
το άρθρο ενημερώθηκε στις 08.10.2024
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σχολή Επιστημών Υγείας
Τμήμα Ιατρικής (Αθήνα)
ΠΜΣ: «Παθήσεις Μαστού»
(MSc in Breast Diseases)
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Μικράς Ασίας 75, Τ.Κ. 11527, Γουδή
Τηλέφωνα: 210 7462002, 210 7462099 Email: secr@med.uoa.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα οργανώσει και θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Παθήσεις Μαστού» (MSc in Breast Diseases), σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του ν. 4485/2017.
Το προτεινόμενο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Παθήσεις Μαστού» έχει ως αντικείμενο την εκπαίδευση στη σύγχρονη πολυπαραμετρική (multidisciplinary) προληπτική, διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των παθήσεων του μαστού και την εισαγωγή στη σύγχρονη έρευνα στο συγκεκριμένο πεδίο.
Σκοπός του ΠΜΣ είναι η εξοικείωση του μεταπτυχιακού φοιτητή με την επιδημιολογία, την παθογένεια, την κλινική εικόνα, τη διάγνωση, τη συμβατική και στοχευμένη θεραπεία, τις υποστηρικτικές δράσεις και την έρευνα. Στόχος του είναι η παροχή υψηλού επιστημονικού επιπέδου εκπαίδευσης σε επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι θα αποκτούν πλήρη επιστημονική κατάρτιση, εν είδη εξειδίκευσης, στις παθήσεις του μαστού οι οποίες είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα συχνές στο γυναικείο φύλο. Έχει υπολογισθεί ότι περίπου μία στις πέντε γυναίκες εμφανίζει κάποια πάθηση του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωή της και μία στις οκτώ θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Στη χώρα μας πιο συγκεκριμένα διαγιγνώσκονται περίπου 7.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού ετησίως.
Ο προληπτικός έλεγχος, οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών και ιδιαίτερα του καρκίνου του μαστού απαιτούν αρμονική συνεργασία μεταξύ διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων όπως Χειρουργών, Ακτινολόγων, Παθολογοανατόμων, Ογκολόγων, Ακτινοθεραπευτών, Ψυχιάτρων κ.ά., αλλά και παραϊατρικού προσωπικού όπως Νοσηλευτών, Τεχνολόγων Ακτινολόγων, Βιολόγων, Ψυχολόγων κ.ά.
Το προτεινόμενο ΠΜΣ θα συμβάλλει στην κληροδότηση των απαραίτητων γνώσεων από όλες τις επιμέρους ειδικότητες που απαιτούνται για τη σύγχρονη και σφαιρική διαχείριση των ασθενών με καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις του μαστού με βάση τις εθνικές και διεθνείς τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες. Τονίζεται ότι είναι το μόνο ΠΜΣ, στον Ελλαδικό και Ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό χώρο, το οποίο διεπιστημονικά (multidisciplinary) προσεγγίζει τις συγκεκριμένες παθήσεις. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από όλους τους χώρους των βιοϊατρικών επιστημών, τόσο της ημεδαπής όσο και του εξωτερικού, που ασχολούνται διαγνωστικά και θεραπευτικά με τους συγκεκριμένους τύπους νεοπλασίας. Η αξιοποίηση και επιμόρφωση του ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού στην Ελλάδα σε ανταγωνιστικά και σύγχρονα ΠΜΣ αποτελεί κίνητρο για την παραμονή τους στον Ελλαδικό επιστημονικό χώρο, διαθέτοντας εκπαίδευση και εμπειρία παρόμοια με αυτήν που θα αποκτούσαν στο εξωτερικό, ώστε να προσφέρουν τα μέγιστα στον ασθενή και στην κοινότητα.
Τίτλος Σπουδών:
Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στις «Παθήσεις Μαστού» (MSc in Breast Diseases).
Διάρκεια σπουδών :
Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο ΠΜΣ που οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης διπλωματικής εργασίας.
Γλώσσα Διδασκαλίας:
Τα μαθήματα διεξάγονται στην ελληνική γλώσσα. Εξαίρεση αποτελούν τα μαθήματα των ξένων ομιλητών που θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα. Η συγγραφή της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας μπορεί να γίνει στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα.
Δίδακτρα:
Τέλη φοίτησης τα οποία ανέρχονται σε χίλια διακόσια ευρώ (1.200€) ανά εξάμηνο.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο ΠΜΣ «Παθήσεις Μαστού», θα γίνονται δεκτοί επαγγελματίες υγείας απόφοιτοι Ιατρικών Σχολών της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Επίσης θα γίνονται δεκτοί απόφοιτοι σχολών συναφών επαγγελμάτων υγείας και βιολογικών επιστημών, οι οποίοι, σύμφωνα με το Νόμο, δύναται να συμμετέχουν σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΑΕΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Νοσηλευτικής. Γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι και μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ και μόνο ένας κατ’ έτος σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Το ΠΜΣ «Παθήσεις Μαστού» θα δέχεται τριάντα (30) φοιτητές ανά ενάμισι ακαδημαϊκό έτος.
Διαδικασία επιλογής:
Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια.
– Βαθμός πτυχίου σε ποσοστό 20%
– Μέσος όρος βαθμολογίας σε τρία προπτυχιακά μαθήματα σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ σε ποσοστό 10%
– Πιστοποιημένη γνώση π.χ. αγγλικής γλώσσας σε ποσοστό 5%
– Κατοχή δεύτερου πτυχίου Α΄ ή Β΄ κύκλου σπουδών σε ποσοστό 5%
– Ερευνητική δραστηριότητα σε ποσοστό 10%
– Δημοσιεύσεις σε ποσοστό 20%
– Συστατικές επιστολές σε ποσοστό 10%
– Προφορική συνέντευξη σε ποσοστό 20%
Με βάση τα συνολικά κριτήρια, η ΣΕ καταρτίζει τον Πίνακα αξιολόγησης των φοιτητών και τον καταθέτει προς έγκριση στη Συνέλευση. Οι επιτυχόντες θα πρέπει να εγγραφούν στη Γραμματεία του ΠΜΣ εντός τριάντα (30) ημερών από την απόφαση της Συνέλευσης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, γίνονται δεκτοί οι ισοβαθμήσαντες ως υπεράριθμοι σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10% του ανωτέρου αριθμού εισακτέων. Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών, θα κληθούν αν υπάρχουν, οι επιλαχόντες, με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα, να εγγραφούν στο Πρόγραμμα.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Το ΠΜΣ είναι διάρκειας τριών (3) ακαδημαϊκών εξαμήνων ξεκινά το χειμερινό εξάμηνο ενός ακαδημαϊκού έτους και το εαρινό εξάμηνο του μεθεπόμενου ακαδημαϊκού έτους. Για την απόκτηση ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε: α) παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, β) παρακολούθηση σεμιναρίων με αξιολόγηση εμπέδωσης γνώσεων γ) πρακτική εκπαίδευση σε Εξωτερικά Ιατρεία και σε Θεραπευτικές Μονάδες Συναφείς με το Αντικείμενο του ΠΜΣ και δ) σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας,
Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται διά ζώσης και με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε ποσοστό έως 35% των μαθημάτων μόνο για τα θεωρητικά μαθήματα. Τα μαθήματα οργανώνονται σε εξάμηνα, πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση. Τα μαθήματα διεξάγονται στην ελληνική γλώσσα. Η επίσημη γλώσσα διδασκαλίας και συγγραφής της Διπλωματικής Εργασίας είναι η ελληνική, αλλά παρέχεται η δυνατότητα συγγραφής της Διπλωματικής Εργασίας στην αγγλική γλώσσα. Εξαίρεση αποτελούν τα μαθήματα των ξένων ομιλητών που θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα.
Στην περίπτωση που επιλεγούν να φοιτήσουν φοιτητές της αλλοδαπής που δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, τα μαθήματα θα γίνουν στην αγγλική και για αυτούς θα επιτραπεί η συγγραφή της διπλωματικής εργασίας στην αγγλική γλώσσα.
Το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής:
Α’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΕΣ ΒΙΟΨΙΕΣ – ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΟΙΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Ι
Β’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
ΧΕΙΡΟΥΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Ι
Γ’ εξάμηνο:
Εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) : ΦΕΚ 4732 τ.Β’/08.09.2022
- Κανονισμός Σπουδών: εδώ & ΦΕΚ 4786 τ.Β’/12.09.2022
Περισσότερα στοιχεία :
-
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://school.med.uoa.gr
Διάρκεια Λειτουργίας
Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2031-2032 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.