Υπάλληλος Διοδίων (Εισπράκτορας)

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η είσπραξη τελών από τους οδηγούς που διέρχονται από τους σταθμούς διοδίων. Ειδικότερα, ο υπάλληλος διοδίων λαμβάνει το αντίτιμο των διοδίων, δίνει τη σχετική απόδειξη και τα ρέστα εφόσον χρειάζεται, ανοίγει και κλείνει την μπάρα μπροστά από τα αυτοκίνητα και διαχειρίζεται την κυκλοφορία του αυτοκινητόδρομου.

Ακόμη, ενημερώνει τους οδηγούς για τους τρόπους πληρωμής των διοδίων, τις τιμές που αντιστοιχούν στην κατηγορία που ανήκει κάθε όχημα, τα διαθέσιμα συνδρομητικά προγράμματα με τα πλεονεκτήματά τους και τον τρόπο χρέωσης. Επίσης, σε περίπτωση που στο σταθμό διοδίων λειτουργεί αυτοματοποιημένο σύστημα πληρωμής, ο υπάλληλος που εργάζεται στα Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών ανοίγει σχετικό λογαριασμό στους οδηγούς που επιθυμούν να εγγραφούν, παραδίδει τις ηλεκτρονικές συσκευές τύπου e-pass και εξηγεί τον τρόπο χρήσης της συσκευής.

Επιπλέον, ενημερώνει τους οδηγούς που διέρχονται από τη λωρίδα ευθύνης του σχετικά με το διαθέσιμο υπόλοιπο του λογαριασμού τους, ανανεώνει ή διακόπτει τη συνδρομή τους, αντικαθιστά τη συσκευή e-pass, μεταβάλλει τα στοιχεία τους και πληροφορεί για τα προγράμματα που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες τους.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται συνήθως με βάρδιες στις ειδικές καμπίνες των σταθμών των διοδίων. Είναι υποχρεωμένος να παραμένει στο πόστο του καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου του προκειμένου να εξυπηρετεί τους διερχόμενους οδηγούς. Η εργασίας του είναι μονότονη και γι ’αυτό το λόγο κουραστική. Ο χώρος όπου εργάζεται είναι μικρός με αποτέλεσμα να μην έχει ελευθερία κινήσεων.

Καθώς έρχεται σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει δυσάρεστες καταστάσεις που μπορεί να θέσουν ακόμα και τη ζωή του σε κίνδυνο, εφόσον η είσπραξη χρημάτων μπορεί να προσελκύει παραβατικά στοιχεία.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να διαθέτει υπομονή και ψυχραιμία, παρατηρητικότητα και να είναι ευγενικός και εξυπηρετικός.

Σπουδές:
Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες σπουδές για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Το απολυτήριο Λυκείου και η γνώση της αγγλικής γλώσσας θεωρούνται επαρκή προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματος.

Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται ως εισπράκτορας σε μετωπικούς σταθμούς διοδίων του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας στην Αττική Οδό, σε εθνικές οδούς, στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, στα Κέντρα Διαχείρισης Κυκλοφορίας και στα σημεία εξυπηρέτησης συνδρομητών προγραμμάτων e-pass ή ειδικών καρτών λογαριασμού.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)