταση, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Το ΠΜΣ μετά την πλήρη και επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών με βάση το πρόγραμμα σπουδών οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Υπογονιμότητα-Τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής» (MSc in Infertility-Assisted Reproduction Techniques).
Τίτλος Σπουδών:
Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στην «Υπογονιμότητα-Τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής» (MSc in Infertility-Assisted Reproduction Techniques).
Διάρκεια σπουδών :
Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) του Προγράμματος ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Γλώσσα Διδασκαλίας:
Τα μαθήματα διεξάγονται στην ελληνική ή/και την αγγλική γλώσσα, ενώ οι διαφάνειες των παρουσιάσεων θα είναι στην αγγλική γλώσσα. Η επίσημες γλώσσες διδασκαλίας και συγγραφής της Διπλωματικής Εργασίας είναι η ελληνική και η αγγλική για τους αλλοδαπούς φοιτητές.
Δίδακτρα:
Τέλη φοίτησης τα οποία ανέρχονται σε 1000 ευρώ ανά εξάμηνο.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο ΠΜΣ, θα γίνονται δεκτοί οι κάτωθι υποψήφιοι από τις ακόλουθες κατηγορίες/επιστημονικές ομάδες:
1. Ιατροί Μαιευτήρες-Γυναικολόγοι. Οι φοιτητές θα είναι ειδικευόμενοι ή κατά προτίμηση ειδικευμένοι στη Μαιευτική και Γυναικολογία.
2. Νοσηλεύτριες-τες/Μαίες/Mαιευτές. Οι φοιτητές θα είναι απόφοιτοι από σχολές επαγγελματιών υγείας, συγκεκριμένα Νοσηλευτικής ή Μαιευτικής.
3. Βιολόγοι/Βιοεπιστήμονες
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει υποχρεωτικά να κατέχουν βασικό πτυχίο (Βachelor of Sciences) Βιολογικών Επιστημών ή Επιστημών Υγείας από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της ημεδαπής ή από αντίστοιχα τμήματα ομοταγών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής αναγνωρισμένου από τον ΔΟΑΤΑΠ, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα εξής τμήματα: Βιολογίας, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας (Λάρισα ΑΕΙ), Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (Ιωάννινα ΑΕΙ). Γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ και μόνο ένας κατ’ έτος σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Το ΠΜΣ «Υπογονιμότητα-Τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής» θα δέχεται έως σαράντα (40) συνολικά φοιτητές ανά ακαδημαϊκό έτος.
Διαδικασία επιλογής:
Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:
Βαθμός πτυχίου σε ποσοστό 10%.
Μέσος όρος βαθμολογίας σε τρία προπτυχιακά μαθήματα σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ σε ποσοστό 10%.
Τη σχέση της ερευνητικής (παρακολούθηση ιατρικών συνεδρίων, σεμιναρίων ή δημοσιεύσεων) ή επαγγελματικής δραστηριότητας του υποψηφίου με την Αναπαραγωγική Ιατρική σε ποσοστό 20%.
Προσωπική επιστολή αναφοράς των λόγων επιλογής του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού προγράμματος σε ποσοστό 10%.
Πιστοποιημένη γνώση αγγλικής γλώσσας σε ποσοστό 20%.
Κατοχή δεύτερου πτυχίου Α’ ή Β’ κύκλου σπουδών σε ποσοστό 5%.
Συστατικές επιστολές σε ποσοστό 5%.
Προφορική συνέντευξη σε ποσοστό 20%.
Με βάση τα συνολικά κριτήρια, η Σ.Ε. καταρτίζει τον Πίνακα αξιολόγησης των φοιτητών και τον καταθέτει προς έγκριση στη Συνέλευση. Οι επιτυχόντες θα πρέπει να εγγραφούν στη Γραμματεία του ΠΜΣ εντός είκοσι (20) ημερών από την απόφαση της Συνέλευσης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, γίνονται δεκτοί οι ισοβαθμήσαντες ως υπεράριθμοι σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10% του ανωτέρου αριθμού εισακτέων. Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών, θα κληθούν αν υπάρχουν, οι επιλαχόντες, με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα, να εγγραφούν στο Πρόγραμμα.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Για την απόκτηση ΔMΣ απαιτούνται συνολικά εκατό είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε α) παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, β) πρακτική εκπαίδευση σε Εξωτερικά Ιατρεία και σε Κλινικές (κατά κύριο λόγο του Αρεταίειου νοσοκομείου, αλλά και σε άλλους πανεπιστημιακούς χώρους ή σε αντίστοιχα κέντρα του ιδιωτικού τομέα με βεβαιωμένη κλινικοεργαστηριακή εμπειρία και καταξίωση στο αντικείμενο) και γ) σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, η οποία μπορεί να είναι εργασία συστηματικής ανασκόπησης ή ερευνητική η οποία θα δημοσιεύεται στη συνέχεια σε περιοδικά με κριτές.
Το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής:
Α’ Εξάμηνο
Υποχρεωτικά Μαθήματα ΚΟΡΜΟΥ
Ανατομία και Φυσιολογία αναπαραγωγικού συστήματος
Ενδοκρινολογία της Αναπαραγωγής
Μεθοδολογία της έρευνας
Θεμελιώδεις Αρχές Εμβρυογένεσης και εισαγωγή στην Κλινική Εμβρυολογία
Βασικές Αρχές Κλινικής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου
Βασική διερεύνηση υπογονιμότητας
Χειρουργικές Τεχνικές στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας (ΒASIC)
Τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΒASIC) 3 5
Β’ Εξάμηνο
Υποχρεωτικά Μαθήματα ΚΟΡΜΟΥ
Η σύγχρονη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
Μέθοδοι Διαχείρισης Υπογονιμότητας
Επιπλοκές στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή
Οργάνωση και λειτουργία ενός πρότυπου εργαστηρίου
Έλεγχος ποιότητας στην Μονάδα ΙΥΑ/Διαχείριση Δεδομένων 1
Υποχρεωτικά Μαθήματα (αναλόγως κλάδου)
ΙΑΤΡΟΙ: Θεραπευτική Αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας
ΒΙΟΛΟΓΟΙ/ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ: Εξελιγμένες Μέθοδοι Μοριακής Βιολογίας, Γενετικής και Τεχνητής Νοημοσύνης στην ΙΥΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ/ΜΑΙΕΣ: Οργάνωση κλινικών υπηρεσιών Μονάδων ΙΥΑ
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Ι (αναλόγως κλάδου)
Γ’ Εξάμηνο
Υποχρεωτικά Μαθήματα ΚΟΡΜΟΥ
Πρωτόκολλα ωοθηκικής διέγερσης
Θεραπευτική αντιμετώπιση της υπογονιμότητας
Ειδικά θέματα στην Υπογονιμότητα και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή
Κλινικά debates στην Υπογονιμότητα και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή
Υποχρεωτικά Μαθήματα (αναλόγως κλάδου)
ΙΑΤΡΟΙ: Χειρουργικές τεχνικές στην υπογονιμότητα ADVANCED
ΒΙΟΛΟΓΟΙ/ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ: Μέθοδοι και εφαρμογές στο εμβρυολογικό εργαστήριο ADVANCED
ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ/ΜΑΙΕΣ: Οργάνωση κλινικών υπηρεσιών κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ADVANCED
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΙΙ (αναλόγως κλάδου) 4 10
Δ’ Εξάμηνο
Ερευνητικό Έργο/ΜΔΕ εργασία.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη – Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2022-2023)
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) : ΦΕΚ 3732 τ.Β’/08.09.2022
- Κανονισμός Σπουδών : ΦΕΚ 4881 τ.Β’/16.09.2022
Περισσότερα στοιχεία :
-
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του ΠΜΣ : ΠΜΣ Υπογονιμότητα – Τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής |
Διάρκεια Λειτουργίας
Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2031 – 2032 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.