Χορευτής

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο χορευτής έχει ως βασικό αντικείμενο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του, τη χορευτική τέχνη δηλαδή την ενασχόλησή του με τον κλασικό, τον μοντέρνο και τον παραδοσιακό χορό, δια μέσου των οποίων εξωτερικεύει τα συναισθήματά του, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει και άλλα άτομα να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους με χορευτικές κινήσεις.

Ο χορός είναι μια μορφή τέχνης που χρησιμοποιεί το ανθρώπινο σώμα για να εκφράσει αυτό που θέλει να πει ο δημιουργός τού έργου. Ο χορευτής μέσω των χορευτικών του κινήσεων και ασκήσεων, μαθαίνει να κινεί το σώμα του με συγκεκριμένο τρόπο και ρυθμό ακολουθώντας το ρυθμό της μουσικής, που αποτελεί άλλωστε και το αναπόσπαστο μέρος στη διαδικασία του χορού.

Η διαδικασία του χορού εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητα του χορευτή, ενώ η επιλογή του συγκεκριμένου χορού επηρεάζεται από την ηλικία του, τα συναισθήματά του, την διάθεσή του κ.λπ. Αυτά μπορούν να αλλάξουν με το πέρασμα των χρόνων.

Συνθήκες Εργασίας:
Ο χορευτής εργάζεται κυρίως στις αίθουσες χορού κάτω από ευχάριστες συνθήκες και σωστή υποδομή του χώρου, με καλό φωτισμό και κλιματισμό, ασχέτως χορευτικών δραστηριοτήτων, με τη χρήση μουσικής, CD, κασετών και κασετοφώνου, το δε ωράριο εργασίας του είναι ελεύθερο, σχεδόν όλη τη μέρα, ενώ δεν χρειάζεται να γίνουν μετακινήσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους το περνούν δουλεύοντας σκληρά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ακόμη κι αν οι παραστάσεις έχουν σταματήσει, ενώ το πρόγραμμα της καθημερινής εξάσκησης για τεχνική βελτίωση δεν τελειώνει ποτέ, επιβάλλοντας έναν ορισμένο τρόπο ζωής, καλή διατροφή, αρκετό ύπνο, και πειθαρχία, που επηρεάζει αρκετά την κοινωνική ζωή τους.

Το επάγγελμα του χορευτή απαιτεί δύναμη της προσωπικότητας του καθενός και υπάρχει έντονος ανταγωνισμός στο χώρο της εργασίας. Ένας χορευτής ανάλογα με τη φυσική του κατάσταση μπορεί να παραμείνει στη δουλειά αυτή μέχρι την ηλικία των 40 χρόνων περίπου. Τότε μπορεί ν’ ακολουθήσει μια άλλη καριέρα, όπως είναι της διδασκαλίας ή της χορογραφίας.

Στο επάγγελμα του χορευτή υπάρχουν μερικοί επαγγελματικοί κίνδυνοι, όπως κακώσεις που μπορούν να συμβούν, κατά την διάρκεια της άσκησης, της διδασκαλίας ή της παράστασης, ενώ η ορθή στάση του σώματος κατά την εκτέλεση των επαγγελματικών του καθηκόντων είναι συνεχής. Ο χορός αποτελείται από ποικίλες στάσεις του σώματος και ο χορευτής βρίσκεται σε διαρκή κίνηση. Για τους χορευτές που επιλέγουν τον κλασικό χορό, η δουλειά είναι πολύ απαιτητική.

Η εκπαίδευση πρέπει ν’ αρχίσει από πολύ νεαρή ηλικία. Προοδευτικά ο χρόνος εξάσκησης αυξάνεται για να φτάσει ν’ αποκτήσει ο χορευτής την απαιτούμενη φυσική κατάσταση και ευλυγισία. Επιπλέον οι χορευτές πρέπει να μπορούν να ερμηνεύουν ένα ρόλο, να είναι δηλαδή και ηθοποιοί. Τα υλικά που χρησιμοποιεί ο χορευτής είναι τα χορευτικά παπούτσια, ρούχα άνετα ανάλογα με το χορό. Τα υλικά του χορού τα προμηθεύεται από ειδικά καταστήματα με είδη χορού.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η αγάπη για το χορό, η μουσική παιδεία, η καλλιτεχνική ευαισθησία, αλλά κυρίως η διάθεση και το ταλέντο να εκφράζεται με το χορό εμπνευόμενος από τη μουσική, είναι στοχεία που χαρακτηρίζουν το χορευτή.

Παράλληλα χρειάζεται να είναι πειθαρχημένος, να διαθέτει υπομονή και επιμονή, αφοσίωση στην τέχνη του κάνοντας συχνά πολλές προσωπικές θυσίες. Επίσης πρέπει να διαθέτει αρμονικό και καλογυμνασμένο σώμα με δυνατούς μυς και με τις κατάλληλες αναλογίες και το ιδανικό βάρος.

Η καλή του σχέση με το ρυθμό, η καλή ισορροπία, το μέτριο ανάστημα και το χαμηλό κέντρο βάρους, η ευκινησία, η ευλυγισία, η αυστηρή δίαιτα, το ωραίο παράστημα αποτελούν προσόντα για όποιον θέλει να ακολουθήσει το επάγγελμα αυτό. Τέλος, ο υγριηνός τρόπος ζωής, η αποφυγή καταχρήσεων, το ομαδικό και συνεργατικό πνεύμα όπως και οι επικοινωνιακές δεξιότητες αποτελούν προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη καριέρα.

Σπουδές:
Η εκπαίδευση του χορευτή διαφέρει ανάλογα και με το είδος του χορού.

Σπουδές χορευτή μπορούν να γίνουν στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σχολής που λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού και έχει ως σκοπό τη δημιουργία επαγγελματικών στελεχών της τέχνης του χορού στους τομείς χορευτών, χορογράφων και καθηγητών χορού.

Οι υποψήφιοι σπουδαστές γίνονται δεκτοί ύστερα από εξετάσεις. Στο τμήμα χορευτών μπορούν να φοιτήσουν και νέοι χωρίς απολυτήριο Λυκείου, εφόσον έχουν κριθεί ότι είναι ταλέντα και έχουν ηλικία από 12-15 χρόνων για το προ-επαγγελματικό τμήμα και από 15 χρόνων και πάνω για το επαγγελματικό τμήμα.

Σπουδές χορού επίσης μπορούν να γίνουν στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Κρατική Σχολή Χορού) που ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης και λειτουργεί υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του υπουργείου Πολιτισμού, προσφέροντας δωρεάν φοίτηση στους σπουδαστές της.

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι για σπουδές και εκπαίδευση χορευτή, μπορούν να απευθύνονται στις Ανώτερες Επαγγελματικές Ιδιωτικές Σχολές Χορού που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σπουδές χορευτή με εξειδίκευση όμως στους Δημοτικούς Παραδοσιακούς Χορούς μπορούν να γίνουν στα τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού των Πανεπιστημίων.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο χορευτής μπορεί να απασχοληθεί:

  • Σε Σχολές Χορού ως καθηγητής χορού.
  • Σε χορευτικά συγκροτήματα και θεατρικούς οργανισμούς.
  • Σε Γυμναστήρια και σε προγράμματα των δήμων.
  • Σε Παιδικούς Σταθμούς (Προγράμματα Ρυθμικής Αγωγής).
  • Ως χορογράφος σε θέατρα.
  • Να ανοίξει δική του Σχολή Χορού

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ