Ψυχίατρος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
O Ψυχίατρος ασχολείται με τη διάγνωση και θεραπεία των ψυχικών νόσων και την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας του ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα, ο ψυχίατρος αφού δημιουργήσει ευχάριστο κλίμα, προσωπική επαφή και επικοινωνία με τον ασθενή του, διερευνά τον ψυχισμό του, εντοπίζει τα αίτια των διαταραχών που παρουσιάζει μέσω του διαλόγου και την χρησιμοποίηση ψυχομετρικών τεστ και προσπαθεί να τον βοηθήσει με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ή την εφαρμογή της αποτελεσματικότερης, κατά την κρίση του, ψυχοθεραπευτικής μεθόδου.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι αντιφάσεις της καθημερινότητας, οι συγκρούσεις των κοινωνικών ρόλων, τα προβλήματα στην προσωπική και επαγγελματική ζωή κ.λ.π, αποτελούν ισχυρούς παράγοντες που επηρεάζουν και διαταράσσουν την ψυχική υγεία των ανθρώπων, ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στο έργο και το ρόλο του ψυχιάτρου στη σημερινή προβληματική κοινωνία.

Μπορεί να εργαστεί σε δημόσια ψυχιατρεία ή σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας σε δικό του ιατρείο.

Απόκτηση της ειδικότητας

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση  Γ5α/Γ.Π.οικ. 64843 (ΦΕΚ 4138 τ.Β΄/20.09.2018) με θέμα: Σύσταση, μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, καθορισμός χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας, ο χρόνος ειδίκευσης και το περιεχόμενο για την απόκτηση της ανωτέρω ιατρικής ειδικότητας ορίζεται ως εξής:

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: πέντε (5) έτη, ως ακολούθως:

Βασική εκπαίδευση: δώδεκα (12) μήνες

Έξι (6) μήνες στην Παθολογία και μετά την ολοκλήρωση της ακολουθούν

Έξι (6) μήνες στη Νευρολογία

Ειδική εκπαίδευση: σαράντα οκτώ (48) μήνες στην Κλινική Ψυχιατρική, εκ των οποίων:

α. Τρεις (3) μήνες στην Ψυχιατροδικαστική,

β. Τρεις (3) μήνες στη Διασυνδετική Ψυχιατρική,

γ. Τρεις (3) μήνες στην Ψυχογηριατρική,

δ. Τρεις (3) μήνες στην Ψυχιατρική των Εξαρτήσεων,

ε. Τρείς (3) έως έξι (6) μήνες στην Κοινοτική Ψυχιατρική – πρώιμη παρέμβαση (σε Κέντρο Ψυχικής Υγείας ή σε ενδιάμεσες Ψυχιατρικές δομές) και

στ. έως τρεις (3) μήνες στην Παιδοψυχιατρική και Ψυχιατρική Εφήβων.

Από το β’ εξάμηνο του 2ου έτους, ο ειδικευόμενος συνιστάται να εκπαιδεύεται – εξοικειώνεται, παράλληλα με την λοιπή άσκηση του και στην Ψυχοθεραπεία.

Η τοποθέτηση των ειδικευομένων είναι ενιαία.

Σπουδές

Αρχικές Σπουδές στο επάγγελμα του Ιατρού (με ειδίκευση αργότερα στην ειδικότητα της Ψυχιατρικής) προσφέρονται στα αντίστοιχα τμήματα ιατρικής των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ