ΠΜΣ: Μητρικός Θηλασμός και Γονεϊκότητα

το άρθρο ενημερώθηκε στις 08.10.2024

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Ιατρικής (Αθήνα)

ΠΜΣ: «Μητρικός Θηλασμός και Γονεϊκότητα»

(MSc in Breastfeeding and Parenting)

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Μικράς Ασίας 75, Τ.Κ. 11527, Γουδή

Τηλέφωνα: 2112136842 Email:  mscbrf-parentekpa@med.uoa.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα οργανώσει και θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Μητρικός Θηλασμός και Γονεϊκότητα», (MSc in Breastfeeding and Parenting), σύμφωνα με την απόφαση αυτή και τον ν. 4485/2017.

Γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ αποτελεί η εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων γύρω από το πολυδιάστατο θέμα του Μητρικού Θηλασμού και της Γονεϊκότητας, που είναι απόλυτα συνυφασμένα με την Παιδιατρική – Νεογνολογική ειδικότητα, και η εισαγωγή στη σύγχρονη έρευνα που αφορά τον Μητρικό Θηλασμό.

Οι προκλήσεις της καθημερινότητας όπως αυτές προκύπτουν από την καταστροφή των φυσικών πόρων και την κοινωνική απομόνωση έχουν οδηγήσει σε μια έντονη στροφή προς πρακτικές όπως ο Μητρικός Θηλασμός (Μ.Θ.), καθώς και στον επαναπροσδιορισμό της Γονεϊκότητας και της οικογένειας ως πρωταρχικού πυρήνα της ανθρωποκεντρικής κοινωνίας. Ο Μ.Θ. αποτελεί την πρωιμότερη και την πλέον καθοριστική παρέμβαση που συσχετίζεται με την υγεία του ανθρώπου. Η αναγνώριση της σημασίας του Μ.Θ. και η συσχέτισή του με το «ευ ζειν» φαίνεται και με την τοποθέτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και πολλών θεσμικών οργάνων διαφόρων ειδικοτήτων παγκόσμια για την αναγκαιότητά του.

Σκοπός του ΠΜΣ είναι η εξοικείωση του μεταπτυχιακού φοιτητή με τις πρακτικές του Μητρικού Θηλασμού, τη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των σχετικών παθολογικών καταστάσεων, την εξοικείωση με το αναπτυσσόμενο πεδίο της βρεφικής διατροφής, τη δυναμική του ζεύγους και τον γονεϊκό ρόλο, καθώς και τις υποστηρικτικέςγια την οικογένεια δράσεις και την έρευνα, με απώτερο στόχο την ισορροπημένη ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών.

Το συγκεκριμένο ΠΜΣ δεν προσφέρεται σε κανένα άλλο πανεπιστήμιο της Ευρώπης και της Αμερικής και είναι το μόνο το οποίο προσεγγίζει διεπιστημονικά (multidisciplinary) τον Μητρικό Θηλασμό και τη Γονεϊκότητα. Η αξιοποίηση και η επιμόρφωση του ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού στην Ελλάδα αποτελεί κίνητρο για την παραμονή τους στον ελλαδικό επιστημονικό χώρο, ώστε να προσφέρουν τα μέγιστα στο βρέφος και την οικογένεια.

Τίτλος Σπουδών:

Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.)με τίτλο «Μητρικός Θηλασμός και Γονεϊκότητα» (MSc in Breastfeeding and Parenting).

Διάρκεια σπουδών :

Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) του Προγράμματος ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: 

Τα μαθήματα διεξάγονται στην ελληνική γλώσσα. Εξαίρεση αποτελούν τα μαθήματα των ξένων ομιλητών που θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα.

Δίδακτρα:

Τέλη φοίτησης τα οποία ανέρχονται σε χίλια ευρώ (1000 €) ανά εξάμηνο σπουδών (σύνολο 4.000 €).

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Ο αριθμός των εισακτέων θα είναι πενήντα (50) κατ’ ανώτατο όριο.

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του Α΄ κύκλου σπουδών των ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ ιδρυμάτων της αλλοδαπής

πτυχιούχοι ΑΕΙ Τμημάτων Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Μαιευτικής, Διαιτολογίας, Ψυχολογίας .

πτυχιούχοι ΑΤΕΙ Τμημάτων Νοσηλευτικής, Μαιευτικής, Επισκεπτών Υγείας, Κοινωνικής Εργασίας και λοιπών επιστημών υγείας .

Διαδικασία επιλογής: 

Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

Βαθμός πτυχίου σε ποσοστό 15%

Κατοχή δεύτερου πτυχίου Α’ ή Β’ κύκλου σπουδών σε ποσοστό 7.5%

Προηγούμενη πρακτική εμπειρία ή προηγούμενη εθελοντική δράση σε υπηρεσίες ή οργανισμούς σχετικούς με το αντικείμενο του ΠΜΣ 7.5%

Ερευνητική δραστηριότητα- Δημοσιεύσεις σε ποσοστό 15%

Συστατικές επιστολές σε ποσοστό 15%

Προφορική συνέντευξη σε ποσοστό 40%.

Με βάση τα συνολικά κριτήρια, η ΣΕ καταρτίζει τον πίνακα αξιολόγησης των φοιτητών και τον καταθέτει προς έγκριση στη Συνέλευση. Οι επιτυχόντες θα πρέπει να εγγραφούν στη Γραμματεία του ΠΜΣ εντός 10 ημερών από την απόφαση της Συνέλευσης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, γίνονται δεκτοί οι ισοβαθμήσαντες ως υπεράριθμοι σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10% του ανωτέρου αριθμού εισακτέων. Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών, θα κληθούν αν υπάρχουν, οι επιλαχόντες, με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα, να εγγραφούν στο Πρόγραμμα.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Για την απόκτηση Δ.M.Σ. απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε: α) παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, β) πρακτική εκπαίδευση σε Εξωτερικά Ιατρεία και σε Κλινικές και γ) εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, η οποία μπορεί να είναι εργασία ανασκόπησης ή ερευνητική.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2031-2032 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ