ΠΜΣ: Χειρουργική του Οφθαλμού

το άρθρο ενημερώθηκε στις 15.12.2022

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Ιατρικής (Θεσσαλονίκη)

ΠΜΣ: «Χειρουργική του Οφθαλμού»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Κτίριο Νέων Αμφιθεάτρων, Απέναντι κεντρικής εισόδου ΑΧΕΠΑ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τ.Κ. 54124, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνα: 2310 999 900 E-mail : info@med.auth.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. οργανώνει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Χειρουργική του Οφθαλμού» (τίτλος στην Αγγλική: MSc «Ocular Surgery»), σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του ν. 4485/2017 (Α’ 114).

Γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ. «Χειρουργική του Οφθαλμού» αποτελεί η διεπιστημονική, μεταπτυχιακή εκπαίδευση και η ανάπτυξη της έρευνας πάνω στο αντικείμενο της Χειρουργικής του Οφθαλμού.

Σκοπός του Π.Μ.Σ. αποτελεί η κατάρτιση επιστημόνων που προέρχονται από διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς πάνω στο αντικείμενο της Χειρουργικής του Οφθαλμού με στόχο να συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Αποσκοπεί στην παροχή εξειδικευμένων γνώσεων πάνω στις τελευταίες εξελίξεις της χειρουργικής του οφθαλμού, την προεγχειρητική και περιεγχειρητική νοσηλεία και τη μετεγχειρητική πορεία και φροντίδα καθώς και στην ανάπτυξη κατάλληλων δεξιοτήτων για την πειραματική έρευνα και την αξιολόγηση ποιότητας της κλινικής πράξης.

Τίτλος Σπουδών:

Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο «Χειρουργική του Οφθαλμού». Το Π.Μ.Σ. δεν έχει ειδικεύσεις.

Διάρκεια σπουδών:

Η χρονική διάρκεια φοίτησης που οδηγεί στη λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης και κρίσης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Γλώσσα Διδασκαλίας :

Η γλώσσα διδασκαλίας του Προγράμματος και η γλώσσα εκπόνησης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας είναι η ελληνική.

Δίδακτρα:

Τα τέλη φοίτησης  ανέρχονται συνολικά στο ποσό των τεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (4.500,00€) ανά φοιτητή/-τρια.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Π.Μ.Σ. «Χειρουργική του Οφθαλμού», γίνονται δεκτοί/-ές πτυχιούχοι Τμημάτων Α.Ε.Ι. (Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Οι κατηγορίες των υποψηφίων που δύνανται να γίνουν αποδεκτοί/-ές για την παρακολούθηση του Π.Μ.Σ. είναι:

1. Πτυχιούχοι του Α’ κύκλου σπουδών των Σχολών Επιστημών Υγείας (Ιατρική, Κτηνιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική) καθώς και νοσηλευτών του Τμήματος Νοσηλευτικής.

2. Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, εφόσον προσκομίσουν επισήμως αναγνωρισμένους ως ισότιμους ή αντίστοιχους τίτλους σπουδών. Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή/-τρια του/της οποίου/-ας ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με τον ν. 3328/2005 (Α’ 80). Ειδικότερα κατά την έναρξη των σπουδών στο Π.Μ.Σ. ζητείται αντιστοίχιση βαθμού του τίτλου σπουδών πρώτου κύκλου, ενώ για την ολοκλήρωση των σπουδών στο Π.Μ.Σ. απαιτείται τίτλος αναγνώρισης του τίτλου σπουδών πρώτου κύκλου από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

3. Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι/-ες και μόνο ένα μέλος ετησίως ανά Π.Μ.Σ., που οργανώνεται σε Τμήματα του Ιδρύματος που υπηρετούν, το οποίο είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.

Ο αριθμός εισακτέων στο πρόγραμμα ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε πενήντα (50) μεταπτυχιακούς/-ές φοιτητές/-τριες ετησίως.

Διαδικασία επιλογής:

Ο τρόπος επιλογής των εισακτέων, η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής, καθορίζονται στον οικείο Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών, ο οποίος έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Α.Π.Θ. (συνεδρίαση με αριθμό 3087/1-12-2021) και αναφέρονται στην προκήρυξη.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ) είναι ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECTS) [τριάντα (30) ECTS για κάθε ένα από τα τρία (3) εξάμηνα σπουδών].

Για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.), ο/η μεταπτυχιακός/-ή φοιτητής/- τρια απαιτείται να συμπληρώσει συνολικά ενενήντα (90) ECTS, ως εξής:

α) Πενήντα ένα (51) ECTS από την επιτυχή παρακολούθηση στα προσφερόμενα μαθήματα [έντεκα (11) υποχρεωτικά και τρία (3) επιλεγόμενα], πέντε (5) ECTS από τη ζωντανή αναμετάδοση χειρουργείων (live Χειρουργεία) και τέσσερα (4) ECTS από το wet lab. Σύνολο εξήντα (60)  ECTS στο πρώτο (Α’ ) και δεύτερο (Β’ ) εξάμηνο και

β) Τριάντα (30) ECTS από την εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

 

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ