Χρωματοθεραπευτής

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο χρωματοθεραπευτής εφαρμόζει τη θεραπευτική τεχνική, σύμφωνα με την οποία κάθε χρώμα έχει τη δική του ενέργεια και επηρεάζει όχι μόνο την πνευματική και ψυχική κατάσταση του ανθρώπου, αλλά και τη φυσική. Έτσι, αξιοποιώντας την ενέργεια των χρωμάτων επιχειρεί να ενισχύσει και να τονώσει τον οργανισμό, να βελτιώσει την ψυχική διάθεση και να αντιμετωπίσει διάφορες παθήσεις.

Πρόκειται για ένα νέο είδος θεραπείας κατά την οποία χρησιμοποιείται χρωματιστό φως με σκοπό τη διέγερση το δέρματος ή των οργάνων του σώματος. Οι χρωματοθεραπευτές υποστηρίζουν ότι κάθε πάθηση εκδηλώνεται πρώτα στην αύρα, πριν εκδηλωθεί ως σωματικό σύμπτωμα. Όλα τα σημεία του ανθρώπινου σώματος είναι εφοδιασμένα με φωτο-υποδοχείς διαφορετικής χημικής σύστασης, που μπορούν να αντιδράσουν σε φωτονικά κύματα διαφορετικής ηλεκτρομαγνητικής έντασης και διαφορετικού μήκους κύματος.

Η δράση της φωτονικής ενέργειας στους πάσχοντες ιστούς προσφέρει στα κύτταρα μια ποσότητα ενέργειας, που μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για την επιβίωσή τους. Εφαρμόζοντας επιπλέον τις αρχές της χρωματοθεραπείας στα σημεία του βελονισμού (χρωματοβελονισμός), ο χρωματοθεραπευτής έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μια άλλη μορφή συμπληρωματικής θεραπευτικής αγωγής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που την εφαρμόζουν, η χρωματοθεραπεία βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και καταπραϋνει τους ερεθισμούς. Η χρωματοθεραπεία εφαρμόζεται σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες και το χρώμα επιλέγεται ανάλογα με τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Συνθήκες Εργασίας:
Ο χρωματοθεραπευτής συνήθως εργάζεται μόνος του, αλλά είναι δυνατόν να συνεργάζεται και με άλλους επαγγελματίες συναφών ειδικοτήτων. Συχνά διαθέτει δικό του θεραπευτήριο όπου δέχεται τους πελάτες του. Πρέπει να φροντίζει για την τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής του χώρου εργασίας του, του εξοπλισμού που χρησιμοποιεί, αλλά και για την προσωπική του υγιεινή και προστασία.

Ο χώρος όπου προσφέρει τις υπηρεσίες του πρέπει να δημιουργεί ένα ζεστό και οικείο συναίσθημα τόσο για τους πελάτες όσο και για τους εργαζόμενους. Το ωράριο καθορίζεται από τον όγκο και τις ανάγκες της πελατείας του. Τέλος, χρειάζεται να παρακολουθεί συχνά σεμινάρια και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο χρωματοθεραπευτής δεν εφαρμόζει απλώς τεχνικές, αλλά έχει ενεργό ρόλο στη θεραπεία. Έτσι η προσωπικότητά του, οι ηθικές του αξίες, οι προθέσεις του και οι ψυχικές του δυνάμεις είναι πολύ σημαντικές για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Μια αρνητική σκέψη διαταράσσει τις ενέργειες και προκαλεί βλάβη στο ενεργειακό σώμα του ασθενή.

Μια θετική σκέψη αντίθετα συντονίζει και βοηθά τη θεραπευτική δράση των μέσων που χρησιμοποιεί. Ακόμη, η τήρηση του κώδικα δεοντολογίας, αλλά και οι βασικές γνώσεις αισθητικής, δερματολογίας και ψυχολογίας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος.

Σπουδές:
Για να ασχοληθεί κανείς με το συγκεκριμένο επάγγελμα μπορεί να σπουδάσει σε Κολέγια τα οποία συνεργάζονται με πανεπιστήμια και κολέγια του εξωτερικού.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο χρωματοθεραπευτής, ανάλογα με το επίπεδο της εκπαίδευσής του, μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα, ενώ υπάρχει και η προοπτική του ελεύθερου επαγγελματία. Μπορεί, επίσης, να απασχοληθεί ως επιστημονικός σύμβουλος σε ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα εναλλακτικών ή συμπληρωματικών θεραπειών.

Οι αμοιβές των χρωματοθεραπευτών θεωρούνται ικανοποιητικές και μπορούν να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα όταν διατηρούν δικό τους θεραπευτήριο. Ο τομέας της προληπτικής χρωματοθεραπείας, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, μπορεί να εφαρμοστεί στον οποιονδήποτε προκειμένου να αναπληρώσει τις ενεργειακές απώλειες λόγω άγχους και κούρασης, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες για την εκδήλωση κάποιας ψυχοσωματικής νόσου στο μέλλον.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ