Τεχνολόγος Ήχου και Μουσικών Οργάνων

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η κατασκευή, η συντήρηση των οργάνων, η ηχοληψία και ηχογράφηση μουσικών συνόλων σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο είναι το αντικείμενό του. Η διαχείριση όμως του ήχου γίνεται ηλεκτρονικά με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής και ψηφιακής τεχνολογίας.

Συνθήκες Εργασίας:
Η εργασία του γίνεται στο εργαστήριο, στο στούντιο ή στο σπίτι και σε συνθήκες αρκετά καλές. Επειδή ασχολείται πολλές ώρες με τον Η/Υ και τα ηλεκτρονικά όργανα μέτρησης και διαχείρισης του ήχου, μπορεί να του δημιουργηθούν προβλήματα στην όραση ή στην ακοή. Το ωράριό του είναι ακανόνιστο. Πρέπει να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στο αντικείμενο της εργασίας του και γι’ αυτό συχνά χρειάζεται να ταξιδεύει.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να αγαπάει τη μουσική και να έχει ευαίσθητη ακοή, έτσι ώστε να αντιλαμβάνεται τις λεπτές διαφορές στον ήχο. Χρειάζεται να διαθέτει επιδεξιότητα στα δάχτυλα και καλή όραση. Η εργασία του απαιτεί προσοχή και συγκέντρωση καθώς και ευχέρεια στη χρήση των ηλεκτρονικών οργάνων για τη μέτρηση του ήχου.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχει το Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιόνιων Νήσων, (Ληξούρι).

Τομείς Απασχόλησης:
Ο τεχνολόγος μουσικών οργάνων μπορεί να εργαστεί υπό προϋποθέσεις ως εκπαιδευτικός σε Μουσικά Γυμνάσια ή Λύκεια, σε ιδιωτικές σχολές ηχοληψίας όπου οργανώνονται σεμιναριακοί κύκλοι μαθημάτων σε ανάλογους τομείς. Ως κατασκευαστής και συντηρητής ακουστικών και ηλεκτρικών μουσικών οργάνων, χορδιστής και συντηρητής πιάνων, ηχολήπτης, τεχνικός ηλεκτρονικών μέσων αναπαραγωγής και επεξεργασίας του ήχου κ.ά.

Επίσης, σε εταιρείες ή οργανισμούς διοργάνωσης εκδηλώσεων, σε στούντιο ηχογράφησης, σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, σε θεατρικές ή κινηματογραφικές παραγωγές αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας, παραγωγός πολυμέσων κ.λπ.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)