Ψυχολόγος με ειδίκευση στη Κοινωνική Κλινική Ψυχολογία των Εξαρτήσεων

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η μελέτη, η καταγραφή, η διάγνωση και η αντιμετώπιση ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, με έμφαση στην εξάρτηση από φαρμακευτικές ουσίες. Ειδικότερα, εστιάζει στις γενεσιουργές αιτίες ποικίλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, όπως η κατάχρηση ψυχοτρόπων – εξαρτησιογόνων ουσιών, η εφηβική κρίση, η νεανική παραβατικότητα, ο γεροντικός αλκοολισμός ως απόρροια της γενικότερης κοινωνικής κρίσης.

Σχεδιάζει προγράμματα κοινωνικής παρέμβασης σε ομαδικό / κοινοτικό επίπεδο, σε διαφορετικά πλαίσια και προς διαφορετικές κατευθύνσεις, στοχεύοντας στην ενεργητική συμμετοχή της κοινότητας στην επίλυση δικών της προβλημάτων. Ο ίδιος αναλαμβάνει το ρόλο του εμψυχωτή και του εκπαιδευτή σε συνθήκες ομαδικής ψυχοθεραπείας με βάση τις αρχές της Ανθρωπιστικής Ψυχολογίας / Ψυχοθεραπείας κατά τον Rogers.

Για τη διευκόλυνση του πολυσήμαντου έργου του και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παραπάνω ψυχοκοινωνικών προβλημάτων με άξονες την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση (σε μικρο-και μακρο-επίπεδο) συνεργάζεται με ψυχιάτρους, νευρολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, πολιτειακούς παράγοντες κ.λπ.

Συνθήκες Εργασίας:
Ανάλογα με το φορέα απασχόλησής του καθορίζονται το ωράριο και οι επιμέρους δραστηριότητές του. Σε γενικές γραμμές εργάζεται σε γραφείο, όπου σχεδιάζει, εφαρμόζει και αξιολογεί κοινωνικά και ερευνητικά προγράμματα σε σχέση με ποικίλες κοινωνικές διαστάσεις της έννοιας των εξαρτήσεων.

Πολλές φορές χρειάζεται να μετακινείται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό προκειμένου να συμμετέχει σε συνέδρια και να ενημερώνεται για τα αποτελέσματα σύγχρονων ψυχοκοινωνικών ερευνών στο αντικείμενο των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων.

Συνεργάζεται με άλλους επιστήμονες του χώρου για την υλοποίηση διάφορων προγραμμάτων κοινωνικής παρέμβασης, ενώ είναι συχνή και η υπερωριακή απασχόληση.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος αφενός η ευαισθητοποίηση όσον αφορά στις προσωπικές αξίες, πιστεύω και προκαταλήψεις απέναντι στους πληθυσμούς – στόχο και αφετέρου η προσωπική ανάπτυξη και η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, που επιτυγχάνεται μέσα από βιωματική εκπαίδευση και συνεχή προσπάθεια.

Η υψηλή επιστημονική του κατάρτιση, το ερευνητικό ενδιαφέρον, το υψηλό αίσθημα ευθύνης, η συνθετική του ικανότητα και η κριτική σκέψη χαρακτηρίζουν την προσωπικότητά του. Επίσης, πρέπει να διαθέτει υψηλό πνευματικό επίπεδο, ευρύτητα πνεύματος, δημιουργικότητα, μεθοδικότητα και συνέπεια.

Ακόμη, η ικανότητα για ανάληψη πρωτοβουλιών, η υπευθυνότητα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η εχεμύθεια, η τήρηση του κώδικα δεοντολογίας και το επιστημονικό ήθος αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος. Τέλος, η δυνατότητα συχνών μετακινήσεων για τη διεξαγωγή των ερευνών του και την εφαρμογή κοινωνικών προγραμμάτων και οι επικοινωνιακές δεξιότητες διευκολύνουν τη δουλειά του.

Σπουδές:

Σπουδές Ψυχολογίας μπορούν να γίνουν στα τμήματα Ψυχολογίας των Πανεπιστημίων. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο παρέχονται σε σχετικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, όπως  για παράδειγμα αυτό του τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. στο γνωστικό αντικείμενο: «Κοινωνική Κλινική Ψυχολογία των Εξαρτήσεων και Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων».

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε ψυχιατρικά νοσοκομεία, σε μονάδες απεξάρτησης, σε κλινικές αποτοξίνωσης, σε κέντρα ψυχικής υγείας, σε θεραπευτήρια ψυχικών παθήσεων, σε Ιδρύματα Κοινωνικής Πρόνοιας, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Ακόμη, μπορεί να εργαστεί σε ερευνητικά κέντρα, σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, στο υπουργείο Υγείας, σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς και σε ιδιωτικούς φορείς που ασχολούνται με το σχεδιασμό, την υλοποίηση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση προγραμμάτων κοινωνικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου κ.λπ.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ