ΔΠΜΣ: Αγωγή Υγείας

το άρθρο ενημερώθηκε στις 06.10.2024

Συνεργαζόμενα τμήματα:

Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Τμήμα Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών

Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών

ΔΠΜΣ: «Αγωγή Υγείας»

[Master of Science (MSc) in “Health Education”]

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Πανεπιστήμιο Πατρών –  Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας – Οδός Αρχιμήδους, Κτήριο 7 Ρίον 26504, Πάτρα.

Τηλέφωνα: 2610-969700 – 04 Email: secptde@upatras.gr

.

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών (ΔΠΜΣ) έχει ως τίτλο «Αγωγή Υγείας». Αντικείμενο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, είναι η εκπαίδευση και εξειδίκευση πτυχιούχων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην επιστημονική περιοχή της Αγωγής Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω μεταπτυχιακό θα παρέχει εξειδίκευση και θεωρητική εμβάθυνση σε επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων σε θέματα που σχετίζονται, αφενός με την εκπαίδευση και αφετέρου με την υγεία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για την προάσπιση, την βελτίωση και την προαγωγή της ψυχικής, σωματικής και κοινωνικής υγείας με στόχο την ενίσχυση ενός υγιούς περιβάλλοντος για την ζωή, την μάθηση και την εργασία.

Το Δ.Π.Μ.Σ. «Αγωγή Υγείας» έχει ως σκοπό την παροχή μεταπτυχιακών σπουδών υψηλού επιπέδου και, κατά συνέπεια, την παροχή κατάλληλων εφοδίων που θα δώσουν στους μεταπτυχιακούς φοιτητές τη δυνατότητα αφενός μεν να ακολουθήσουν επιστημονική σταδιοδρομία στο χώρο της Αγωγής Υγείας συνεχίζοντας τις σπουδές τους σε διδακτορικό επίπεδο με ερευνητικές/ακαδημαϊκές προοπτικές, αφετέρου δε να ασχοληθούν επαγγελματικά, ως ειδικοί σε θέματα Αγωγής Υγείας (health education specialists)/εκπαιδευτές σε θέματα υγείας (health educators) σε σχολικά, ακαδημαϊκά, κλινικά, κοινοτικά ή επιχειρηματικά περιβάλλοντα, ανταποκρινόμενοι στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των ατόμων και της κοινωνίας, στα θέματα που άπτονται της υγείας.

Τίτλος Σπουδών:

Το Δ.Π.Μ.Σ. οδηγεί αποκλειστικά στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στην «Αγωγή Υγείας» [Master of Science (MSc) in “Health Education”].

Διάρκεια σπουδών :

Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) «Αγωγή Υγείας» ορίζεται σε δύο (2) εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνική γλώσσα

Δίδακτρα: Συνολικά τέλη  φοίτησης ύψους 2.000 ευρώ.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Δ.Π.Μ.Σ. «Αγωγή Υγείας» γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων της αλλοδαπής, καθώς επίσης και πτυχιούχοι τμημάτων ΑΤΕΙ. Τα μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ καθώς και ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ που πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017, μπορούν μετά από αίτησή τους να εγγραφούν ως υπεράριθμοι και μόνο ένας κατ’ έτος και ανά ΔΠΜΣ, εφόσον υπηρετούν στο οικείο Τμήμα και ο τίτλος σπουδών και το έργο που επιτελούν είναι συναφές με το γνωστικό αντικείμενο του ΔΠΜΣ.

Ο αριθμός εισακτέων στο πρόγραμμα κατ’ έτος ορίζεται κατά ανώτατο όριο σε πενήντα (50). Ο τρόπος επιλογής των εισακτέων, η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής καθορίζονται στον οικείο κανονισμό μεταπτυχιακών σπουδών και αναφέρονται στην προκήρυξη.

Διαδικασία επιλογής: 

Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται με συνυπολογισμό των παρακάτω κριτηρίων, το καθένα από τα οποία αποδίδει συγκεκριμένο αριθμό μορίων:

α) Βαθμός πτυχίου: στρογγυλοποίηση στο πρώτο δεκαδικό ψηφίο x 5 μόρια.

β) Αναγνωρισμένος τίτλος γλωσσομάθειας που πιστοποιεί την καλή (Β2) γνώση της ξένης (αγγλικής) γλώσσας (όπως αυτοί ορίζονται από το άρθρο 1 του π.δ. 146/2007,την παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 116/2006 και τον Α.Σ.Ε.Π.: 5 μόρια (σε περίπτωση που δεν υπάρχει αναγνωρισμένος τίτλος, η γλωσσομάθεια εξετάζεται με ειδική εξέταση), 5 μόρια.

γ) Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ή διδακτορικό δίπλωμα: 0-5 μόρια.

δ) Επιστημονική δραστηριότητα του υποψήφιου (δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, ανακοινώσεις σε συνέδρια) από 0-5 μόρια.

ε) Συνέντευξη του υποψηφίου ενώπιον της ΕΑΥ: ποιοτική αξιολόγηση από 0-35 μόρια.

Στην Συνέντευξη του υποψηφίου συνυπολογίζονται:

(i) η εκτίμηση της προσωπικότητάς του,

(ii) η αποτίμηση της πιθανής ερευνητικής δραστηριότητάς του

(iii) η ποιότητα των απαιτούμενων δύο συστατικών επιστολών.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφίων με βάση τα προηγούμενα κριτήρια καταρτίζει πίνακα αξιολογικής σειράς των επιτυχόντων, ο οποίος (με τη σύμφωνη γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής) επικυρώνεται από την Ε.Δ.Ε.. του Δ.Π.Μ.Σ. Οι υποψήφιοι κατατάσσονται σε σειρά σύμφωνα με τη βαθμολογία που συγκεντρώνουν. Οι πενήντα (50) με την υψηλότερη βαθμολογία χαρακτηρίζονται ως επιτυχόντες και οι υπόλοιποι χαρακτηρίζονται ως επιλαχόντες και μπορούν να καταλάβουν θέση στο Δ.Π.Μ.Σ. εάν αρνηθεί (ούν) την εγγραφή ένας ή περισσότεροι από τους επιλεχθέντες. Σε περίπτωση ισοβαθμίας γίνονται δεκτοί όλοι οι ισοβαθμούντες.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του ΔΜΣ ανέρχεται στις εξήντα (60). Τα μαθήματα του ΔΜΣ είναι εξαμηνιαία. Τα μαθήματα θα διδάσκονται στην ελληνική. Για τη λήψη ΔΜΣ οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν επιτυχώς σε όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα κατά τα δύο πρώτα εξάμηνα (Α’ και Β’). Το πρόγραμμα των μαθημάτων ανά εξάμηνο διαμορφώνεται ως εξής:

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

Μεθοδολογία έρευνας στην ΑΥ

Συγγραφή επιστημονικών εργασιών(Ι)

Επιδημιολογία

Οικογενειακή Ιατρική – ΠΦΥ

Θεμελιώδεις έννοιες Αγωγής και Προαγωγής Υγείας

Διδακτικές στρατηγικές – Εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης μέσω της Τέχνης (Θ+Ε)

ΑΥ: θεματολογία κορμού – δεξιότητες ζωής και θεματικές ενότητες ΑΥ

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

Λόγος και επικοινωνία (γραπτή και προφορική) στην ΑΥ

ΑΥ: Ψηφιακή τεχνολογία – Ηλεκτρονική υγεία (Θ + Ε)

Πολιτικές ένταξης της ΑΥ – Δια βίου Εκπαίδευση

Προγράμματα ΑΥ – Αξιολόγηση Προγραμμάτων ΑΥ (Θ+Ε)

ΑΥ: θεματικές ενότητες ΑΥ (ΙΙ)

Συγγραφή επιστημονικών εργασιών (ΙΙ)

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΔΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027 σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ