Τουριστικών Επιχειρήσεων (Πάτρα)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 06/10/2018

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας

Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας

Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων

Έδρα :

Διεύθυνση : ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Μ. Αλεξάνδρου 1 Κουκούλι  263 34 Πάτρα

Τηλέφωνο : 2610 369205 Fax: 2610 369183 E-mail: touristikes@teiwest.gr

Σκοπός του τμήματος :

Το τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στην τεχνολογία και στην επιστήμη, που περιλαμβάνει το γνωστικό αντικείμενο των τουριστικών επιχειρήσεων, με τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα και να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια εκπαίδευση/κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις :

Το Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Διοικητικής Επιστήμης με εξειδίκευση εφαρμογής στις τουριστικές επιχειρήσεις γενικά τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

Οι σπουδές περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία, εργαστηριακές και φροντιστηριακές ασκήσεις, καθώς και ασκήσεις πράξης και εφαρμογές σε πραγματικές ή εικονικές καταστάσεις, εκπόνηση μελετών και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε τουριστικές επιχειρήσεις, γραφεία τουριστικών μελετών και ιδρύματα ή εταιρείες που πραγματοποιούν τουριστική έρευνα. Έμφαση δίνεται στις περιπτωσιολογικές μελέτες και στη συλλογική εργασία.

Το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σπουδών αποτελείται από ένα σύνολο θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων προσφέροντας εκπαίδευση η οποία καλύπτει τις επαγγελματικές εξειδικεύσεις στον χώρο της ξενοδοχίας, της εστίασης και της πρακτόρευσης του τουρισμού, καθώς επίσης και τους υπόλοιπους κλάδους, επαγγέλματα και επιστημονικούς χώρους του τουρισμού που σκοπό έχουν να κρίνουν, να αξιολογούν, να ερευνούν και να σχεδιάζουν την ανάπτυξη και τη διοίκηση του τουρισμού σε μια χώρα-υποδοχής, ως συνολικό φαινόμενο.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Αρχές Οικονομικής, Εισαγωγή στον Τουρισμό, Εισαγωγή στους Η/Υ, Οικονομικά Μαθηματικά, Στοιχεία Εργατικού Δικαίου, Στοιχεία Εμπορικού Δικαίου, Αρχές Γενικής Λογιστικής, Αρχές Λογιστικής Εταιρειών, Εργασιακές Σχέσεις, Στατιστική Επιχειρήσεων, Τουριστική Ψυχολογία, Τουριστική Κοινωνιολογία, Χρηματοδότηση Επιχειρήσεων, Αρχές Τουριστικού Μάρκετινγκ, Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, Έρευνα Τουριστικής Αγοράς, Τουριστική Οικονομία, Τουριστική Νομοθεσία, Τουριστική Γεωγραφία Ελλάδας, Παγκόσμια Τουριστική Γεωγραφία, Ξενοδοχειακό Μάρκετινγκ, Διευθέτηση Προσωπικού Τουριστικών Επιχειρήσεων, Στοιχεία Κοστολόγησης, Ξενοδοχειακές Εφαρμογές με Η/Υ, Επιχειρησιακές Επικοινωνίες Τουριστικής Επιχείρησης, Μαζική Παραγωγή Φαγητών, Bar-Ποτά-Οινολογία, Τεχνική Εστιατορίου, Εμπορευματογνωσία Προμήθειες, , Υπηρεσία Ορόφων, Υπηρεσία Υποδοχής, Τήρηση Λογαριασμού Πελατών, Αρχιτεκτονική – Εξοπλισμός Ξενοδοχείων, Τουριστική Κοινωνιολογία, Οργάνωση Συνεδρίων Εκδηλώσεις, Ταξιδιωτικοί οδηγοί, Προγραμματισμός – Εκτέλεση Ταξιδίου, Ψυχαγωγία – Άθληση πελατών, Τιμολόγηση Έλεγχος, Συντήρηση – Έλεγχος Ξενοδοχειακής Επιχείρησης, Τουριστική Πολιτική, Τουριστική Διαφήμιση, Δημόσιες Σχέσεις Τουριστικής Επιχείρησης, Συστήματα Κρατήσεων με Η/Υ, Σύνθεση Τουριστικού Πακέτου, Αεροπορικοί Ναύλοι – Έκδοση Εισιτηρίων, κ.α. Πιο αναλυτικά

Περισσότερα στοιχεία :

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Ο υποψήφιος για την εισαγωγή του στο τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων  εξετάζεται επιπλέον σε ένα από τα τέσσερα ειδικά μαθήματα : Αγγλική Γλώσσα ή Γαλλική Γλώσσα ή Γερμανική Γλώσσα ή Ιταλική Γλώσσα.

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Οι πτυχιούχοι του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, ασχολούνται επαγγελματικά, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες με το αντικείμενο της Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Υπηρεσιών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Στο πλαίσιο της άσκησης του επαγγέλματός τους ασχολούνται κυρίως με τα παρακάτω :

  1. Τροφοδοσία ξενοδοχείων και γενικότερα επισιτιστικών μονάδων.
  2. Προμήθεια τροφίμων, ποτών και εξοπλισμού.
  3. Προγραμματισμό επιχειρηματικής δραστηριότητας τουριστικών επιχειρήσεων.
  4. Χρηματοδότηση τουριστικών επιχειρήσεων.
  5. Τήρηση λογαριασμών πελατών (MAIN COURANTE).
  6. Εποπτεία ορόφων.
  7. Άσκηση εποπτείας και διοίκησης στο προσωπικό των τουριστικών επιχειρήσεων.
  8. Έρευνα αγοράς πωλήσεων τουριστικών αγαθών και υπηρεσιών.
  9. Διαχείριση επισιτιστικών επιχειρήσεων (εστιατόρια, καφετέριες κλπ.), μπαρ, κέντρων διασκέδασης και κυλικείων σε τουριστικούς χώρους που ανήκουν στην κατηγορία Πολυτελείας και Α’.
  10. Κατάρτιση προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων.
  11. Οι πτυχιούχοι του τμήματος ασκούν τις πιο αναφερόμενες δραστηριότητες και όταν αυτές δεν αφορούν σε ξενοδοχειακά, επισιτιστικά κλπ. Τμήματα επιβατικών πλοίων και κρουαζιεροπλοίων.
  12. Παροχή τουριστικών πληροφοριών.
  13. Έκδοση εισιτηρίων.
  14. Σχεδιασμός και σύνθεση τουριστικού πακέτου.
  15. Σχεδιασμός και εκτέλεση ταξιδιού.
  16. Προγραμματισμός και εκτέλεση μαζικής διακίνησης ατόμων.
  17. Καθοδήγηση ταξιδιωτικών ομάδων (TOUR LEADERS).
  18. Οι πτυχιούχοι του τμήματος ασκούν τις δραστηριότητες 12, 13, 14, 15, 16 και 17 του παρόντος και όταν αυτές αφορούν σε τουριστικά, ταξιδιωτικά κλπ. Τμήματα αεροπορικών, ναυτιλιακών, σιδηροδρομικών εταιριών, τραπεζών κλπ.
  19. Άσκηση επαγγέλματος υπεύθυνου διευθυντή ξενοδοχειακής επιχείρησης.
  20. Άσκηση επαγγέλματος υπεύθυνου διευθυντή ταξιδιωτικών γραφείων.
  21. Παροχή υπηρεσιών στη Διεύθυνση Επιθεώρησης του Ε.Ο.Τ. και άλλες διοικητικές και επιτελικές Διευθύνσεις του.
  22. Εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας για την ίδρυση – επέκταση τουριστικών επιχειρήσεων.

Οι πτυχιούχοι του τμήματος έχουν τη δυνατότητα να εξελίσσονται σε όλο το φάσμα της διοικητικής ιεραρχίας της σχετικής με τους τομείς της ειδικότητάς τους. Οι πτυχιούχοι του τμήματος απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Επίσης μπορούν να απασχοληθούν ως μέλη ερευνητικών μονάδων σε θέματα της ειδικότητάς τους.

Επαγγελματικά Δικαιώματα :

  • Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων έχουν κατοχυρωθεί και ορίζονται ρητά στο Π.Δ. 356 (Φ.Ε.Κ.160 τ.Α’/16.06.1989).
  • Επίσης, οι απόφοιτοι των τμημάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων των ΤΕΙ έχουν τη δυνατότητα λήψης άδειας ασκήσεως λογιστή φοροτεχνικού από το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α.   αριθμ. 97719/Ζ1 (ΦΕΚ 2520 τ.Β΄/29.06.2018):

Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :

  • Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας: web site: http://www.grhotels.gr/
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού & Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων. web site: http://www.poeeyte.gr/

Κοινωνικής Εργασίας

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 23/09/2018

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας

Σχολή Υγείας και Πρόνοιας

Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας

Έδρα :

Διεύθυνση: ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας  Μ. Αλεξάνδρου 1 Κουκούλι 263 34 Πάτρα

Τηλέφωνο: 2610 369125-6  Fax: 2610 369174

Σκοπός του τμήματος :

Το αντικείμενο σπουδών του τμήματος αφορά στο γνωστικό πεδίο της κοινωνικής εργασίας, ως εφαρμοσμένης κοινωνικής επιστήμης. Το περιεχόμενο σπουδών παρέχει θεωρητική και εφαρμοσμένη γνώση για τη διαγνωστική εκτίμηση, θεραπεία και πρόληψη ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, την έρευνα, το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την αξιολόγηση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις :

Το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού προάγει την κοινωνική αλλαγή, την επίλυση προβλημάτων στις σχέσεις των ανθρώπων και την ενδυνάμωση και ενίσχυσή τους με στόχο την επαύξηση της ευημερίας τους. Η κοινωνική εργασία χρησιμοποιεί θεωρίες της συμπεριφοράς του ανθρώπου και των κοινωνικών συστημάτων για να παρέμβει στα σημεία εκείνα όπου τα άτομα αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους. Οι αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι θεμελιώδεις για την κοινωνική εργασία.

Με άλλα λόγια βασικός σκοπός του Προγράμματος Σπουδών της Κοινωνικής Εργασίας είναι να διευκολύνει την κοινωνική ενσωμάτωση περιθωριοποιημένων, αποκλεισμένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που βιώνουν καταστάσεις υψηλού κινδύνου. Να παρεμβαίνει με συγκεκριμένες επιστημονικές προσεγγίσεις σε δυσλειτουργικές κοινωνικές καταστάσεις και καταστάσεις κρίσεις ενδυναμώνοντας άτομα, ομάδες και κοινότητες να επιλύσουν βιοψυχοκοινωνικά προβλήματα και να προάγουν την κοινωνική προσαρμογή και ευημερία τους.

Σήμερα σε συνθήκες πολύπλευρης κρίσης στη χώρα μας η εκπαίδευση στο επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την προσδοκία για αποτελεσματική συμβολή στην επίλυση σύνθετων, σοβαρών και εκτεταμένων κοινωνικών προβλημάτων όπως η αυξανόμενη φτώχεια, τα φαινόμενα βίας, η ανεργία, ο ρατσισμός κ.ά. Το Τμήμα καταβάλει αμείωτη προσπάθεια να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις για ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης στην κοινωνική εργασία.

Τα Προγράμματα Σπουδών των τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας των ΤΕΙ είναι αντίστοιχα και εφάμιλλα μεταξύ τους.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Εισαγωγή στην Κοινωνική Εργασία, Αυτογνωσία Κοινωνικού Λειτουργού, Γενική Κοινωνιολογία, Εισαγωγή στην Ψυχολογία, Στοιχεία Δικαίου, Συγγραφή Επιστημονικής Μελέτης και Βιβλιογραφική Έρευνα, Σύγχρονη Κοινωνική Πολιτική & Ευρωπαϊκή Ένωση, Τεχνικές Έκφρασης και Επικοινωνίας στην Κ.Ε.Ο., Επαγγελματική Ηθική και Δεοντολογία, Προγράμματα Κοινωνικής Πρόνοιας, Κοινωνιολογία της Υγείας, Κοινωνική Ψυχολογία, Μεθοδολογία Κοινωνικής Εργασίας με Ομάδες, Κοινοτική Εργασία στο Τοπικό Επίπεδο, Κοινωνιολογία της Οικογένειας, Αναπτυξιακή Ψυχολογία, Πληροφορική και Κοινωνική Εργασία, Ψυχιατρική, Κοινωνικός Σχεδιασμός στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, Κοινωνιολογία της Απόκλισης, Κοινωνική Εργασία με Παιδιά και Εφήβους, Κοινωνική Εργασία με Αναπήρους και Ηλικιωμένους, Κοινωνική Εργασία στον Εργασιακό Χώρο, Κοινωνική Έρευνα στη Κοινωνική Εργασία, Ξένη Γλώσσα – Ορολογία, Κοινωνικός Αποκλεισμός στην Ελληνική Κοινωνία, Κοινωνιολογία της Επικοινωνίας, Κοινωνική Εργασία με Εξαρτημένα Άτομα, Κοινωνική Εργασία στην Υγεία-Ψυχική Υγεία, Κοινωνική Εργασία με Οικογένεια, Κοινωνική Εργασία σε Καταστάσεις Κρίσης, Συστήματα Διαγνωστικής Εκτίμησης στη Κοινωνική Εργασία, Διαπολιτισμική Κοινωνική Εργασία, Κοινωνική Εργασία στην Εκπαίδευση, κ.α. Πιο αναλυτικά

Περισσότερα στοιχεία :

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι πτυχιούχοι του τμήματος αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες εφαρμογής, ώστε να αποκτήσουν την άδεια άσκησης στο επάγγελμα και να απασχοληθούν ως κοινωνικοί λειτουργοί, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως στελέχη ή υπεύθυνοι οργανισμών και υπηρεσιών, στους τομείς : Υγείας Κοινωνικής Πρόνοιας, Ψυχικής Υγείας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Επαγγελματικού προσανατολισμού και Απασχόλησης, Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Εγκληματικότητας, Κοινοτικής Οργάνωσης και Ανάπτυξης, Κοινωνικής Υπηρεσιών στις Ένοπλες Δυνάμεις και στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Ειδικότερα, οι πτυχιούχοι κοινωνικοί λειτουργοί δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, στα παρακάτω αντικείμενα:

  • Έρευνα συνθηκών (διαγνωστική εκτίμηση) από τις οποίες επηρεάζονται ή βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης άτομα, οικογένειες, κοινωνικές ομάδες. Παροχή ειδικών κοινωνικών υπηρεσιών για την πρόληψη ή αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών και των οικονομικών τους προβλημάτων. Διατήρηση ή αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ του ατόμου και του μικροπεριβάλλοντος, αλλά και στην εν γένει κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία του.
  • Διερεύνηση των γενεσιουργών βιοψυχοκοινωνικών οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που επηρεάζουν τη σωματική ή ψυχική υγεία ατόμων και οικογενειών. Παροχή ενημερωτικού, συμβουλευτικού και υποστηρικτικού έργου προς τον ασθενή, τους οικείους του και την κοινότητα.
  • Συμβουλευτική και υποστηρικτική εργασία με περιστατικά εργατικών ατυχημάτων, επαγγελματικής ασθένειας, αναπηρίας, γήρατος και άλλων προβλημάτων ασφαλισμένων ή προστατευομένων ατόμων.
  • Αξιολόγηση, επαγγελματική διαπαιδαγώγηση και προσανατολισμός διαφόρων ομάδων, κατά την προετοιμασία για επαγγελματική απασχόληση ή για εργασιακή επανένταξη. Συμβουλευτική υποστήριξη σε εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής προσαρμογής και της απασχόλησης.
  • Πρόληψη ή αντιμετώπιση συναισθηματικών και κοινωνικό οικονομικών αναγκών των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών, κατά την προσαρμογή τους στον εκπαιδευτικό χώρο, και τυχόν προσωπικών και οικογενειακών προβλημάτων.
  • Πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της εγκληματικότητας ομάδων υψηλού κινδύνου. Ομαλοποίηση των σχέσεων με το κοινωνικό περιβάλλον, κοινωνική ένταξη, επαγγελματική αποκατάσταση, στήριξη και αξιοποίηση του οικογενειακού περιβάλλοντος ατόμων που έχουν υποπέσει σε αντικοινωνική ή εγκληματική συμπεριφορά. Ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και ενεργοποίηση κοινωνικών ομάδων και πολιτών για την κοινωνική επανένταξη αποφυλακισμένων και απεξαρτημένων από ουσίες ατόμων.
  • Εκπόνηση κοινωνικών μελετών για τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και αξιολόγηση προγραμμάτων κοινοτικής ανάπτυξης. Οργάνωση δικτύων κοινωνικών υπηρεσιών στο τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
  • Βελτίωση του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών και των συνθηκών διαβίωσης κοινοτήτων. Προάσπιση κοινωνικών δικαιωμάτων ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, ενεργοποίηση πολιτών για συλλογική δράση, αξιοποίηση εθελοντών και εθελοντικών οργανώσεων στην προώθηση κοινοτικών τοπικών υποθέσεων.
  • Οργάνωση Κοινωνικής Υπηρεσίας. Διεύθυνση Υπηρεσίας. Συντονισμός προγραμμάτων και διαπλεκόμενων Υπηρεσιών. Επαγγελματική εποπτεία.
  • Οι πτυχιούχοι του τμήματος ασκούν κάθε άλλη δραστηριότητα σε επαγγελματικά αντικείμενα, που δεν αναφέρονται παραπάνω και προκύπτουν από την εξέλιξη της επιστήμης στην ειδικότητα της Κοινωνικής Εργασίας, και καλύπτουν όλο το φάσμα της Διοικητικής ιεραρχίας των Υπηρεσιών που υπηρετούν.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:

Σχετικά επαγγέλματα:

 

 

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α.   αριθμ. 97719/Ζ1 (ΦΕΚ 2520 τ.Β΄/29.06.2018):

Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :

  • Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος. web site: http://www.skle.gr

Οπτικής και Οπτομετρίας

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 30/09/2018

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας

Σχολή Υγείας και Πρόνοιας

Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας

Έδρα :

Διεύθυνση : Ψαρών 6, 25100, Αίγιο

Τηλέφωνο : 26910 62850 Fax: 26910 62851 E-mail: optiki@teipat.gr

Σκοπός του τμήματος :

Το περιεχόμενο σπουδών του τμήματος Οπτικής & Οπτομετρίας καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της εκτέλεσης διορθωτικών συνταγών, δηλαδή την τοποθέτηση και εφαρμογή οφθαλμικών φακών σε σκελετούς γυαλιών οράσεως, την λήψη των απαραίτητων μετρήσεων για την παραγγελία και εφαρμογή των παραπάνω φακών, την λήψη μετρήσεων, την παραγγελία καθώς και την εφαρμογή διαφόρων τύπων φακών επαφής, όπως και το μετέπειτα οπτομετρικό έλεγχο της εφαρμογής της συνταγής των φακών.

Το Τμήμα Οπτικής & Οπτομετρίας έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στην τεχνολογία και την επιστήμη με την διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα και να παρέχει στους σπουδαστές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις :

Βασική προτεραιότητα του Προγράμματος Σπουδών είναι η επιδίωξη υψηλού επιπέδου εκπαίδευση μέσω συνεχούς βελτίωσης και ανάπτυξης των εργαστηρίων για την υποστήριξη της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας και της παραγωγής έργου σε επιλεγμένα επιστημονικά αντικείμενα του τομέα της Οπτομετρίας, της Οπτικής και της Υγείας γενικότερα, έτσι ώστε το Τμήμα να αναδειχθεί στα πρωτοπόρα από πλευράς ποιότητας πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά ως προς την ερευνητική, εκπαιδευτική και κοινωνική δράση.

Αναλυτικότερα το τμήμα στοχεύει στο να παρέχει στους σπουδαστές:

  • μια ευρεία και ολοκληρωμένη γνώση της ανατομίας και φυσιολογίας του οπτικού συστήματος,
  • μια λεπτομερή γνώση διάγνωσης και αντιμετώπισης ανωμαλιών του οπτικού συστήματος,
  • την ικανότητα να αντιμετωπίζουν κάθε είδους ασθενή και να εκτελούν τη συνταγή του επακριβώς,
  • μια ευρεία γνώση των σύγχρονων οπτικών οργάνων,
  • μια ευρεία γνώση των νομικών, ηθικών και εμπορικών περιορισμών της Οπτομετρίας,
  • την κατανόηση ότι η Οπτική – Οπτομετρία ανήκει στις σχολές επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας και έτσι πρέπει να λειτουργεί ως επάγγελμα προώθησης υγείας, σύμφωνα πάντα με το εθνικό πλαίσιο προώθησης υγείας.

Το Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας επιδιώκει την ανάπτυξη και μετάδοση γνώσεων στην επιστήμη και τεχνολογία της Οπτικής και Οπτομετρίας, με την κατάλληλη θεωρητική διδασκαλία, την εργαστηριακή και πρακτική άσκηση και την εφαρμοσμένη έρευνα, ώστε να παρέχει στους πτυχιούχους τα απαραίτητα εφόδια για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη. Σύμφωνα με Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρότυπα, ο Οπτικός-Οπτομέτρης είναι εκείνος ο επαγγελματίας υγείας ο οποίος έχει ως σκοπό:

  1. την πρωτοβάθμια εξέταση, διάγνωση και καταγραφή προβλημάτων της όρασης, χωρίς τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής, με έλεγχο:
    • της διόφθαλμης όρασης,
    • της όρασης σε άτομα όλων των ηλικιών (παιδιά, ενήλικες, υπερήλικες),
    • της όρασης σε άτομα με ειδικές ανάγκες,
    • της όρασης σε άτομα με προβλήματα χαμηλής όρασης,
    • της έγχρωμης και τρισδιάστατης όρασης,
    • της όρασης στον εργασιακό χώρο,
    • της όρασης σε ειδικές ομάδες, π.χ. αθλητές
  2. την αποκατάσταση της όρασης, με τη χορήγηση:
    • γυαλιών οράσεως
    • φακών επαφής
    • βοηθημάτων χαμηλής όρασης
    • ορθοοπτικών ασκήσεων ή ασκήσεων οπτικής εκπαίδευσης και με οποιοδήποτε άλλο μέσο μη επεμβατικό και μη φαρμακευτικό
  3. την διαπίστωση ύπαρξης οργανικής ή συστημικής πάθησης ή δυσλειτουργίας, είτε στον οφθαλμό είτε στο οπτικό σύστημα, και την άμεση παραπομπή ασθενών σε οφθαλμίατρο/οφθαλμολογική κλινική ή κατά περίπτωση ενδεικνυόμενου ιατρού σε περίπτωση τέτοιας διαπίστωσης.

Τα Προγράμματα Σπουδών των τμημάτων Οπτικής και Οπτομετρίας είναι αντίστοιχα και εφάμιλλα μεταξύ τους.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Πρώτες Βοήθειες, Οπτική, Οργανική Χημεία, Γενική Ανατομία, Μαθηματικά & Στατιστική, Ιστοπαθολογία, Τεχνολογία Οπτικών Υλικών, Οπτική & Ιστορία Γυαλιού, Φυσιολογία, Ειδική Ανατομία, Οπτικά Όργανα, Φυσιολογία Οφθαλμού, Τεχνολ. Οφθαλμ. Φακών, Ανατομία Οφθαλμού , Σχεδίαση Οφθαλμικών Φακών, Ξένη Ορολογία Ειδικότητος, Νευροφυσιολογία Οφθαλμού, Κοστολόγηση & Τιμολόγηση, Στοιχεία Εργατικού & Εμπ. Δικαίου, Παθολογία οφθαλμού, Οπτική της Όρασης, Κατεργασία Οφθ. Φακών, Οφθαλμ. & Κλινική Διάθλαση, Εφαρμ. Πληροφ/κής στην Οπτική, Μικροβιολογία Οφθαλμού, Σχέδιο & Αισθητική προσώπου, Εργ. Ασφάλεια & Υγιεινή, Βοηθήματα ‘Ορασης, Τεχνικές Πωλήσεων – Μάρκετινγκ, Δεοντολογία Οπτικού – Οπτομέτρη, Διόφθαλμη ‘Οραση, Οπτομετρία, Φαρμακολογία Οφθαλμού, Οργάνωση & Διοίκηση Επιχείρησης, Ψυχολογία της Όρασης, Φωτισμός & Εργονομία Περιβ/ντος, LASER & Οπτικές εφαρμογές, Βασ. Αρχές Ορθοπτικής, κ.α. Πιο αναλυτικά

Περισσότερα στοιχεία :

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι πτυχιούχοι του τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και ικανότητες, ως Οπτικοί και Εφαρμοστές Φακών Επαφής, για να μπορούν να απασχολούνται σε όλους τους τομείς του Γνωστικού Αντικειμένου του Τμήματος, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως υπεύθυνοι ή στελέχη σχετικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών, οργανισμών και υπηρεσιών.

Ειδικότερα, ο Οπτικός και Εφαρμοστής Φακών Επαφής:

  • Εφαρμόζει σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές μεθόδους, καθώς και πρακτικές στην εφαρμογή και τοποθέτηση διορθωτικών ή προστατευτικών φακών, εφαρμογή και οπτομετρική επιβεβαίωση συνταγής φακών επαφής όπως και στη διακίνηση και εμπορία γυαλιών ηλίου και άλλων βοηθημάτων όρασης.
  • Εφαρμόζει σύγχρονες εργαστηριακές τεχνικές στην ίδρυση και λειτουργία οπτικού καταστήματος, εργαστηρίου εκτέλεσης συνταγών και χώρου εφαρμογής φακών επαφής.
  • Επιλαμβάνεται των κοινωνικών και νομικών υποχρεώσεων των οπτικών επιχειρήσεων έναντι των πελατών, οφθαλμιάτρων και υγειονομικών τοπικών ή εθνικών φορέων.
  • Ασχολείται με την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία σε κάθε τομέα της Οπτικής και της εφαρμογής φακών επαφής και βοηθημάτων όρασης.
  • Έχει την γνώση για εκπόνηση σχετικών μελετών και τον σχεδιασμό προϊόντων της οπτικής βιομηχανίας.
  • Κατέχει τις ικανότητες συλλογικής και ομαδικής εργασίας, τόσο στα πλαίσια της Οπτικής και των εφαρμογών της, όσο και σε άλλους κλάδους, όπως η οργάνωση και διαχείριση τμημάτων και γραφείων επιχειρήσεων εισαγωγής και διακίνησης Οπτικών Ειδών.

Επίσης συμμετέχει:

  • Στο σχεδιασμό και την οργάνωση των εργαστηριακών χώρων.
  • Στην επιλογή εξοπλισμού ( μηχανημάτων, οργάνων, συσκευών) ενώ επιβλέπει την ορθή τακτική συντήρηση των μηχανημάτων και οργάνων σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας που προβλέπονται.
  • Στην επιλογή των πλέων σύγχρονων και κατάλληλων μεθόδων και διαδικασιών παραγωγής και προσφοράς των προϊόντων και υπηρεσιών.
  • Στον ποιοτικό έλεγχο και την τήρηση ιστορικού αρχείου.
  • Σε εργασίες και μελέτες που εκπονούνται στους χώρους εργασίας
  • Τέλος απασχολείται στην εκπαίδευση σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας των ΤΕΙ ορίζονται από το Π.Δ. 83/1989 (ΦΕΚ 37. τ.Α’/07.02.1989) καθώς και της Υ.Α. Αριθμ. Γ4β/Γ.Π.οικ. 66381 (ΦΕΚ 3247 τ.Β’/15.09.2017).

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α.   αριθμ. 97719/Ζ1 (ΦΕΚ 2520 τ.Β΄/29.06.2018):

  • Χωρίς καμία αντιστοιχία.

Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :

  • Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών. web site: http://peoo.gr/.

Επαγγελματικά Δικαιώματα: Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί Τ.Ε

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 14/10/2018

.

Με βάση το προεδρικό διάταγμα 108/07.06.2013 (ΦΕΚ 141Α/12. 06.2013), οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί Τ.Ε. με τη λήψη του πτυχίου τους μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας, ώστε να αποκτήσουν άμεσα δικαίωμα άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου της 3ης ομάδας της ειδικότητας Α, φωτοβόλων σωλήνων και επιγραφών (ειδικότητα Γ), και της 1ης και 2ης ομάδας της ειδικότητας Δ ή/και του συντηρητή ηλεκτρολόγου της ειδικότητας Δ...

Οι δραστηριότητες της ειδικότητας Α είναι αυτές που ασκούνται σε κατοικίες, κτήρια εμπορικής χρήσης, δημόσια κτήρια, γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, προκατασκευασμένα ή προσωρινά κτίσματα, τροχόσπιτα και κατασκηνώσεις, εργοτάξια κατασκευής έργων και λοιπές προσωρινές εγκαταστάσεις, λιμάνια εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής (περιλαμβάνονται και οι γραμμές τροφοδοσίας συσκευών και μηχανημάτων, καθώς και οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των καταναλωτών που βρίσκονται εκτός των κτηρίων), βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εγκαταστάσεις εξόρυξης ορυκτών και μεταλλευμάτων, εγκαταστάσεις άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, εγκαταστάσεις μη σταθερών μηχανημάτων και εξοπλισμού, εγκαταστάσεις συλλογής, επεξεργασίας και παροχής νερού, εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (περιλαμβάνονται και τα συναφή δίκτυα μετατροπής, μεταφοράς και μετασχηματισμού του ηλεκτρικού ρεύματος). Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις περιλαμβάνονται και οι αυτοματισμοί τους, εξαιρούνται όμως η επισκευή και η συντήρηση των αυτόνομων επιμέρους ηλεκτρονικών εξαρτημάτων των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων...

Ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος υλοποιεί τη μελέτη της εγκατάστασης, κατασκευάζει, επισκευάζει, ελέγχει και συντηρεί την ηλεκτρική εγκατάσταση. Οι εγκαταστάσεις της 3ης ομάδας της ειδικότητας Α έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: ισχύς για φωτισμό και συσκευές (συνολικά) μεγαλύτερη των 130 kW και μικρότερη των 200 kW ή ισχύς για μηχανήματα μεγαλύτερη των 150 kW και μικρότερη των 200 kW ή ισχύς για παραγωγή, μεταφορά, μετασχηματισμό και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας μεγαλύτερη από 250 kW (για τάση μεταξύ αγωγού φάσης και γης μεγαλύτερης των 1.000 V, τίθεται άνω όριο ισχύος 600 kW για παραγωγή, μεταφορά, μετασχηματισμό και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας). Τα προαναφερόμενα όρια ισχύος αυξάνονται κατά 50%, όταν αφορούν επισκευή και συντήρηση της εγκατάστασης. Μετά την απόκτηση διετούς εμπειρίας (από την οποία ένα έτος σε εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας ισχύος μεγαλύτερης των 600 kW και τάσεως άνω των 1.000 V, οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί Τ.Ε. μπορούν να αποκτήσουν την άδεια του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη 4ης ομάδας της ειδικότητας Α. Οι εγκαταστάσεις της 4ης ομάδας της ειδικότητας Α έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: ισχύς για φωτισμό και συσκευές (συνολικά) μεγαλύτερη των 200 kW ή ισχύς για μηχανήματα μεγαλύτερη των 200 kW ή ισχύς για παραγωγή, μεταφορά, μετασχηματισμό και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας μεγαλύτερη των 600 kW (για τάση μεταξύ αγωγού φάσης και γης μεγαλύτερης των 1.000 V). Στην 4η ομάδα της ειδικότητας Α περιλαμβάνεται η εγκατάσταση αλεξικέραυνων, καθώς και ειδικές εγκαταστάσεις αντικεραυνικής προστασίας..

Οι δραστηριότητες της 1ης και 2ης ομάδας της ειδικότητας Δ είναι αυτές που αφορούν: εγκατάσταση ανελκυστήρων (ηλεκτρολογική και μηχανολογική), ατέρμονων ανυψωτήρων προσώπων ή φορτίων, ανυψωτικών μηχανημάτων μεταφοράς προσώπων ή φορτίων μέσω κινούμενων ταινιών ή θαλάμων και κιβωτίων με επίγεια ή υπέργεια συρματόσχοινα, κυλιόμενων σκαλών ή πεζοδρόμων ή ταινιών ανύψωσης σε κεκλιμένο επίπεδο, μηχανημάτων ανύψωσης μέσω αναρρόφησης και μεταφοράς, ανυψωτικών μηχανημάτων για εργοστάσια παραγωγής αλουμινίου, κινητές, ανυψούμενες πλατφόρμες εργασίας, ανυψωτικές γέφυρες οχημάτων και ανυψωτήρες οχημάτων, ανελκυστήρες για αποθήκευση αγαθών. Ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος της ειδικότητας Δ υλοποιεί τη μελέτη της εγκατάστασης, προΐσταται και συντονίζει τις εργασίες του συνεργείου εγκατάστασης, παρακολουθεί τη λειτουργία, επισκευάζει και συντηρεί την εγκατάσταση. όπου αυτή απαιτείται, κατασκευάζει, επισκευάζει, ελέγχει και συντηρεί την ηλεκτρική εγκατάσταση. Ο συντηρητής ηλεκτρολόγος της ειδικότητας Δ, αναλαμβάνει υπεύθυνα, συνεχώς ή περιοδικά τον έλεγχο της εύρυθμης λειτουργίας και τη συντήρηση εγκαταστάσεων της 1ης ομάδας, τόσο των εντός του μηχανοστασίου μηχανημάτων, όσο και των εκτός του μηχανοστασίου λοιπών εξαρτημάτων της εγκατάστασης, χωρίς να μπορεί να μεταβάλει τις εγκαταστάσεις..

Πυροπροστασία κλειστών χώρων
Με βάση τις πυροσβεστικές διατάξεις 3/2.12.1980 (ΦΕΚ 20Β/19.01.1981), 3α/20.08.1981 (ΦΕΚ 538Β/11.09.1981) και 8/07.08.1997 (ΦΕΚ 725Β/19.08.1997), οι πτυχιούχοι του τμήματος έχουν δικαίωμα εκπόνησης μελέτης πυροπροστασίας για χώρους συγκέντρωσης κοινού και εμπορικά καταστήματα..

Επισκευή και συντήρηση οχημάτων
Με βάση το Ν. 1575/03.12.1985 (ΦΕΚ 207Α/11.12.1985), στους πτυχιούχους του τμήματος χορηγείται άμεσα άδεια άσκησης επαγγέλματος που αφορά την επίβλεψη και την εκτέλεση συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων..

Ενεργειακή επιθεώρηση κτηρίων και εγκαταστάσεων
Με βάση το προεδρικό διάταγμα 100/30.10.2010 (ΦΕΚ 177Α/06.10.2010) και την παράγραφο 23 του άρθρου 42 του Ν. 4030 /21.11.2011 (ΦΕΚ 249Α/25.11.2011), οι πτυχιούχοι του τμήματος έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στο μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών με σκοπό τη χορήγηση άδειας για τη διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων κτηρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού, εφόσον διαθέτουν τουλάχιστον διετή αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέματα μελέτης, επίβλεψης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κτηρίων ή/και ενεργειακού σχεδιασμού κτηρίων και ελέγχων ενεργειακών εγκαταστάσεων ή/και ενεργειακών επιθεωρήσεων και ολοκληρώσουν επιτυχώς ειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και πιστοποιημένα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης (κατάλογος των οποίων είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του αρμόδιου υπουργείου: www.ypeka.gr). Στους πτυχιούχους του τμήματος χορηγείται άδεια τάξης Α, η οποία δίνει το δικαίωμα διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων κτηρίων κατοικίας και λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης ή κλιματισμού κατοικίας, συνολικής θερμικής ή/και ψυκτικής ισχύος έως 100 kW και μετά από αποδεδειγμένη εμπειρία διενέργειας επιθεωρήσεων τεσσάρων ετών δίνεται η δυνατότητα αναβάθμισης της άδειας σε τάξης Β, η οποία δίνει το δικαίωμα διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων κτηρίων όλων των κατηγοριών και χρήσεων και λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης ή κλιματισμού ανεξαρτήτως θερμικής και ψυκτικής ισχύος..

Χειρισμός μηχανημάτων τεχνικών έργων
Με βάση το προεδρικό διάταγμα 113/17.10.2012 (ΦΕΚ 198Α/17.10.2012), στους πτυχιούχους του τμήματος, χορηγείται άδεια χειριστή μηχανημάτων τεχνικών έργων συγκεκριμένης ειδικότητας και ομάδας, αφού προηγουμένως αποκτήσουν προϋπηρεσία είκοσι ημερών στην αιτούμενη ειδικότητα και ομάδα. Με βάση το σχετικό προεδρικό διάταγμα οι ειδικότητες μηχανημάτων είναι: εκσκαφής/χωματουργικών εργασιών, ανύψωσης και μεταφοράς φορτίων ή προσώπων, οδοστρωσίας, εξυπηρέτησης οδών και αεροδρομίων, υπόγειων έργων και μεταλλείων, έλξης, διάτρησης και κοπής εδαφών, ειδικών εργασιών ανύψωσης, πολλαπλών εργασιών). Τα μηχανήματα έργου κάθε ειδικότητας διακρίνονται σε 2 ομάδες: (α) μηχανήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης ή ηλεκτρικούς κινητήρες, συνολικής ισχύος άνω των 120 kW, (β) μηχανήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης ή ηλεκτρικούς κινητήρες, συνολικής ισχύος μέχρι 120 kW..

Εγκαταστάσεις καύσης υγρών και αερίων καυσίμων
Με βάση το προεδρικό διάταγμα 114/17.10.2012 (ΦΕΚ 199Α/17.10.2012), στους πτυχιούχους του τμήματος, χορηγείται άμεσα βεβαίωση αναγγελίας έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας που αφορά τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, επισκευή και επιτήρηση λειτουργίας ηλεκτρομηχανολογικών διατάξεων με τις οποίες υποστηρίζεται και επιτυγχάνεται η καύση υγρών και αερίων καυσίμων για την παραγωγή ζεστού νερού..

Μηχανολογικές εγκαταστάσεις βιομηχανιών και άλλων μονάδων
Με βάση το προεδρικό διάταγμα 115/17.10.2012 (ΦΕΚ 200Α/17.20.2012), στους πτυχιούχους του τμήματος, χορηγείται άμεσα βεβαίωση αναγγελίας έναρξης άσκησης των δραστηριοτήτων του εργοδηγού μηχανικού εγκαταστάσεων (συντήρηση, επισκευή και επιτήρηση λειτουργίας) 1ης ειδικότητας (μονάδων εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξόρυξης μεταλλευμάτων, υποστήριξης εξόρυξης, παραγωγής άλλων μη μεταλλικών προϊόντων, ορυχείων και λατομείων) εφόσον διαθέτουν εξοπλισμό με κινητήρια ισχύ που ξεπερνά τα 60 kW, 2ης ειδικότητας (βιομηχανίες και παραγωγικές, κατασκευαστικές μονάδες με διάφορες μεταποιητικές δραστηριότητες που αναφέρονται αναλυτικά στο σχετικό προεδρικό διάταγμα) εφόσον διαθέτουν εξοπλισμό με κινητήρια ισχύ που ξεπερνά τα 60 kW και 3ης ειδικότητας (μονάδες παραγωγής και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου και οι αντίστοιχες μηχανές εσωτερικής καύσης), εφόσον διαθέτουν μηχανολογικό εξοπλισμό με κινητήρια ισχύ που ξεπερνά τα 60 kW. Με βάση το ίδιο προεδρικό διάταγμα, στους πτυχιούχους του τμήματος, χορηγείται άμεσα βεβαίωση αναγγελίας έναρξης άσκησης των δραστηριοτήτων του αρχιτεχνίτη συγκολλητή τάξης Β (εκτέλεση εργασιών οξυγονοκόλλησης ή ηλεκτροσυγκόλλησης, εξαρτημάτων από σίδηρο, χαλκό ή πλαστικό, μη υποκειμένων σε σοβαρές καταπονήσεις)..

Επίσης, με βάση το προεδρικό διάταγμα 126/05.11.2012 (ΦΕΚ 227Α/16.11.2012), οι πτυχιούχοι μηχανικοί Τ.Ε. έχουν το δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για εγγραφή στο μητρώο επιθεωρητών μεταποιητικών και συναφών εγκαταστάσεων εφόσον διαθέτουν αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία πέντε ετών (για δραστηριότητες χαμηλής όχλησης) ή οκτώ ετών (για δραστηριότητες όχλησης κάθε βαθμού) στο σχεδιασμό ή στη λειτουργία (παραγωγή, συντήρηση) ή στην έκδοση αδείας εγκατάστασης και λειτουργίας τέτοιων εγκαταστάσεων..

Ψυκτικές εγκαταστάσεις
Με βάση το προεδρικό διάταγμα 1/07.01.2013 (ΦΕΚ 3Α/08.01.2013), οι πτυχιούχοι του τμήματος αποκτούν άμεσα άδεια άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, εξυπηρέτηση και έλεγχο ψυκτικών εγκαταστάσεων με καθήκοντα και των τριών βαθμίδων που ορίζονται στο εν λόγω προεδρικό διάταγμα (1η: τεχνίτης ψυκτικός, 2η: αρχιτεχνίτης ψυκτικός και 3η: εργοδηγός ψυκτικός). Ως ψυκτικές εγκαταστάσεις ορίζονται αυτές που αφορούν οικιακές, επαγγελματικές, εμπορικές και βιομηχανικές εφαρμογές, όπως ψυγεία διατήρησης τροφίμων, συσκευές παγοκύβων, ψύκτες νερού, μηχανήματα ψύξης περιορισμένου χώρου, αυτόνομες τοπικές μονάδες κλιματισμού, ειδικοί θάλαμοι κατάψυξης, συστήματα ψύξης για την επεξεργασία τροφίμων, εγκαταστάσεις ψύξης υγρού ή αερίου παραγωγικών μηχανημάτων με εναλλάκτες θερμότητας, εγκαταστάσεις κλιματισμού σε επιλεγμένους χώρους κτηρίων με εναλλάκτες θερμότητας, εγκαταστάσεις δημιουργίας ψύξης σε εμπορικές, βιομηχανικές ή άλλες ειδικότερες εφαρμογές που χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μέθοδο, ψυκτικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για μεταφορά ευπαθών αγαθών με κοντέινερ.

Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. (Πάτρα)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 14/10/2018

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας

Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών 

Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. (Πάτρα)

Έδρα :

Διεύθυνση : ΤΕΙ Πάτρας  Μ. Αλεξάνδρου 1 Κουκούλι, 263 34 – Πάτρα

Τηλέφωνο : 2610 369277-8,  2610 369198

 Σκοπός του τμήματος :

Σκοπός του Τμήματος είναι πρωτίστως η παραγωγή επιστημονικού δυναμικού του τεχνολογικού τομέα της Μηχανολογίας, που να διαθέτει τις απαραίτητες θεωρητικές και κυρίως πρακτικές γνώσεις, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, τις ανάγκες που η κοινωνία στην διαχρονική πορεία του επαγγέλματος θα δείξει.

Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Μηχανολογίας καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της εφαρμογής και εξέλιξης της επιστήμης της Μηχανολογίας, που αφορά στη μελέτη, σχεδίαση, ανάπτυξη, κατασκευή, λειτουργία μηχανών, συσκευών και εγκαταστάσεων παραγωγής καθώς και συστημάτων παραγωγής και διαχείρισης ενέργειας, με γνώμονα την οικονομία, το σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνική αποδοχή.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις :   

Το Πρόγραμμα Σπουδών επικεντρώνεται σε κλασικά αλλά και σε σύγχρονα πεδία της Μηχανολογίας,  στόχος του είναι να δώσει στους αποφοίτους του τα απαραίτητα εφόδια αλλά και να διαμορφώσει τον τρόπο σκέψης και εργασίας τους, ώστε να εξασφαλίζονται οι καλύτερες προοπτικές για επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία ή / και για συνέχιση των σπουδών μέσα στις έντονες απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

Η φοίτηση στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. διαρκεί οκτώ τυπικά εξάμηνα. Το Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει τα γενικά μαθήματα των πρώτων εξαμήνων και μαθήματα ειδικότητας. Στο τελευταίο εξάμηνο όλοι οι σπουδαστές πραγματοποιούν πρακτική εξάσκηση και εκπονούν πτυχιακή εργασία, απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες των αποφοίτων του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. τους δίνουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών και άλλων επιχειρηματικών μονάδων, τόσο σε παραδοσιακά όσο και σύγχρονα πεδία του Μηχανολόγου, όπου απαιτείται εξειδικευμένη γνώση και μάλιστα με δυνατότητα άμεσης πρακτικής εφαρμογής.

Τα Πρόγραμμα Σπουδών παρέχει την δυνατότητα επιλογής δύο κατευθύνσεων α). Ενεργειακών Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ β). Κατασκευαστών Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ.

Τα Προγράμματα Σπουδών των τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. είναι αντίστοιχα και εφάμιλλα μεταξύ τους.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Μαθηματικά, Τεχνική Μηχανική, Φυσική, Μηχανολογικό Σχέδιο, Χημική Τεχνολογία, Αντοχή των Υλικών, Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική, Μηχανολογικό Εργαστήριο, Εφαρμοσμένη Στατιστική, Μηχανική Ρευστών, Μετάδοση Θερμότητας, Ποιοτικός Έλεγχος-Τεχνολογία Υλικών, Στοιχεία Ηλεκτροτεχνίας & Ηλεκτρονικής, Μηχανουργική Τεχνολογία,  Τεχνολογία Θέρμανσης, Σχεδίαση με Η/Υ, Στοιχεία Μηχανών, Ήπιες Μορφές Ενέργειας, Υδροδυναμικές Μηχανές, Ειδικές Μηχανολογικές Εγκαταστάσεις, Κατεργασίες (Συμβατικές / Μη Συμβατικές) – Εργαλειομηχανές, Βιομηχανικά Συστήματα Κίνησης, Μηχανική Οχημάτων, Πραγματογνωμοσύνες, Μηχανική Αεροσκαφών, Βιομηχανικός Έλεγχος & Αυτοματισμοί, Ατμολέβητες & Ατμοστρόβιλοι-Αεριοστρόβιλοι, Ενεργειακή Διαχείριση Ανανεώσιμων Πόρων, Σχεδιασμός και Υπολογισμός ΜΕΚ, Αυτοματισμός & Προγραμματισμός Εργαλειομηχανών, Ανυψωτικές και Μεταφορικές Μηχανές, Ψύξη-Κλιματισμός-Αερισμός, Τεχνικό-Οικονομική Ανάλυση & Προγραμματισμός Έργων, Μεθ. Υπολογισμός Κατασκευών με Η/Υ (3D Μοντελ.), Αντιρρυπαντική Τεχνολογία, Ενεργειακός Έλεγχος – Επιθεώρηση Κτιρίων, Τεχνολογία Καυσίμων- Συστήματα Καύσης, Μεταλλικές Κατασκευές, Συστήματα Ευφυούς Ελέγχου & Ρομποτική, Ολική Ποιότητα – Στατιστικός Έλεγχος,  Εφαρμογές Αεροδυναμικής, Προηγμένα Υλικά – Χαρακτηρ. / Εφαρμογές, Συστήματα Κατεργασιών – Εφαρμ./ Σχεδιασμός, κ.α.  Πιο αναλυτικά

Περισσότερα στοιχεία :

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί Τ.Ε. δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύτατο πεδίο επαγγελματικής απασχόλησης, που εκτείνεται πρακτικά σε όλη την ελληνική αγορά, όπως:

  • Δημόσιος Τομέας και Ο.Τ.Α..
  • Ιδιωτικός τομέας.
  • Προσωπικές Επιχειρήσεις (ελεύθερο επάγγελμα).

Επισημαίνεται ότι οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί Τ.Ε, παρότι παραδοσιακή ειδικότητα, έχουν γενικά υψηλά ποσοστά απορρόφησης στην αγορά εργασίας, δεδομένου ότι απασχολούνται κυρίως σε κλάδους όπως ο κατασκευαστικός και ο ενεργειακός, που τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει μεγάλο δυναμισμό.

Ειδικότερα, τα πεδία απασχόλησης της ειδικότητας αυτής αναλύονται ως εξής:

1. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

  • Παραγωγή.
  • Έλεγχος Ποιότητας.
  • Εφαρμογή Προτύπων Διασφάλισης Ποιότητας, Περιβάλλοντος (Συστήματα ISO 9000, 14000 κλπ).
  • Συντήρηση.
  • Μελέτες Παραγωγής και Σχεδιασμού Προϊόντων.
  • Διαχείριση Ενέργειας.
  • Εφοδιαστική (Logistics).
  • Προμήθειες – Διαχείριση Αποθεμάτων Πρώτων Υλών.
  • Πωλήσεις.

2. ΕΜΠΟΡΙΟ

  • Τεχνικές Πωλήσεις.
  • Προώθηση και Προβολή Προϊόντων.

3. ΜΕΛΕΤΕΣ

  • Μελέτες Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων.
  • Οικονομοτεχνικές μελέτες.
  • Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
  • Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου (Ασφάλειας).
  • Ενεργειακές Μελέτες.
  • Μελέτες Φυσικού Αερίου.

4. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  • Ως Ελεύθερος Επαγγελματίας.
  • Ως Υπάλληλος Επιχείρησης.
  • Ως Υπάλληλος Εταιρείας Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης.

5. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

  • Συντήρηση συστημάτων Θέρμανσης, Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού
  • Επίβλεψη Συστημάτων Ενεργειακής Διαχείρισης Κτιρίων.
  • Συντήρηση μηχανολογικού εξοπλισμού/εγκαταστάσεων (πχ. Ανελκυστήρων, γεννητριών, δικτύων πεπιεσμένου αέρα και αερίων κλπ.).

6. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

  • Σχεδιασμός, εγκατάσταση και συντήρηση συστημάτων αντιρύπανσης.
  • Σχεδιασμός, εγκατάσταση και συντήρηση μονάδων επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικός καθαρισμός).
  • Σχεδιασμός, εγκατάσταση και λειτουργία άλλων έργων προστασίας περιβάλλοντος.

7. ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

  • Κατασκευή Συντήρηση και Λειτουργία Δικτύων.
  • Εμπορία συναφούς εξοπλισμού.

8. ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ (LOGISTICS, TRANSPORTATION)

9. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

  • Δευτεροβάθμια, Μεταδευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια, Σχολές Μαθητείας (ΟΑΕΔ).
  • Συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
  • Ερευνητικοί Φορείς, Ιδρύματα και Ινστιτούτα.

10. ΕΝΕΡΓΕΙΑ

  • Ενεργειακά έργα.
  • Εξοικονόμηση Ενέργειας.
  • Ενεργειακή Επιθεώρηση (Energy Auditing).
  • Εμπορία σχετικού εξοπλισμού.

11. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

  • Δημόσια Έργα.
  • Ιδιωτικά Έργα.

12. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ  

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α.   αριθμ. 97719/Ζ1 (ΦΕΚ 2520 τ.Β΄/29.06.2018):

Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):

Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :

  • Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.).  web site: http://www.eetem.gr

Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ (Πάτρα)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 15/10/2018

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας

Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ  (Πάτρα)

Έδρα : 

Διεύθυνση : Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας  Μ. Αλεξάνδρου 1 Κουκούλι, 263 34 – Πάτρα

Τηλέφωνο: 2610 369279/369199 Fax : 2610 36.9199 E-mail: ipodomi@teipat.gr

Σκοπός του τμήματος :

Το Τμήμα έχει ως αποστολή την κατάρτιση σπουδαστών μέσα από τη μετάδοση του κατάλληλου τεχνολογικού υπόβαθρου και απόκτηση εμπειρίας πάνω στις εφαρμογές της ειδικότητας Πολιτικού Μηχανικού Τ.Ε. Το περιεχόμενο σπουδών το Τμήματος καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της εφαρμογής των τεχνικών επιστημών στη μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή τεχνικών έργων υποδομής, καθώς  της εφαρμογής των τεχνικών επιστημών, στη μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή τεχνικών έργων μορφολογίας και αναστήλωσης.

Έχει, επίσης, αποστολή να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια εκπαίδευση/κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη ως στελεχών, που εφαρμόζουν τις τεχνολογικές γνώσεις στον τομέα των Μηχανικών Υποδομής και Μηχανικών Μορφολογίας και Αναστήλωσης  αρμοδιότητας πολιτικού μηχανικού.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις : 

Το Πρόγραμμα Σπουδών  της κατεύθυνσης Μηχανικοί Υποδομών ΤΕ εστιάζει σε εξειδικευμένες γνώσεις, που αφορούν σε Έργα Υποδομής, δηλαδή όλα εκείνα τα έργα, που απαιτούνται για την ανάπτυξη κάθε τόπου, όπως λ.χ.:

  • τεχνικά (κτίρια, γέφυρες κ.ά.)
  • συγκοινωνιακά (οδοί, σιδηροδρομικές γραμμές, αεροδρόμια κ.ά.)
  • υδραυλικά (δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, βιολογικοί καθαρισμοί κ.ά.)
  • λιμενικά (λιμάνια, κατασκευές στη θάλασσα )
  • γεωτεχνικά (σήραγγες, υπόγεια έργα, επιφανειακές εκσκαφές)
  • περιβαλλοντικού σχεδιασμού και προστασίας του περιβάλλοντος
  • πρόληψης της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων στις κατασκευές

Όλα τα παραπάνω, είτε στον τομέα της μελέτης τους, είτε στον τομέα της κατασκευής τους, αποτελούν σημαντικότατο αντικείμενο απασχόλησης των αποφοίτων της κατεύθυνσης Μηχανικοί Υποδομών ΤΕ.

To Πρόγραμμα Σπουδών  της κατεύθυνσης Μηχανικοί Μορφολογίας και Αναστήλωσης δίνει έμφαση στην τεχνολογία των αναστηλώσεων και τεχνικών αποκατάστασης συντήρησης, στερέωσης και επισκευών, τις συντηρήσεις και αποκαταστάσεις ιστορικών κτιρίων και συνόλων, καθώς και την μορφολογική ένταξη νέων κτιρίων σε ιστορικό και παραδοσιακό περιβάλλον, ενώ παραλλήλως διεξάγει κυρίως τεχνολογική έρευνα και αναπτύσσει τεχνογνωσία και καινοτομίες στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία.

Τα Προγράμματα Σπουδών του τμήματος  Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ, είναι προσαρμοσμένα στις νέες εξελίξεις της Τεχνολογίας και τις Επιστήμης. Απόφοιτοι του τμήματος  Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ, στελεχώνουν ήδη μεγάλες τεχνικές εταιρίες, κατέχουν σημαντικές θέσεις σε υπηρεσίες και οργανισμούς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και διευθύνουν με επιτυχία τις ατομικές τεχνικές επιχειρήσεις τους. Αρκετοί συνεχίζουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του εσωτερικού ή του εξωτερικού και ακολουθούν ακαδημαϊκή καριέρα.

Το Πρόγραμμα Σπουδών παρέχει την δυνατότητα επιλογής δύο κατευθύνσεων α). Μηχανικοί Υποδομών ΤΕ β). Μηχανικοί Μορφολογίας και Αναστήλωσης ΤΕ.

Τα Προγράμματα Σπουδών των τμημάτων  Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. είναι αντίστοιχα και εφάμιλλα μεταξύ τους. Προσοχή στις αντίστοιχες κατευθύνσεις που προσφέρει κάθε ΤΕΙ.

Ενδεικτικά Μαθήματα  κατεύθυνσης Μηχανικοί Υποδομών ΤΕ

Μαθηματικά, Φυσική, Χημική Τεχνολογία, Τεχνικό Σχέδιο, Τεχνική γεωλογία, Εισαγωγή στους Η/Υ, Σχεδίαση με Η/Υ, Τεχνολογία Υλικών, Μηχανική, Αντοχή Υλικών,  Τοπογραφία, Εδαφομηχανική, Υδραυλική, Υπολογισμός Κατασκευών, Οδοποιία, Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος, Υδρολογία,  Έργα Υδρεύσεων, Τεχνικά ‘Έργα Οδοποιίας, Δίκτυα Αποχετεύσεων, Λιμενικά Έργα, Υδροδυναμικά Έργα, Συστήματα Κυκλοφορίας και Μεταφορών, Διευθετήσεις Ποταμών, Κατασκευή Σηράγγων, Οργάνωση Εργοταξίου, Κόστος Κατασκευής και Προϋπολογισμός, Τεχνική Νομοθεσία, Ελληνική Οικονομία, κ.α. 

Ενδεικτικά Μαθήματα κατεύθυνσης Μηχανικοί Μορφολογίας και Αναστήλωσης ΤΕ

Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Μνημειακή Τοπογραφία των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων στο Θεσσαλικό Χώρο,  Μαθηματικά, Στοιχεία Φυσικής, Κοινωνιολογία στην Αρχιτεκτονική, Τεχνολογία των Δομικών Υλικών, Αναλυτική Γεωμετρία, Στοιχεία Θερμοδυναμικής Χώρου, Αρχιτεκτονική Αποτύπωση Μνημειακού Έργου, Στατική των Κατασκευών, Μηχανολογικές Εγκαταστάσεις, Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις,  Σχεδιασμός στο Επίπεδο με Η/Υ, Ηχοτεχνία – Φωτοτεχνία, Κατασκευές από Οπλισμένο Σκυρόδεμα ή Χάλυβα, Οικοδομική, Σχεδιασμός στο χώρο με Η/Υ, Σύγχρονες Τεχνικές Αποτύπωσης, Θεωρία της Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής, Αρχιτεκτονική των Εσωτερικών Χώρων, Ιστορία της Τέχνης, Κανόνες Κτιριολογίας και Πολεοδομίας, Ειδικά Κτίρια – Σχεδιασμός, Ανάπλαση Ιστορικών Κέντρων και Συνόλων, Αντισεισμική Προστασία των Κτιρίων, Αποκατάσταση – Επανάχρηση Ιστορικών Κτιρίων, Σύνταξη Μελέτης Ανακαίνισης Αποκατάστασης Κτιριακού Έργου, Σύνταξη Μελέτης Κτιριακού Έργου, Προδιαγραφές – Προϋπολογισμός Έργου, Οργάνωση Εργοταξίου, κ.α.  Πιο αναλυτικά

Περισσότερα στοιχεία :

Τι  άλλο πρέπει να ξέρω :  

Επαγγελματικά   Δικαιώματα   – Προοπτικές :

Ο απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ με κατεύθυνση Μηχανικοί Υποδομών ΤΕ,   δύνανται να απασχολούνται στους ακολούθους τομείς και δραστηριότητες, ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις.

  • Επίβλεψη και κατασκευή συγκοινωνιακών, υδραυλικών, γεωτεχνικών και άλλων τεχνικών έργων.
  • Μελέτη ή επίβλεψη μελέτης έργων, ως μέλη οργανωμένων υπηρεσιών του δημόσιου τομέα ή μελετητικών γραφείων.
  • Εκπόνηση ή επίβλεψη μελετών ιδιωτικών και δημοσίων έργων υποδομής της ειδικότητάς των, ως μεμονωμένοι τεχνικοί.
  • Εκτέλεση ή συμμετοχή εργασιών πραγματογνωμοσύνης, αξιολόγησης προσφοράς αγοράς, ποιοτικού ελέγχου υλικών και εργασιών.
  • Κάλυψη θέσεων υπεύθυνων στελεχών που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τη λειτουργία επιχειρήσεων και υπηρεσιών της ειδικότητάς τους.
  • Οργάνωση τεχνικών έργων.
  • Οργάνωση εργαστηρίων και ικανότητα συλλογής και ανάλυσης εργαστηριακών αποτελεσμάτων σε εργαστήρια αντοχής υλικών και υδραυλικών έργων, καθαρισμού λυμάτων, προστασίας περιβάλλοντος, επεξεργασίας αποβλήτων και υδραυλικών και θαλασσίων έργων κλπ.
  • Εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών στους παραπάνω τομείς.

Ο πτυχιούχος της ανωτέρω κατεύθυνσης  μπορεί να εργαστεί :

  • σε τεχνικές εταιρείες, σε ιδιωτικές τεχνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις και τεχνικά γραφεία
  • υπηρεσίες υπουργείων, οργανισμών, στην νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση, και σε οποιαδήποτε δημόσια επιχείρηση που διατηρεί γραφείο τεχνικής υπηρεσίας
  • ως ελεύθεροι επαγγελματίες,
  • και ως καθηγητής υπό προϋποθέσεις στην εκπαίδευση και κατάρτιση.
  • Επίσης, πέντε χρόνια μετά την απόκτηση του πτυχίου του μπορεί να γίνει εργολάβος δημοσίων έργων

Ο απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ με κατεύθυνση Μηχανικοί Μορφολογίας και Αναστήλωσης ΤΕ  καλύπτει  το γνωστικό αντικείμενο της εφαρμογής των τεχνικών επιστημών στη μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή έργων συντήρησης και αποκατάστασης κτιρίων. Το τμήμα συνδυάζει την ανάπτυξη του κατάλληλου θεωρητικού υποβάθρου σπουδών για τις συντηρήσεις και αποκαταστάσεις κτιρίων, με την υψηλού επιπέδου εργαστηριακή και πρακτική άσκηση.

Δίνει έμφαση στην τεχνολογία των αναστυλώσεων και τεχνικών αποκατάστασης συντήρησης, στερέωσης και επισκευών, ενώ παραλλήλως διεξάγει κυρίως τεχνολογική έρευνα και αναπτύσσει τεχνογνωσία και καινοτομίες στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία.

Παραλλήλως παρέχεται μια γενικότερη παιδεία που διευρύνει τους ορίζοντες του σπουδαστή και θέτει τις βάσεις για την επιστημονική και επαγγελματική του ωρίμανση ώστε να μπορεί αντιμετωπίσει τα ιδιαίτερα και πολύπλοκα προβλήματα που περιέχονται στο πλαίσιο της προστασίας, συντήρησης – διατήρησης, αποκατάστασης, ανάδειξης και αναβίωσης του μνημειακού αλλά και του ευρύτερου οικιστικού πλούτου και ακόμη του διατηρητέου φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Ο  Μηχανικός  Μορφολογίας και Αναστήλωσης ΤΕ  διαθέτει  τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες ώστε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά  είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες τεχνικών ειδικοτήτων, όπως αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους και συντηρητές έργων τέχνης, κ.α. στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας σε ειδικούς τομείς έργων και εργασιών στο αντικείμενο της συντήρησης και αποκατάστασης κτιρίων, και ειδικότερα στις εξής δραστηριότητες:

  • Στην επίβλεψη και κατασκευή εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης κτιρίων, σύγχρονων και ιστορικών.
  • Στη μελέτη ή επίβλεψη μελέτης έργων, ως μέλη οργανωμένων υπηρεσιών του δημόσιου τομέα ή μελετητικών γραφείων.
  • Στην εκπόνηση ή επίβλεψη μελετών ιδιωτικών και δημοσίων έργων της ειδικότητάς τους ως μεμονωμένοι τεχνικοί.
  • Στις αποτυπώσεις και τεκμηριώσεις κτιρίων και μνημείων, με τη χρήση παραδοσιακών ή νέων τεχνικών μεθόδων.
  • Στην εκτέλεση ή συμμετοχή εργασιών πραγματογνωμοσύνης και αξιολόγησης προσφορών αγοράς.
  • Στην κάλυψη θέσεων υπεύθυνων στελεχών που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τη λειτουργία επιχειρήσεων και υπηρεσιών της ειδικότητάς τους.
  • Στην οργάνωση τεχνικών έργων της ειδικότητάς τους.
  • Στη συλλογή και ανάλυση εργαστηριακών αποτελεσμάτων σε εργαστήρια αντοχής υλικών, τεχνολογίας υλικών, οικοδομικής, κ.ά.
  • Στην εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας με ηλεκτρονικούς υπολογιστές στους παραπάνω τομείς.
  • Στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών συντήρησης και αποκατάστασης των δομικών υλικών κτιρίων, σε συνεργασία με επιστήμονες άλλων επιστημονικών κλάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, και οι απόφοιτοι κατεύθυνσης «Μηχανικών Μορφολογίας και Αναστήλωσης Τ.Ε.» του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας σύμφωνα με το Π.Δ. 154  (ΦΕΚ 202 τ.Α΄/27.12.2017)  εντάσσονται στον κλάδο εκπαιδευτικού προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ΠΕ 81 «Πολιτικών Μηχανικών – Αρχιτεκτόνων».

Επαγγελματικά Δικαιώματα  :

  • Τα επαγγελματικά δικαιώματα του τμήματος  Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ, έχουν κατοχυρωθεί νομικά με το Π.Δ. 906 (ΦΕΚ 254 τ.Α’/15.11.1979).

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α.   αριθμ. 97719/Ζ1 (ΦΕΚ 2520 τ.Β΄/29.06.2018):

Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :

  • Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.).  web site: http://www.eetem.gr

Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 07/10/2018

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας

Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών 

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ (Ναύπακτος)

Έδρα : 

Διεύθυνση : Εθνική οδός Ναυπάκτου Αντιρρίου, Τ.Κ 30300

Τηλέφωνο: 26340 38566, 26310 58480, 26310 58481, Fax 26340 29667

Σκοπός του τμήματος :

Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. έχει ως αποστολή να προάγει, με τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα, την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στην τεχνολογία και την επιστήμη, που περιλαμβάνει το γνωστικό αντικείμενο της πληροφορικής και των επικοινωνιών και να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια εκπαίδευση/κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις :

Ο πτυχιούχος του τμήματος, Μηχανικών Πληροφορικής T.E., γνωρίζει την επιστημονική μεθοδολογία, έχει αναπτύξει τεχνικές ικανότητες και δεξιότητες, έχει αποκομίσει εμπειρίες από την επαγγελματική πρακτική και είναι σε θέση να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά, υποστηρίζοντας επιτυχώς την αξιοποίηση των τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών σε όλους τους τομείς εφαρμογής τους. Ειδικότερα, ο πτυχιούχος του Τμήματος, είτε ως αυτοαπασχολούμενος, είτε ως στέλεχος επιχείρησης ή οργανισμού του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, έχει δυνατότητες:

  • Εφαρμογής των αρχών της επιστήμης και της τεχνολογίας στην ανάλυση, το σχεδιασμό και την υλοποίηση συστημάτων λογισμικού, ως Προγραμματιστής Συστημάτων και Εφαρμογών.
  • Ανάλυσης και ικανοποίησης των αναγκών των οργανισμών και των επιχειρήσεων, μέσω του σχεδιασμού, της ανάπτυξης, της υλοποίησης, της ολοκλήρωσης, της διαμόρφωσης, της διαχείρισης και της υποστήριξης των υπολογιστικών και επικοινωνιακών τεχνολογιών (λογισμικού, υλικού και δικτύων), ως Μηχανικός Πληροφορικής.
  • Σχεδιασμού, ανάπτυξης και συντήρησης υπολογιστικών συστημάτων, περιφερειακών Η/Υ, ενσωματωμένων συστημάτων, σύνθετων συστημάτων αισθητήρων καθώς και σχεδιασμού και προγραμματισμού ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, ως Μηχανικός Η/Υ.

Το Πρόγραμμα Σπουδών  αποσκοπεί στην προετοιμασία επιστημόνων Πληροφορικής με βασικό στόχο την ικανοποίηση των αναγκών της αγοράς και της κοινωνίας σε εξειδικευμένα στελέχη με υψηλού επιπέδου γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες στις Τεχνολογίες της Πληροφορικής αλλά και των Επικοινωνιών. Το Πρόγραμμα Σπουδών προσφέρει (3) κατευθύνσεις σπουδών:

  • Μηχανικοί Δικτύων ΤΕ  με έμφαση στην υποστήριξη δικτύων και υπολογιστικών συστημάτων, με κύριο στόχο την επιτυχή ανάπτυξη και λειτουργία των σύγχρονων πληροφοριακών περιβαλλόντων.
  • Μηχανικοί Η/Υ ΤΕ με έμφαση στον σχεδιασμό, ανάπτυξη και συντήρηση υπολογιστικών συστημάτων, στην διαχείριση της πληροφορίας καθώς και στον σχεδιασμό και προγραμματισμό ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.
  • Μηχανικοί Λογισμικού ΤΕ με έμφαση στις θεωρητικές και αλγοριθμικές αρχές του υπολογισμού, στην ανάλυση, στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση συστημάτων λογισμικού.

Τα Προγράμματα Σπουδών των τμημάτων Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ  είναι αντίστοιχα και εφάμιλλα μεταξύ τους.

Ενδεικτικά Μαθήματα : 

Αλγόριθμοι και Δομές Δεδομένων, Βάσεις Δεδομένων, Ευφυή Συστήματα και Συστήματα βασισμένα στη γνώση, Γλώσσες και Μεθοδολογίες Προγραμματισμού, Λειτουργικά Συστήματα, Πληροφοριακά και Επικοινωνιακά Συστήματα και Εφαρμογές, Τεχνολογία (Μηχανική) Λογισμικού, Τεχνολογία Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων, Τεχνητή Νοημοσύνη, Ανάπτυξη και Διαχείριση Εφαρμογών, Ειδικά Θέματα Πληροφοριακών Συστημάτων, Τεχνολογία Πολυμέσων, Νευρωνικά Δίκτυα, Ειδικά Θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, Παράλληλα και Κατανεμημένα Συστήματα, Γραφικά Υπολογιστών, Επεξεργασία Σήματος και Εικόνας, Ποιότητα και Αξιοπιστία Λογισμικού, Ειδικά Θέματα Βάσεων Δεδομένων, Ευφυή Συστήματα, Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης, Προηγμένες Αρχιτεκτονικές Υπολογιστών, Ηλεκτρονικό Εμπόριο, Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων, Γλώσσες και Μεταγλωττιστές, Ηλεκτρονική Μάθηση, κ.α.   Πιο αναλυτικά

Περισσότερα στοιχεία : 

Τι  άλλο πρέπει να ξέρω : 

Επαγγελματικά   Δικαιώματα   – Προοπτικές : 

Με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις που αποκτούν ως φοιτητές, οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες της πληροφορικής, στους τομείς παροχής υπηρεσιών Λογισμικού καθώς και στην παραγωγή προϊόντων Λογισμικού (ανάλυση και προγραμματισμός εφαρμογών, προγραμματισμός και ανάλυση συστημάτων).

Ειδικότερα οι πτυχιούχοι Τμημάτων πληροφορικής, σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα, μπορούν να απασχολούνται στους παρακάτω ενδεικτικά αναφερόμενους τομείς παροχής υπηρεσιών λογισμικού πληροφορικής και στην παραγωγή προϊόντων λογισμικού πληροφορικής :

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: Μία νέα εφαρμογή μελετάται διεξοδικά, τίθενται οι λειτουργικές προδιαγραφές, αναπτύσσεται το λογικό ισοδύναμο του συστήματος, αναλύονται τα δεδομένα, σχηματίζονται διαγράμματα διεργασιών, δεδομένων και καταστάσεων και κατόπιν προδιαγράφονται προγράμματα. Παράλληλα, τίθενται προδιαγραφές για τον απαιτούμενο εξοπλισμό και εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις με βάση τον συνδυασμό κόστους – ωφέλειας.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ: Ο αναλυτής συστημάτων μπορεί να ασχοληθεί με το λεπτομερή σχεδιασμό προγραμμάτων interfaces, και το σχεδιασμό προγραμμάτων που θα συνεπικουρούν τις διεργασίες του λειτουργικού συστήματος.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: Αναλαμβάνει καθήκοντα διαχείρισης όσον αφορά στη χρήση συστήματος βάσεως δεδομένων από χρήστες και εφαρμογές. Διασφαλίζει τα αρχεία των δεδομένων από απρόβλεπτες καταστροφές, όπως επίσης και από την πιθανότητα, εσκεμμένης, παράνομης πρόσβασης. Επιβάλλει κανόνες διατήρησης της πληρότητας των δεδομένων. Καθορίζει σχήματα ελεγχόμενης πρόσβασης στα δεδομένα, αποδίδοντας δικαιώματα πρόσβασης σε χρήστες και εφαρμογές.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩN: Τα δίκτυα υπολογιστών αποτελούν μία πραγματικότητα σε πολλά εργασιακά περιβάλλοντα. Ο διαχειριστής μπορεί να χρησιμοποιεί τις δυνατότητες του δικτύου για παρακολούθηση των χρηστών, δήλωση νέων χρηστών, προσδιορισμό των δικαιωμάτων τους, ασφάλεια στην πρόσβαση, διασφάλιση των δεδομένων και αρχείων (backups), Εισαγωγή νέων διαχειριστικών εφαρμογών και προγραμμάτων συστήματος, εκπαίδευση και τέλος βοήθεια σε κάθε χρήστη του δικτύου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: Σ` ένα οργανωμένο περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογών, γίνεται ανάλυση και σχεδιασμός της εφαρμογής και κατόπιν παραδίδονται τμήματα στον προγραμματιστή, για υλοποίηση με μία γλώσσα προγραμματισμού. Επίσης, ο προγραμματιστής μπορεί να αναλαμβάνει και τη συντήρηση, τον έλεγχο, καθώς επίσης και την τροποποίηση υπαρχόντων εφαρμογών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ:  O σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας εφαρμογής διαδικτύου απαιτεί χρήση εξειδικευμένων γλωσσών και γνώσεις στη δομή των πρωτοκόλλων. Οι προγραμματιστές αυτού του είδους σχεδιάζουν, αναπτύσσουν, δοκιμάζουν, εγκαθιστούν, βελτιώνουν και συντηρούν ιστοσελίδες και εφαρμογές, που είναι προσπελάσιμες από χρήστες του διαδικτύου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ:  Σήμερα υπάρχουν πολλά έτοιμα προγράμματα, που επιλύουν διάφορα προβλήματα και καταστάσεις. Πολλές φορές, η επικοινωνία για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ τους απαιτεί ειδικά προγράμματα, τα λεγόμενα ενδιάμεσα (interfaces). Ο προγραμματιστής συστημάτων είναι αυτός αναπτύσσει τέτοια προγράμματα, καθώς και άλλα προγράμματα για την καλύτερη αξιοποίηση ενός λειτουργικού συστήματος.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:  Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν επίσης να απασχοληθούν στα A.Ε.Ι. ως μόνιμο ή έκτακτο διδακτικό προσωπικό  και στην μέση εκπαίδευση ως καθηγητές Πληροφορικής.

ΕΡΕΥΝΑ:  Επίσης μπορούν να απασχοληθούν ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα  έρευνας, στα πλαίσια ερευνητικών ή αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις, οι οποίες τους επιτρέπουν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, υποστηρίζοντας με επιτυχία την αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Οι πτυχιούχοι απασχολούνται, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες, σε όλους τους τομείς αξιοποίησης των πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων, σε θέματα που σχετίζονται με τη μελέτη, ανάπτυξη, διαχείριση, εφαρμοσμένη έρευνα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση.

Επαγγελματικά Δικαιώματα :

 Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος

Το τμήμα προσφέρει το παρακάτω Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α.   αριθμ. 97719/Ζ1 (ΦΕΚ 2520 τ.Β΄/29.06.2018):

Σχετικές  Επαγγελματικές  Οργανώσεις  :

Τεχνολογίας Αλιείας –Υδατοκαλλιεργειών (Μεσολόγγι)

το άρθρο ενημερώθηκε στις: 30/09/2018

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας 

Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής

Τμήμα Τεχνολογίας  Αλιείας –Υδατοκαλλιεργειών (Μεσολόγγι)

Έδρα :

Διεύθυνση : ΤΕΙ Μεσολογγίου : Νέα Κτίρια 30200 Μεσολόγγι

Τηλέφωνο: 26310 58253 Fax : 26310 58287

 Σκοπός του τμήματος :

Το αντικείμενο σπουδών του Τμήματος Αλιείας –Υδατοκαλλιεργειών καλύπτει το γνωστικό και τεχνολογικό πεδίο εφαρμογής των βιολογικών, χημικών και φυσικών επιστημών που αναφέρονται στην αλιεία, υδατοκαλλιέργεια και μεταποίηση-επεξεργασία αλιευμάτων και άλλων υδρόβιων οργανισμών, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών και μεθόδων παραγωγικής διαχείρισης, εκτίμησης και αξιολόγησης του περιβάλλοντος των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Το Τμήμα Αλιείας –Υδατοκαλλιεργειών έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάδοση γνώσεων στη τεχνολογία και την επιστήμη που περιλαμβάνει το παραπάνω γνωστικό αντικείμενο, με την διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα, και να παρέχει στους σπουδαστές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια εκπαίδευση και κατάρτιση τους στην επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις :

Το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών έχει ως αντικείμενο την εκπαίδευση και την έρευνα στους τομείς της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών, οι οποίοι υποστηρίζουν έναν στρατηγικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας κατατάσσοντάς την: (α) στον πρώτο εξαγώγιμο κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής και (β) στην πιο εξαρτημένη από την αλιεία χώρα της Ε.Ε.
Το αντικείμενο σπουδών του Τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών καλύπτει το γνωστικό και τεχνολογικό πεδίο εφαρμογής των βιολογικών, χημικών και φυσικών επιστημών που αναφέρονται στην αλιεία, υδατοκαλλιέργεια και μεταποίηση – επεξεργασία αλιευμάτων και άλλων υδρόβιων οργανισμών, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών και μεθόδων παραγωγικής διαχείρισης, εκτίμησης και αξιολόγησης του περιβάλλοντος των υδάτινων οικοσυστημάτων.
.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Μαθηματικά, Γενική και Ανόργανη Χημεία, Αναλυτική-Ενόργανη Χημεία, Μηχανική Ρευστών, Τεχνολογία Πληροφορικής, Η/Υ – Συστήματα Διαχείρισης Πληροφοριών, Εφαρμογές Λογισμικών Προγραμμάτων, Στοιχεία Γενικής Βιολογίας και Φυσιολογίας Ωκεανογραφία, Φυσική Ωκεανογραφία, Χημική Ωκεανογραφία, Γεωλογική Ωκεανογραφία, Θαλάσσια Βιολογία, Βιολογία Υδρόβιων Οργανισμών, Βιοστατιστική, Σεμινάριο, Διακοσμητικοί Οργανισμοί, Οικολογία Υδρόβιων Οργανισμών, Αλιευτική Τεχνολογία, Λιμνολογία, Προστατευόμενα Υδρόβια Είδη – Εμπλουτισμοί, Αλιεία και Διαχείριση Οστράκων, Δυναμική των Πληθυσμών Υδρόβιων Οργανισμών, Γενετική Βελτίωση των Εκτρεφόμενων Ειδών, Υδατική Ρύπανση και Τοξικότητα, Εκτροφή Οστράκων, Ιχθυοκαλλιέργειες, Κατασκευές Ιχθυοτροφείων, Εκτροφή Ιχθύων Εσωτερικών Νερών, Εκτροφή Ευρύαλων Ιχθύων, Ειδικές και Σύγχρονες Εκτροφές Υδρόβιων Οργανισμών, Διατροφή Εκτρεφόμενων Ειδών, Παθολογία Υδρόβιων Οργανισμών, Βιολογική Διαχείριση Μονάδων Ιχθυοκαλλιέργειας, Επεξεργασία Αλιευμάτων, Ποιοτικός και Υγειονομικός ‘Ελεγχος Αλιευμάτων, Επισκέψεις σε Ιχθυομονάδες και Βιοτόπους, Αλιευτική Νομοθεσία, Οικονομική Διαχείριση Μονάδων Ιχθυοκαλλιέργειας, Βιωσιμότητα Επιχειρήσεων Ιχθυοκαλλιέργειας, κ.α.  Πιο αναλυτικά

Περισσότερα στοιχεία :

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Ο τεχνολόγος  αλιείας και υδατοκαλλιεργειών, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις του, ασχολείται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της ιχθυοκομίας – αλιείας και διαδικασίας παραγωγής ιχθυαλιευτικών προϊόντων γλυκών, υφάλμυρων και θαλάσσιων υδάτων.

Επίσης, ασχολείται με τη μελέτη για την ίδρυση μονάδων εκτροφής ιχθύων, ιχθυογεννητικών σταθμών, για την οργάνωση και λειτουργία ιχθυαγορών, ιχθυοτροφικών εγκαταστάσεων, αλιευτικών σκαφών και εργαλείων καθώς και για την ορθολογιστική εκμετάλλευση των ιχθυο-αποθεμάτων, ιχθυοτροφικών και αλιευτικών έργων. Μπορεί επίσης να εργαστεί και ως καθηγητής στην εκπαίδευση και κατάρτιση.

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, ασχολούνται, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της Τεχνολογίας, πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της Αλιείας και της διαδικασίας παραγωγής αλιευτικών προϊόντων, γλυκών, υφάλμυρων και θαλάσσιων υδάτων.

Επίσης, ασχολούνται με τη μελέτη και την ίδρυση μονάδων εκτροφής αλιευμάτων, γεννητικών σταθμών αλιευμάτων, με την οργάνωση και λειτουργία αλιευτικών αγορών, αλιευτικών εγκαταστάσεων, αλιευτικών σκαφών και εργαλείων, καθώς και με την ορθολογιστική εκμετάλλευση των αλιευτικών αποθεμάτων και αλιευτικών έργων.
Με βάση τα παραπάνω, οι πτυχιούχοι του Τμήματος έχουν δικαίωμα απασχόλησης, είτε ως στελέχη μονάδων, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, σε όλο το φάσμα της αλιευτικής παραγωγής και αξιοποίησης.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να εξελίσσονται σε όλο το φάσμα της διοικητικής και τεχνικής ιεραρχίας, της σχετικής με τους τομείς της αλιευτικής παραγωγής. Επίσης, μπορούν να καλύπτουν θέσεις υπεύθυνων στελεχών, που προβλέπονται από τη νομοθεσία που ισχύει κάθε φορά για τη λειτουργία των αλιευτικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων και να πιστοποιούν την καταλληλότητα των αλιευτικών προϊόντων που προορίζονται για την κατανάλωση. Εγγράφονται στο Μ.Ε.Κ. (Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών) του Υπουργείου Δημόσιων Έργων, για εξειδικευμένες εργασίες αλιευτικών έργων.

Απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και της αλιευτικής κατάρτισης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Επίσης, μπορούν να απασχοληθούν και ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητάς τους. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Αλιείας- Υδατοκαλλιεργειών, με την απόκτηση του πτυχίου τους, ασκούν το επάγγελμα στο πλαίσιο των παραπάνω επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Επαγγελματικά Δικαιώματα :

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του Τμήματος  Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης, καθορίζονται νομικά στο Π.Δ. 109 άρθρο 5 /1989 (Φ.Ε.Κ. 47 τ.Α’/10.02.89) και  Π.Δ. 312 ΦΕΚ 264 τ.Α’/19.11.2003).

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος :

Το τμήμα προσφέρει το παρακάτω Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α.   αριθμ. 97719/Ζ1 (ΦΕΚ 2520 τ.Β΄/29.06.2018):

  • Τεχνολογίας  Αλιείας –Υδατοκαλλιεργειών (Μουδανιά) – ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Μεταβατική λειτουργία έως το 2018)

Σχετικές  Επαγγελματικές  Οργανώσεις  :

Τεχνολόγων Γεωπόνων

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 30/09/2018

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας

Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και  Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής

Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Αμαλιάδα)

Έδρα : 

Διεύθυνση: Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας  Γεωργίου Παπανδρέου & Αντωνίου Πετραλιά  Αμαλιάδα 272 00

Τηλέφωνα: 26220 38415, 26220 38416, E-mail:  theka@teimes.gr

Σκοπός του τμήματος :

Το Τμήμα  Τεχνολόγων Γεωπόνων  έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στην τεχνολογία και την επιστήμη, που περιλαμβάνει το γνωστικό αντικείμενο της Φυτικής Παραγωγής, της Ζωϊκής Παραγωγής  και συναφών κλάδων, με τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα.

Επίσης, να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια εκπαίδευση/κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.

Πιο αναλυτικά η κατεύθυνση της  Φυτικής Παραγωγής έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και την μετάδοση των γνώσεων στην τεχνολογία και την επιστήμη, που περιλαμβάνει το γνωστικό αντικείμενο των γεωργικών επιστημών σχετικά :

  • με την ανάπτυξη και διάδοση σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας
  • την πρόληψη και καταστολή επιβλαβών επιδράσεων στην παραγωγή των φυτικών προϊόντων από διάφορες ασθένειες, έντομα, ζιζάνια, ξηρασία, υπερβολική υγρασία, παθογένεια εδαφών
  • τυποποίηση, συντήρηση, πιστοποίηση ποιότητας και εμπορία φυτικών προϊόντων
  • παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού των καλλιεργούμενων φυτών
  • εμπορία λιπασμάτων
  • γεωργοοικονομικές μελέτες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
  • εκτίμηση ζημιών
  • αναλύσεις εδαφών, φυτικών ιστών και αρδευτικού νερού.

Η κατεύθυνση  Ζωϊκής Παραγωγής έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στην τεχνολογία και την επιστήμη, που περιλαμβάνει το γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης των ζώων και συναφών κλάδων, με τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα.

Η κατεύθυνση  Αγροτικής Οικονομίας  έχει ως στόχο να εκπαιδεύει και καταρτίζει στελέχη εφαρμογής σε γεωργοοικονομικά θέματα, ικανά να επιλύουν και να αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα, που αναφέρονται στη διοίκηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων, στην αξιολόγηση και χρηματοδότηση επενδύσεων στη γεωργία, στην εμπορία γεωργικών προϊόντων, γεωργικών μηχανημάτων, εφοδίων και στη διοίκηση οργανώσεων και άλλων φορέων, που καθοιονδήποτε τρόπο ασχολούνται με τη γεωργία.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις : Στο Πρόγραμμα Σπουδών προσφέρονται οι κατευθύνσεις:

  • Φυτικής Παραγωγής
  • Ζωϊκής Παραγωγής (σε αναστολή)
  • Αγροτικής Οικονομίας (σε αναστολή).

Με απόφαση της Συγκλήτου το 2014-2015 λειτούργησε η κατεύθυνση της Φυτικής Παραγωγής ενώ οι δύο άλλες ανεστάλησαν, διότι τόσο οι υποδομές όσο και το Επιστημονικό Προσωπικό που διαθέτει είναι εστιασμένα αποκλειστικά στην Φυτική Παραγωγή.

Κατά τη διάρκειά τους οι σπουδές περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία, και εργαστηριακές ασκήσεις, σεμινάρια, εκπαιδευτικές επισκέψεις στα γνωστικά αντικείμενα των κατευθύνσεων σε παραγωγικές επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε ερευνητικά Ινστιτούτα και εργαστήρια, σε περιβαλλοντικά πάρκα και καινοτόμες επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα, δίνοντας έμφαση στην επιστημονική μελέτη και την ομαδική εργασία. Το όγδοο (Η’) εξάμηνο σπουδών περιλαμβάνει την Πρακτική Άσκηση και την εκπόνηση της Πτυχιακής Εργασίας.

Τα Προγράμματα Σπουδών των τμημάτων Τεχνολογίας Γεωπονίας είναι αντίστοιχα και εφάμιλλα μεταξύ τους. Προσοχή στις αντίστοιχες κατευθύνσεις που προσφέρει κάθε ΤΕΙ.

Ενδεικτικά Μαθήματα : 

Ενδεικτικά Μαθήματα  κατεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής:

Γεωργική Χημεία, Βοτανική, Μαθηματικά, Εδαφολογία, Γενική Γεωργία, Γενική Δενδροκομία, Ζωοτεχνολογία, Βιομετρία, Γενετική, Γεωργικά Μηχανήματα, Φυτοπροστασία, Λιπασματολογία, Ειδική Γεωργία, Ειδική Δενδροκομία, Ειδική Φυτοπροστασία, Σποροπαραγωγή, Λαχανοκομία, Αμπελουργία, Ανθοκομία, Βελτίωση φυτών, Γεωργικοί Συνεταιρισμοί, Μάρκετινγκ Αγροτικών προϊόντων, Τυποποίηση Αγροτικών προϊόντων, μαθήματα που αφορούν στη διαχείριση του εδάφους από γεωργική άποψη (Αξιοποίηση εδαφών, Αρδεύσεις – Στραγγίσεις), στις κατασκευές των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, κ.α. 

Ενδεικτικά Μαθήματα  κατεύθυνσης  Ζωϊκής   Παραγωγής:

Βιομετρία, Ανατομία Αγροτικών Ζώων, Φυσιολογία Αγροτικών Ζώων, Γεωργική Γενετική, Διατροφή, Αγελαδοτροφία, Πτηνοτροφία, Βοοτροφία, Χοιροτροφία, Αιγοπροβατοτροφία, Μελισσοκομία, Μικρά Αγροτικά και Γουνοφόρα Ζώα, Ιχθυοτροφία, Βελτίωση Αγροτικών Ζώων, Φυτοτεχνολογία, Εδαφολογία, Κτηνοτροφικά Φυτά, Μικροβιολογία, Παρασιτολογία, Λοιμώδη νοσήματα, Παθολογία Αγροτικών Ζώων, Ειδική Παθολογία, Τεχνολογία Κρέατος και Γάλακτος, Κτηνοτροφικές Εγκαταστάσεις, Επιθεώρηση Κτηνοτροφικής Παραγωγής, Οργάνωση και Διοίκηση, Αγροτική Κοινωνιολογία, Ασφάλεια Εργασίας, Κτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί, Κτηνοτροφική Λογιστική, κ.α.

Ενδεικτικά Μαθήματα  κατεύθυνσης   Αγροτικής Οικονομίας:

Οικονομία, μαθηματικά, φυτοτεχνολογία, ζωοτεχνολογία, λογιστική, οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, γεωργική στατιστική, αξιολόγηση επενδύσεων, γεωργοοικονομικές μελέτες αγροτικής ανάπτυξης, διοίκηση ολικής ποιότητας, αειφορική διαχείριση γεωργικών πόρων, μέθοδοι λήψης αποφάσεων, αγροτική πίστη και γεωργικές ασφαλίσεις, εμπορία γεωργικών εφοδίων (πολλαπλασιαστικό υλικό, λιπάσματα, φάρμακα, μηχανήματα, ζωοτροφές, υλικά συσκευασίας, αγορές γεωργικών προϊόντων, διαχείριση γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων, το μάρκετινγκ, την τυποποίηση και την έρευνα αγοράς γεωργικών προϊόντων, κ.α.  Πιο αναλυτικά

Περισσότερα στοιχεία : 

Τι  άλλο πρέπει να ξέρω :  

Επαγγελματικά   Δικαιώματα   – Προοπτικές :

Ο απόφοιτός του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων με κατεύθυνση  Φυτικής Παραγωγής  με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις μπορεί να εργαστεί  :

  • είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της Τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της Γεωπονικής Επιστήμης και της διαδικασίας της φυτικής παραγωγής, όπως είναι, η καλλιέργεια φυτικής παραγωγής, η διακίνηση, η εμπορία, η συντήρηση, η τυποποίηση, η διαχείριση, γεωργικών προϊόντων, η προστασία της φυτικής παραγωγής, καθώς και η αναπαραγωγή (σποροπαραγωγή, φυτώρια).

Έχουν δικαίωμα απασχόλησης είτε ως στελέχη μονάδων, είτε ως αυτό-απασχολούμενοι σε όλο το φάσμα της φυτικής παραγωγής και την αξιοποίησή της και ειδικότερα στα εξής αντικείμενα και δραστηριότητες:

  • Ανάπτυξη και φροντίδα των πάσης φύσεως φυτικών καλλιεργειών.
  • Παραγωγή και εμπορία φυτικού αναπαραγωγικού υλικού.
  • Δημιουργία και συντήρηση δενδροστοιχιών, κήπων, πάρκων, φυτωρίων καλλωπιστικών φυτών, θάμνων, δένδρων, πρασίνου οδοποιίας, χλοοταπήτων γηπέδων και άλλων έργων πρασίνου.
  • Συγκεντρώσεις φυτικών προϊόντων, που διενεργούνται από συνεταιριστικές οργανώσεις, ιδιώτες, οργανισμούς ή στο Δημόσιο.
  • Συμμετοχή σε διενέργεια μαζικών ψεκασμών για την καταπολέμηση φυτονόσων, καθώς και συστηματικών απεντομώσεων ή απολυμάνσεων που διενεργούνται από το κράτος ή από οργανισμούς, συνεταιρισμούς, κοινοπραξίες ή ιδιώτες, στη φυτική παραγωγή ή στους χώρους αποθήκευσής της.
  • Εκτιμήσεις και πραγματογνωμοσύνες που διενεργούνται σε πάσης φύσεως ζημιές της φυτικής παραγωγής, στις αλλοιώσεις και την καταλληλότητα των φυτικών προϊόντων που προορίζονται για τη διατροφή των ανθρώπων ή των ζώων.
  • Εμπορία αδρανών υλικών, λιπασμάτων, ορμονών, βιολογικών προϊόντων και γεωργικών φαρμάκων για την ανάπτυξη και προστασία των καλλιεργειών και την παραγωγή φυτικών προϊόντων.
  • Ίδρυση και λειτουργία καταστημάτων εμπορίας των ειδών του εδαφίου η
  • Εκπόνηση και επίβλεψη ή συμμετοχή στην εκπόνηση γεωργοοικονομικών μελετών για τη δημιουργία ή εκσυγχρονισμό γεωργικών εκμεταλλεύσεων, δηλαδή μελετών για διάφορα γεωργοτεχνικά έργα.
  • Πραγματοποίηση επιβλέψεων και επιμετρήσεων της κατασκευής έργων πρασίνου.
  • Κάθε άλλη δραστηριότητα που εμφανίζεται με την εξέλιξη της τεχνολογίας και αποδεδειγμένα καλύπτεται από το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητάς τους.
  • Μπορούν να συμμετέχουν στη σύνταξη αγροτικών, κτηματολογικών, εδαφολογικών, αμπελουργικών και άλλων χαρτών για γεωργική χρήση, με τη συνεργασία των κατά περίπτωση αρμοδίων τεχνικών.
  • Οι πτυχιούχοι του τμήματος μπορούν να εξελίσσονται σε όλο το φάσμα της διοικητικής και τεχνικής ιεραρχίας της σχετικής με τους τομείς της φυτικής παραγωγής.
  • Επίσης μπορούν να καλύπτουν τις θέσεις υπευθύνων στελεχών που προβλέπονται από τη νομοθεσία που ισχύει κάθε φορά για τη λειτουργία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων και πιστοποιούν την καταλληλότητα των φυτικών προϊόντων που προορίζονται για τη διατροφή ανθρώπων και ζώων.
  • Εγγράφονται στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών (ΜΕΚ) του Υπουργείου Δημ. Έργων, για την κατηγορία έργων πρασίνου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
  • Οι πτυχιούχοι του τμήματος Φυτικής Παραγωγής απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και της γεωργικής κατάρτισης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Επίσης μπορούν να απασχοληθούν σαν μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητάς τους.

Ο  απόφοιτος  του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων με κατεύθυνση  Ζωικής Παραγωγής   έχει δικαίωμα απασχόλησης είτε ως στελέχη μονάδων, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι σε όλο το φάσμα της ζωικής παραγωγής, και αξιοποιούνται ειδικότερα στα εξής αντικείμενα και δραστηριότητες:

  • Παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων και αναπαραγωγικών ζώων καθώς επίσης και εκτροφή γουνοφόρων ζώων.
  • Παραγωγή και τυποποίηση μειγμάτων ζωοτροφών, συμπληρωμάτων και ισορροπιστών αυτών, έλεγχο των μειγμάτων ζωοτροφών για την πιστοποίηση της καταλληλότητας τους, της ποιοτικής και θρεπτικής τους κατάστασης και τη σύνταξη των σχετικών εκθέσεων.
  • Επεξεργασία σπέρματος των ζώων και διενέργεια τεχνητής σπερματέγχυσης σε κέντρο σπερματοληψίας.
  • Οργάνωση και λειτουργία ζωαγορών, σφαγείων, κρεαταγορών και ψυκτικών εν γένει χώρων εναποθήκευσης η κατάψυξης κτηνοτροφικών προϊόντων.
  • Οργάνωση αγοροπωλησιών ζώων αναπαραγωγής και εργασίας και λοιπών ζώων, καθώς και σμηνών πτηνών και μελισσών, εφόσον η αγορά τους πραγματοποιείται με δάνεια η επιδοτείται με κρατικά προγράμματα.
  • Συγκεντρώσεις κτηνοτροφικών προϊόντων που διενεργούνται από συνεταιριστικές οργανώσεις, ιδιώτες, οργανισμούς η το δημόσιο.
  • Μαζικούς ψεκασμούς για την καταπολέμηση ζωονόσων, καθώς και συστηματικές απολυμάνσεις αποθηκευτικών χώρων για κτηνοτροφικά προϊόντα, διενεργούμενες από το κράτος, οργανισμούς η ιδιώτες.
  • Εκτιμήσεις και πραγματογνωμοσύνες που διενεργούνται σε πάσης φύσεως ζημιές κτηνοτροφικής παραγωγής.
  • Εμπορία κτηνοτροφικών προϊόντων, κτηνιατρικών φαρμάκων, κτηνοτροφικών εργαλείων και εξοπλισμών, ορμονών, βιταμινών και λοιπών βιολογικών προϊόντων.
  • Ίδρυση και λειτουργία καταστημάτων εμπορίας των παραπάνω ειδών καθώς και ειδικών εργαστηρίων και γραφείων ειδικών δραστηριοτήτων σχετικών με τη Ζωοκομική Ανάπτυξη και την Κτηνοτροφική Παραγωγή.
  • Εκπόνηση και επίβλεψη ή συμμετοχή στην εκπόνηση γεωργοκτηνοτροφικών μελετών για τη δημιουργία ή εκσυγχρονισμό κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, κτηνοτροφικών έργων όπως σφαγείων, κρεαταγορών, πτηναγορών, αποθηκών κτηνοτροφικών προϊόντων.
  • Πραγματοποίηση επιβλέψεων και επιμετρήσεων της κατασκευής ζωοτεχνικών έργων.
  • Κάθε άλλη δραστηριότητα που εμφανίζεται με την εξέλιξη της τεχνολογίας και αποδεδειγμένα καλύπτεται από το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητάς τους.

Τέλος, οι απόφοιτοι του Τμήματος  Ζωϊκής  Παραγωγής  μπορούν να ασχολούνται, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της Ζωοτεχνικής επιστήμης και της διαδικασίας της κτηνοτροφικής παραγωγής, όπως είναι η παραγωγή ζωοκομικών προϊόντων, η διακίνηση, η εμπορία, η συντήρηση, η τυποποίηση, η διαχείριση κτηνοτροφικών προϊόντων και ζωοτροφών, καθώς και η προστασία και η αναπαραγωγή του ζωικού κεφαλαίου.

Έχουν δικαίωμα απασχόλησης, είτε ως στελέχη μονάδων, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι σε όλο το φάσμα της ζωικής παραγωγής. Εξελίσσονται σε όλο το φάσμα της διοικητικής και τεχνικής ιεραρχίας, της σχετικής με τους τομείς της ζωικής παραγωγής, ενώ μπορούν να καλύπτουν τις θέσεις υπεύθυνων στελεχών που προβλέπονται από τη νομοθεσία, που ισχύει κάθε φορά για τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων, όπως επίσης και να πιστοποιούν την καταλληλότητα των κτηνοτροφικών προϊόντων, που προορίζονται για κατανάλωση.

Εγγράφονται στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για εξειδικευμένες εργασίες κατηγοριών ζωοτεχνικών έργων. Απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της ζωοκομικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Οι απόφοιτοι του τμήματος  Τεχνολόγων Γεωπόνων με κατεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, απασχολούνται, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες:

  • με την επιστημονική διαχείριση και διοίκηση γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων,
  • γεωργικών οργανώσεων και μονάδων,
  • καθώς και με τη διακίνηση, εμπορία και διαχείριση γεωργικών προϊόντων, γεωργικών εφοδίων και μηχανημάτων.

Αναλυτικότερα, καλύπτουν τους ακόλουθους τομείς:

  • Διοικητικοοικονομική διαχείριση στο πλαίσιο φορέων γεωργικής ανάπτυξης και στα προγράμματα λογιστικής και στατιστικής παρακολούθησης γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
  • Συγκεντρώσεις γεωργικών προϊόντων.
  • Εκτιμήσεις και πραγματογνωμοσύνες σε πάσης φύσεως ζημίες της γεωργικής παραγωγής και του εξοπλισμού.
  • Συμμετοχή στο σώμα Ελεγκτών Γεωργικών Συνεταιρισμών. Δραστηριότητα σε αγροτικές ασφάλειες.
  • Τήρηση και ενημέρωση όλων των λογιστικών βιβλίων, όπως καταχωρίζονται σε διάφορες οικονομικές πράξεις των συνεταιρισμών, καθώς και υπογραφή των ισολογισμών τους.
  • Ίδρυση και λειτουργία κάθε είδους γραφείων ειδικών δραστηριοτήτων, σχετικών με τη γεωργική ανάπτυξη.
  • Εκπόνηση και επίβλεψη ή συμμετοχή στην εκπόνηση γεωργικών μελετών.
  • Κάθε άλλη δραστηριότητα, που εμφανίζεται με την εξέλιξη της τεχνολογίας και αποδεδειγμένα καλύπτεται από το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητάς τους.
  • Μπορούν να εξελίσσονται σε όλο το φάσμα της διοικητικής και τεχνικής ιεραρχίας, της σχετικής με τους τομείς της ειδικότητάς τους και να καλύπτουν θέσεις υπεύθυνων στελεχών, που προβλέπονται από την ισχύουσα εκάστοτε νομοθεσία.
  • Τέλος, απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και της γεωργικής κατάρτισης, σύμφωνα, επίσης, με την κείμενη νομοθεσία. 

Επαγγελματικά Δικαιώματα :

  • Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του Τμήματος  Τεχνολόγων Γεωπόνων, καθορίζονται νομικά στο  Π.Δ. 109/1989 (Φ.Ε.Κ. 47 τ.Α’/10.02.89).

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος

Το τμήμα προσφέρει το παρακάτω Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α.   αριθμ. 97719/Ζ1 (ΦΕΚ 2520 τ.Β΄/29.06.2018):

Σχετικές  Επαγγελματικές  Οργανώσεις  :

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 14/10/2018

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας

Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών 

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ

Έδρα :

Διεύθυνση :  ΤΕΙ  Πάτρας   Μ. Αλεξάνδρου 1 Κουκούλι, 263 34 – Πάτρα

Τηλέφωνο:   2610 369236-7/369193  Fax: 2610 369193

Σκοπός του τμήματος :

Οι σπουδές στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. καλύπτουν την τεχνολογική επιστήμη του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Τ.Ε. και παρέχουν θεμελιακές και εξειδικευμένες γνώσεις στα γνωστικά πεδία των συστημάτων ηλεκτρισμού, των συστημάτων ηλεκτρομηχανικής μετατροπής ενέργειας, των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, των μετρήσεων και αυτοματισμών, των ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και κατασκευών, των πληροφοριακών συστημάτων και υπολογιστών, των συστημάτων επικοινωνιών, της τεχνολογίας υλικών καθώς και σε σύγχρονες τεχνολογίες όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποκεντρωμένα συστήματα ηλεκτρισμού, οπτο-ηλεκτρονική και συστήματα λέιζερ, μικροηλεκτρονική, μηχατρονική και τεχνολογίες περιβάλλοντος.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις :  

Το Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος καλύπτει τα γνωστικά αντικείμενα της εφαρμογής της επιστήμης και τεχνολογίας της Ηλεκτρολογίας, με έμφαση στα ηλεκτρικά ενεργειακά συστήματα και εγκαταστάσεις, τους αυτοματισμούς, τα ηλεκτρονικά και πληροφοριακά συστήματα και τα συστήματα επικοινωνιών.

Η δραστηριοποίηση στις νέες τεχνολογίες αποτελεί βασική προϋπόθεση, αλλά και ουσιαστικό μοχλό στην κατεύθυνση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Οι αυτοματισμοί και τα ηλεκτρονικά συστήματα, οι τηλεπικοινωνίες και οι τεχνολογίες της πληροφορίας, οι σύγχρονες εγκαταστάσεις ηλεκτρισμού και τα ενεργειακά συστήματα, αποτελούν τομείς δράσης προτεραιότητας. Το τμήμα στοχεύει στην παροχή ποιοτικών γνώσεων που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις αυτού του κύκλου δραστηριοτήτων και θα αποτελέσουν σταθερό υπόβαθρο της επαγγελματικής υπόστασης των πτυχιούχων του. Ισοβαρή στόχο του τμήματος αποτελεί και η εφαρμοσμένη έρευνα που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στους τομείς δραστηριοποίησής του.

Τα Προγράμματα Σπουδών των τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. είναι αντίστοιχα και εφάμιλλα μεταξύ τους.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Μαθηματικά, Φυσική, Ηλεκτροτεχνία, Ηλεκτροχημεία – Τεχνολογία Υλικών, Τεχνική Νομοθεσία – Ασφάλεια Εργασίας, Ηλεκτρονικά, Ηλεκτρικές Μετρήσεις, Βασικές Αρχές Σχεδίασης, Ηλεκτρικές Μηχανές, Προγραμματισμός Η/Υ, Τεχνολογία – Κοινωνία & Περιβάλλον, Μηχανουργική Τεχνολογία, Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου, Ψηφιακά Συστήματα, Ηλεκτρικές & Ηλεκτρονικές Κατασκευές, Διαχείριση Ολικής Ποιότητας – Τυποποίηση, Διοίκηση Τεχνικών Έργων – Επιχειρησιακές Επικοινωνίες, Ηλεκτρονικά Ισχύος, Μικροϋπολογιστές, Ηλεκτρολογία Οχημάτων, Κινητήριες Μηχανές, Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις – Ηλεκτρολογικό Σχέδιο, Σχεδίαση – Ανάλυση Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων με χρήση Η/Υ, Ηλεκτρικά Κινητήρια Συστήματα, Στοιχεία Οικονομίας, Ηλεκτροτεχνικές Εφαρμογές, Θεωρία Σημάτων και Τηλεπικοινωνιών, Τεχνολογία Μετρήσεων, Τεχνολογία Υψηλών Τάσεων, Βιομηχανικά Ηλεκτρονικά, Μελέτη Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων με Η/Υ, Ηλεκτρικές – Ηλεκτρονικές Κατασκευές, PLC Αυτοματισμοί, Συστήματα Επικοινωνιών και Μετάδοσης Δεδομένων, Βιομηχανικό Σχέδιο, Διαχείριση Ηλεκτρικής Ενέργειας- Ήπιες Μορφές Ενέργειας, κ.α.   Πιο αναλυτικά

Περισσότερα στοιχεία :

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :  

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Το Τμήμα στοχεύει να καταστήσει τους πτυχιούχους του ικανούς να ανταποκριθούν στις ποικίλες δραστηριότητες του Τεχνολόγου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ανώτατης εκπαίδευσης. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος στοχεύουν με τις σπουδές τους να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε:

  • Εκπόνηση τεχνικών/οικονομικών μελετών και μελετών εφαρμογής, τεχνική υποστήριξη και συντήρηση, σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών αναφορικά με: συστήματα ηλεκτρισμού, συστήματα ηλεκτρομηχανικής μετατροπής ενέργειας, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, μετρήσεις και αυτοματισμούς, ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά κυκλώματα και κατασκευές, πληροφοριακά συστήματα και υπολογιστές, συστήματα επικοινωνιών, τεχνολογία υλικών καθώς σύγχρονες τεχνολογίες όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποκεντρωμένα συστήματα ηλεκτρισμού, οπτο-ηλεκτρονική και συστήματα λέιζερ, μικροηλεκτρονική, μηχατρονική και τεχνολογίες περιβάλλοντος.
  • Εφαρμογή προτύπων, κανόνων και κανονισμών στη μελέτη και σχεδίαση εγκαταστάσεων, συστημάτων και προϊόντων καθώς και στη λειτουργία ηλεκτρικών συστημάτων.
  • Σχεδιασμό/υλοποίηση προγραμμάτων εφαρμοσμένης και τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης που αφορούν στους προαναφερθέντες τομείς.
  • Μελέτη, σχεδίαση και ανάπτυξη πρωτοτύπων ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συστημάτων. Διδακτική των γνωστικών αντικειμένων του Τμήματος.
  • Ασφάλεια της παραγωγικής διαδικασίας.

Επαγγελματικά Δικαιώματα :

  • Για την άσκηση του επαγγέλματος του Τεχνολόγου Ηλεκτρολόγου απαιτείται η έκδοση αντίστοιχης άδειας, η οποία χορηγείται από τη Διεύθυνση Βιομηχανίας της Περιφέρειας.
  • Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Ηλεκτρολόγων Υπομηχανικών ΤΕ  καθορίζονται από το Β.Δ/γμα 699/71 (ΦΕΚ 233 τ.Α’/17.11.1971),  σε σχέση με την μελέτη και επίβλεψη Ηλεκτρολογικών έργων
  • Με την έκδοση του Π.Δ. 108  που δημοσιεύτηκε στοΦΕΚ 141 τ.Α’/12.06.2013 καθορίστηκαν οι ειδικότητες και οι βαθμίδες επαγγελματικών προσόντων για την επαγγελματική δραστηριότητα  της εκτέλεσης, συντήρησης, επισκευής και λειτουργίας Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων  καθώς και οι προϋποθέσεις για την άσκηση τους από Φυσικά πρόσωπα. Περισσότερα στοιχεία

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α.   αριθμ. 97719/Ζ1 (ΦΕΚ 2520 τ.Β΄/29.06.2018):

Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):

Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :

  • Πανελλήνιος  Σύνδεσμος Πτυχιούχων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕΙ. web site: http://www.hlektrologoi-tei.gr/
  • Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (Ε.Ε.ΤΕ.Μ.).  web site: http://www.eetem.gr