Master of Research, Global Innovation and Sustainability in the Food Industry and Nutrition

το άρθρο ενημερώθηκε στις 28.09.2024

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σχολή Περιβάλλοντος

Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Λήμνος)

«Master of Research, Global Innovation and Sustainability in the Food Industry and Nutrition»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, Μητροπολίτη Ιωακείμ 2, 81400 Μύρινα, Λήμνος

Τηλέφωνα:  22540 83100,  22540 83110  Email: secr-nutr@aegean.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου οργανώνει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Master of Research, Global Innovation and Sustainability in the Food Industry and Nutrition», σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του ν. 4485/2017 (Α’ 114).

Αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι η κατάρτιση μεταπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών μέσω εφαρμοσμένης έρευνας για την παραγωγή και μετάδοση γνώσεων, τεχνογνωσίας, μεθοδολογιών και εργαλείων στο χώρο της επιστήμη των τροφίμων και της αγροδιατροφής διεθνώς.

Σκοπός είναι αφενός μεν η προαγωγή της γνώσης και η ανάπτυξη της έρευνας αφετέρου δε, η κατάρτιση επιστημόνων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τις ερευνητικές και αναπτυξιακές ανάγκες της βιομηχανίας τροφίμων και αγροδιατροφής της εκάστοτε χώρας μέσα από ένα πλαίσιο αλληλεπιδράσεων, επιρροών και ευκαιριών μεταξύ διαφορετικών περιοχών και χωρών. Το ΠΜΣ στοχεύει να προσδώσει στους/ στις αποφοίτους του ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως η ικανότητα ανάλυσης και σύνθεσης πολύπλοκων προβλημάτων που συνδυάζουν πολλαπλούς τομείς της τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής και η δυνατότητα να ακολουθούν και να ανταπεξέρχονται στις διεθνείς και συνεχώς αναδυόμενες προκλήσεις του αγροδιατροφικού τομέα. Επομένως το πρόγραμμα θα διδάσκεται στην αγγλική γλώσσα και στοχεύει στην προσέλευση και εκπαίδευση στελεχών από ευρωπαϊκές χώρες και διεθνώς, με έμφαση σε αναπτυσσόμενες χώρες, μέσα από τη συνεργασία με ελληνικούς και διεθνείς επιστημονικούς φορείς και οργανισμούς.

Αντίστοιχα το πρόγραμμα στοχεύει στην προσέλκυση διδασκόντων από ευρωπαϊκές χώρες και διεθνώς από αναπτυσσόμενες περιοχές (ενδεικτικά Ουγκάντα, Γκάνα, Μαλαισία, Ινδονησία, Ταϊλάνδη κ.ά.) με σκοπό να αποτελέσει πλατφόρμα για συνεργασία με ελληνικούς και διεθνείς επιστημονικούς φορείς και οργανισμούς. Οι σπουδές θα αποσκοπούν στην συνολική μελέτη και ανάλυση της αγροδιατροφής, και συγκεκριμένα θα εστιάζονται στην αλληλεπίδραση ανάμεσα στις πρώτες ύλες, τεχνολογία τροφίμων, οικολογίας, καινοτομία πολιτικών και ρυθμιστικών πλαισίων, στη βιομηχανία τροφίμων και αγροδιατροφής, τόσο σε ευρωπαϊκό πεδίο όσο και σε διεθνές επίπεδο και αναπτυσσόμενες περιοχές της Ασίας και Αφρικής με στόχο την παραγωγή υπεραξίας σε διεθνές επίπεδο, με τρόπο βιώσιμο για εμπορική ανταγωνιστικότητα και κοινωνική ανάπτυξη.

Αναλύονται οι ιδιαιτερότητες και διεργασίες της επιστήμης των τροφίμων σε διεθνές επίπεδο, και αναζητούνται επωφελείς συνέργειες και διαχειριστικές προσεγγίσεις που αποσκοπούν στη βιώσιμη διαχείριση και ανάπτυξη της αγροδιατροφής και παραγωγής τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας, λαμβάνοντας υπόψη και εκμεταλλευόμενοι της διεθνή πραγματικότητα και σύγκριση.

Το Πρόγραμμα εστιάζει στην ανάπτυξη από τους/τις φοιτητές/φοιτήτριες ενός πλαισίου (θεωρητικού ή/και πειραματικού) σε θέματα αιχμής της επιστήμης τροφίμων και αγροδιατροφής μετά από παρακολούθηση μαθημάτων και ειδικών σεμιναρίων. Η ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτεί:

Α) την υποβολή πρωτότυπου επιστημονικού άρθρου, το οποίο θα πρέπει να έχει υποβληθεί προς δημοσίευση σε εγκεκριμένο επιστημονικό περιοδικό με κριτές και

Β) την εκπόνηση διπλωματικής διατριβής με καθαρή συνεισφορά στην απόκτηση νέας επιστημονικής γνώσης.

Τίτλος Σπουδών:

Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.): «Master of Research, Global Innovation and Sustainability in the Food Industry and Nutrition»

Διάρκεια σπουδών :

Η χρονική διάρκεια φοίτησης για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα εκ των οποίων το ένα (1) είναι διδακτικό εξάμηνο και τα άλλα δύο αφορούν στην εκπόνηση διπλωματικής εργασίας.

Γλώσσα Διδασκαλίας:

Η βασική γλώσσα διδασκαλίας των μαθημάτων είναι η αγγλική και μέρος των μαθημάτων δύναται να διδαχθεί στην ελληνική κατόπιν απόφασης Συνέλευσης. Η γλώσσα εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας είναι η αγγλική.

Δίδακτρα:

Οι συμμετέχοντες/ουσες στο Π.Μ.Σ. καταβάλουν τέλη φοίτησης ύψους 4.200 €.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων: –

Διαδικασία επιλογής: –

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. ανέρχονται σε ενενήντα (90).

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι και το Ακαδ. Έτος 2027-2028.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ