ΠΜΣ: Πρόληψη, διαχείριση και αποκατάσταση επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής στο δομημένο περιβάλλον

το άρθρο ενημερώθηκε στις 05.10.2024

 Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πολυτεχνική Σχολή 

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (Βόλος)

ΠΜΣ: «Πρόληψη, διαχείριση και αποκατάσταση επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών

και της κλιματικής αλλαγής στο δομημένο περιβάλλον»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Πολυτεχνική Σχολή – Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών -Πεδίον Άρεως, Βόλος 383 34

Τηλέφωνα: 24210 74114, 74182 Email:  g-civ@uth.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Πρόληψη, διαχείριση και αποκατάσταση επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής στο δομημένο περιβάλλον» σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του ν. 4957/2022.

Την τελευταία δεκαετία ο Ελλαδικός χώρος έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από φυσικές καταστροφές και τη κλιματική κρίση. Οι σημαντικές επιπτώσεις των φυσικών κινδύνων (π.χ. σεισμοί, κατολισθήσεις, εδαφικές αστοχίες όπως ρευστοποιήσεις, πυρκαγιές, κ.λπ.), καθώς και τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής (π.χ. πλημμύρες, ακραία καιρικά φαινόμενα όπως υψηλές θερμοκρασίες, παγετοί, ανεμοστρόβιλοι, κ.λπ.). καθιστούν επιτακτική τη μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα σχετικά με την πρόληψη, τη διαχείριση και την αποκατάσταση των επιπτώσεων των φυσικών κινδύνων και της κλιματικής αλλαγής στο δομημένο περιβάλλον. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι επιπτώσεις στο δομημένο περιβάλλον, επηρεάζουν κατ’ επέκταση την ανθρώπινη ζωή και υγεία, την οικονομία και τον πολιτισμό.

Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι η εξειδίκευση των αποφοίτων του πάνω σε θέματα πρόβλεψης, παρακολούθησης και εντοπισμού ακραίων φυσικών φαινομένων, πρόληψης και αποκατάστασης των επιπτώσεών τους, καθώς και σε θέματα και πρόληψης και μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο ενός βιώσιμου δομημένου περιβάλλοντος και της αειφορίας του πλανήτη.

Οι κάτοχοι του Δ.Μ.Σ. αποκτούν εξειδικευμένες γνώσεις για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής κρίσης, με στόχο τη δημιουργία ενός πυρήνα τεχνογνωσίας, ικανού να καλύψει το κενό που υπάρχει στη στελέχωση της Δημόσιας Διοίκησης (π.χ. Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Περιφέρειες, Δήμοι, Γεν. Γρ. Πολ. Προστασίας, ΕΜΥ, ΔΕΗ, κ.λπ.). Σκοπός επίσης, είναι η ενίσχυση της έρευνας της συγκεκριμένης επιστημονικής περιοχής και η προώθηση υφιστάμενων και αναδυόμενων τομέων αιχμής, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία απασχόλησης στο χώρο της μελέτης και κατασκευής στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, υπό συγκεκριμένες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, οι απόφοιτοι του Π.Μ.Σ. είναι δυνατόν να συνεχίσουν τις μεταπτυχιακές σπουδές, με την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, έχοντας ως στόχο την επαγγελματική σταδιοδρομία στο χώρο της εφαρμοσμένης έρευνας και της εκπαίδευσης καθώς και της σύνδεσής τους με την κοινωνία, αποτελώντας μία δυναμική ομάδα, σε τομείς αιχμής, των υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.

Τίτλος Σπουδών:

Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στην «Πρόληψη, διαχείριση και αποκατάσταση επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής στο δομημένο περιβάλλον».

Διάρκεια σπουδών :

Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα και η μέγιστη χρονική διάρκεια για την περάτωση των σπουδών ορίζεται στα πέντε (5) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ) είναι ενενήντα (90) ECTS.

Γλώσσα Διδασκαλίας: 

Η γλώσσα διδασκαλίας του Π.Μ.Σ. είναι η Ελληνική. Είναι δυνατόν κάποια μαθήματα να προσφέρονται στην αγγλική γλώσσα κατόπιν απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής. Η γλώσσα συγγραφής της Μεταπτυχιακής Διπλωματική Εργασίας είναι η Ελληνική ή η Αγγλική. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται και με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε ποσοστό μέχρι (35%) για κάθε κύκλο σπουδών.

Δίδακτρα:

Τα συνολικά τέλη φοίτησης ανέρχονται σε 2.700,00 ευρώ συνολικά για τα τρία (3) εξάμηνα σπουδών.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Π.Μ.Σ. «Πρόληψη, διαχείριση και αποκατάσταση επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής στο δομημένο περιβάλλον» γίνονται δεκτοί απόφοιτοι τμημάτων ΑΕΙ Πολυτεχνικών Σχολών και απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός εισακτέων στο Π.Μ.Σ. για τη βιωσιμότητα του προγράμματος είναι δώδεκα (12) φοιτητές. Η λειτουργία του Π.Μ.Σ. με λιγότερους φοιτητές είναι εφικτή μόνο κατόπιν σχετικής απόφασης της Συνέλευσης Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. Ο μέγιστος αριθμός εισακτέων μεταπτυχιακών φοιτητών ανά ακαδημαϊκό έτος ορίζεται στους εικοσιπέντε (25)>

Διαδικασία επιλογής: –

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το Π.Μ.Σ. διαρθρώνεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) είναι 90 πιστωτικές μονάδες (ECTS).  Αυτές αποκτώνται έπειτα από παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση σε οκτώ (8) μαθήματα στο Α και Β εξάμηνο σπουδών (60 ECTS). Η απόκτηση των 30 πιστωτικών μονάδων του Γ εξαμήνου επιτυγχάνεται, είτε με την εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας (Μ.Δ.Ε.), είτε με συνδυασμό εκπόνησης ειδικών επιστημονικών εργασιών και παρακολούθησης/εξέτασης μαθημάτων. Το πλήθος και τα αντικείμενα των ειδικών επιστημονικών εργασιών και των μαθημάτων αποφασίζονται κάθε ακαδημαϊκό έτος από τη Συνέλευση Τμήματος.

Α’ εξάμηνο:

Τεχνικογεωλογικές και γεωτεχνικές παράμετροι σχεδιασμού έργων Πολιτικού Μηχανικού έναντι γεωκινδύνων

Επιστήμη δεδομένων και πρόβλεψη φυσικών καταστροφών

Προσεισμικές και μετασεισμικές επεμβάσεις σε υφιστάμενες κατασκευές

Μετεωρολογία – Υδρομετεωρολογία, Μετεωρολογικοί κίνδυνοι και Περιβαλλοντικές Αλλαγές

Προσομοίωση Πλημμυρών και Αντιπλημμυρικά Έργα

Σχεδιασμός θαλάσσιων κατασκευών έναντι ακραίων φορτίσεων ή υπέρβασης μεγεθών σχεδιασμού

Β’ εξάμηνο:

Διακινδύνευση, τρωτότητα και ανθεκτικότητα έργων Πολιτικού Μηχανικού σε φυσικούς κινδύνους

Ανθεκτικός συγκοινωνιακός σχεδιασμός

Προηγμένα δομικά υλικά για βιώσιμες κατασκευές

Ολοκληρωμένος σχεδιασμός κατασκευών έναντι πυρκαγιάς

Φυσικές Καταστροφές και Διαχείριση Υδάτων και Υδατικών Πόρων

Διαχείριση και Πρόγνωση Υδρομετεωρολογικών Κινδύνων

Γ’ εξάμηνο:

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία

ή εναλλακτικά

Ειδικά επιστημονικά θέματα (υπολογιστικά, εργαστηριακά, θεωρητικά)

Επιλογή 2 μαθημάτων από τα διαθέσιμα μαθήματα Α και Β εξαμήνου

Τροποποίηση του προγράμματος μαθημάτων και ανακατανομή μεταξύ των εξαμήνων μπορεί να γίνει με απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος, έπειτα από εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής. Τα μαθήματα, οι εργασίες και κάθε άλλου είδους εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες, η επιτυχής παρακολούθηση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την απονομή μεταπτυχιακού τίτλου, έχουν υποχρεωτική παρακολούθηση.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027 με την επιφύλαξη της μη πιστοποίησής του κατά την περιοδική αξιολόγηση του Τμήματος.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ