Τεχνολόγος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η μελέτη, η έρευνα και η εφαρμογή της σύγχρονης ηλεκτρονικής τεχνολογίας στη σύνθεση, την παραγωγή και διαχείριση του μουσικού ήχου είναι το αντικείμενό της εργασίας του. Ασχολείται επίσης με την τεχνολογία των μουσικών οργάνων και των χώρων παραγωγής και χρήσης της μουσικής.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται κάτω από καλές συνθήκες στο εργαστήριο, στο σπίτι ή στο στούντιο.Το γεγονός ότι εργάζεται πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και ο δυνατός ήχος της μουσικής μπορεί να του δημιουργήσουν πρόβλημα στην όραση ή στην ακοή. Το ωράριό του δεν είναι συγκεκριμένο και όταν υπάρχει φόρτος εργασίας, παρατείνεται.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η αγάπη του για τη μουσική και τη δημιουργία, η φαντασία και η αναζήτηση του τέλειου ήχου είναι στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν. Επίσης, πρέπει να έχει «μουσικό αυτί» για να κρίνει τους μουσικούς ήχους και να διακρίνει τις μικρές διαφορές τους. Τέλος, πρέπει να είναι συνεργάσιμος και να ενημερώνεται για τα νέα μηχανήματα που κυκλοφορούν όπως και τις τάσεις της μουσικής.

Σπουδές:
Σπουδές μπορούν να γίνουν στο Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ Κρήτης (Ρέθυμνο).

Τομείς Απασχόλησης:
Ο τεχνολόγος μουσικής τεχνολογίας και ακουστικής μπορεί να εργαστεί: στον τομέα της τεχνολογίας μουσικών οργάνων, στους χώρους παραγωγής και χρήσης της μουσικής, σε στούντιο ηχογράφησης, σε μουσικούς οίκους, σε ΜΜΕ, τηλεόραση, θέατρο, συναυλίες κ.λπ. και ως καθηγητής υπό προϋποθέσεις στην εκπαίδευση και κατάρτιση.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)