Τραγουδιστής

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο τραγουδιστής είναι ο ερμηνευτής τραγουδιών, ο οποίος με τη συνοδεία μουσικής ερμηνεύει τα τραγούδια που γράφει ο στιχουργός και συνθέτει ο μουσικοσυνθέτης. Το ρεπερτόριο των προς ερμηνεία τραγουδιών, εξαρτάται από το είδος της μουσικής και από τους χώρους στους οποίους εργάζεται, όπως π.χ. μουσικές σκηνές κλασικού ρεπερτορίου, μπουάτ, θέατρα, κέντρα διασκέδασης, αναψυκτήρια.

Ανάλογα με τη φήμη και την οικονομική επιφάνεια που έχει εξασφαλίσει ο τραγουδιστής μπορεί να είναι μέλος ενός μουσικού σχήματος, να είναι επικεφαλής μιας ομάδας μουσικών-συνεργατών του ή να έχει δική του μόνιμη καλλιτεχνική στέγη.

Σε μια βιομηχανία, όπως είναι η σύγχρονη μουσική παραγωγή, η επιτυχία κάποιου δεν θα κριθεί μόνο από τα φωνητικά του χαρίσματα, αλλά και από ένα πλήθος άλλων, εξωτερικών παραγόντων που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την εξέλιξη της καριέρας του. Η δημοσιότητα προσδίδει βέβαια αίγλη στο επάγγελμα και στους επαγγελματίες, είναι άλλωστε συχνά και το ισχυρότερο κίνητρο στην επαγγελματική επιλογή τους.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας τις οποίες αντιμετωπίζει ο τραγουδιστής είναι δύσκολες, κουραστικές και ανθυγιεινές, οι οποίες διαφέρουν ανάλογα με το είδος της μουσικής με την οποία ασχολείται ο καλλιτέχνης, ενώ παράλληλα πρόκειται για μία επαγγελματική δραστηριότητα ή ενασχόληση που απαιτεί πολύωρη μελέτη και άσκηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, συνεχείς επαγγελματικές επαφές, αλλά και άλλες δραστηριότητες (πρόβες, εγγραφή δίσκων κ.λπ.), υποτάσσοντας ουσιαστικά σ ’ αυτήν και την προσωπική ζωή του καλλιτέχνη.

Το ωράριο εργασίας του δεν ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο και προσδιορισμένο πρόγραμμα, είναι συνήθως νυχτερινό, ενώ όταν πρόκειται για τραγουδιστές της ελαφράς, λαϊκής και ροκ μουσικής, το ωράριο εργασίας τους ακολουθεί τις σαιζόν και τις ώρες λειτουργίας των κέντρων στα οποία εμφανίζονται και είναι συνήθως το αντίστροφο από το ωράριο εργασίας των άλλων εργαζομένων.

Εργάζονται τις νύχτες, τις αργίες και τις ημέρες των εορτών, στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν στο χώρο όπου εργάζονται μεθυσμένους, δύστροπους ή απαιτητικούς πελάτες.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Στην επαγγελματική επιτυχία του τραγουδιστή, σημαντικό ρόλο παίζουν οπωσδήποτε η μεγάλη μουσική παιδεία, το «μουσικό αφτί», το ταλέντο και η ποιότητα της φωνής, η ορθοφωνία και η συνεχής άσκηση.

Η εργατικότητα, η θέληση, η φαντασία, η σκηνική παρουσία, η υποκριτική ικανότητα, οι καλές επικοινωνιακές δεξιότητες, οι καλές δημόσιες σχέσεις, το κατάλληλο κοινωνικό δίκτυο, η συνεχής επαφή με τα μεγάλα λυρικά θέατρα του εξωτερικού, αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για μια καλή σταδιοδρομία και βασικά προαπαιτούμενα για να ασχοληθεί κανείς επαγγελματικά με το τραγούδι.

Σπουδές:
Σπουδές στο τραγούδι, κυρίως για τους ερμηνευτές του κλασικού ρεπερτορίου, μπορούν να γίνουν, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, σε ιδιωτικά ωδεία και σε δημόσιες ή ιδιωτικές μουσικές σχολές εποπτείας υπουργείου Πολιτισμού, όπου η διάρκεια φοίτησης διαφέρει ανάλογα με τη Σχολή και το Τμήμα.

Για το λαϊκό, έντεχνο και ελαφρύ τραγούδι οι τραγουδιστές, είναι συχνά αυτοδίδακτοι ή μαθητεύουν κοντά σε κάποιον έμπειρο ερμηνευτή ή παρακολουθούν μαθήματα φωνητικής και ορθοφωνίας, αφού προηγουμένως έχουν αρχίσει την επαγγελματική τους καριέρα.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο τραγουδιστής μπορεί να απασχοληθεί σε μουσικές σκηνές κλασικού ρεπερτορίου, μπουάτ, θέατρα, κέντρα διασκέδασης, αναψυκτήρια, τηλεόραση, ραδιόφωνο ή να ασχολείται ο ίδιος με τη στιχουργική ή και τη σύνθεση των τραγουδιών που ερμηνεύει. Ο χώρος του κλασικού τραγουδιού είναι περισσότερο κλειστός και έχει τις δικές του υψηλές απαιτήσεις.

Πρόκειται για μια αγορά δύσκολη και εξαιρετικά ανταγωνιστική. Κυριαρχούν τα «μεγάλα ονόματα» ενώ τα μικρότερης εμβέλειας αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα. Οι  προοπτικές εξαρτώνται από το ταλέντο του επαγγελματία.

Η εξασφάλιση απασχόλησης, αντίστοιχης με τις φιλοδοξίες του αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τον τραγουδιστή και μάλιστα πρόβλημα που αντιμετωπίζει δύο φορές το χρόνο, όταν κλείνονται οι συνεργασίες και τα συμβόλαια για τις αντίστοιχες σαιζόν.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ