Τεχνίτης Μόνιμου Μακιγιάζ (Tatoo) και Φυσικού Τατουάζ με Χένα (Mehndi)

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η ζωγραφική πάνω στο σώμα με συγκεκριμένες τεχνικές και εργαλεία για τη δημιουργία τατουάζ, πρόσκαιρου ή μόνιμου, αποτελεί το αντικείμενο της εργασίας του. Πιο συγκεκριμένα, ο τεχνίτης μόνιμου μακιγιάζ (δερματοστιξίας) ζωγραφίζει σχέδια, σχήματα, εικόνες ή και λέξεις που θα μείνουν στο σώμα του πελάτη του για μια ζωή.

Το τατουάζ θεωρείται πλέον μορφή τέχνης από πολλούς, ένα είδος μόδας, αλλά και ένα είδος ιατρικής αισθητικής. Για παράδειγμα, με ένα μόνιμο μακιγιάζ στα φρύδια, γύρω από τα μάτια ή στα χείλη διορθώνονται οι ατέλειες ή τονίζονται τα όμορφα χαρακτηριστικά του προσώπου του πελάτη. Το φυσικό τατουάζ με χένα διαρκεί 15-30 ημέρες και ξεβάφει με το νερό.

Δεν πρόκειται για πραγματικό τατουάζ, γιατί δεν εισάγεται χρωστική ουσία κάτω από το δέρμα. Παρ’ όλα αυτά, μερικές φορές για να γίνουν τα χρώματα πιο λαμπερά προστίθεται μια χημική ουσία, η παραφαινυλενδιαμίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει οξείες δερματικές αλλεργίες σε άτομα με προδιάθεση.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται συνήθως μόνος του, χωρίς συγκεκριμένο ωράριο, με οδηγό την έμπνευση και τη διάθεσή του, αλλά και τις προτιμήσεις του πελάτη του. Πρέπει να αποστειρώνει σωστά τα εργαλεία του και να χρησιμοποιεί γάντια, υλικά μιας χρήσης και μάσκα. Επίσης, βαφές και τα χρώματα πρέπει να είναι κατάλληλα για ανθρώπινη χρήση.

Είναι γνωστό ότι το τατουάζ έχει συσχετιστεί με τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, όπως η ηπατίτιδα, ο ιός του AIDS, η φυματίωση, ο τέτανος, η λέπρα, το σύνδρομο του τοξικού σοκ και άλλες ασθένειες, αλλεργίες, μολύνσεις του δέρματος και ουλές. Συνεπώς, ο επαγγελματίας πρέπει να παίρνει μέτρα προφύλαξης όχι μόνο για τον πελάτη του, αλλά και για την προσωπική του υγεία.

Οι τιμές στα τατουάζ ποικίλλουν ανάλογα με το σχέδιο, την έκταση, τη διάρκεια ζωής και τα χρώματα. Κυμαίνονται από 70 έως και 3.000 ευρώ, ενώ για να ολοκληρωθούν χρειάζονται από μισή έως τρεις ή και τέσσερις ώρες. Η διαδικασία, όμως, της αφαίρεσης προϋποθέτει πολύ περισσότερες ώρες και είναι αρκετά επώδυνη, αφού απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρόκειται για μια τέχνη που προϋποθέτει μεράκι, φαντασία, ταλέντο και καλαισθησία. Η εργασία του απαιτεί προσοχή, συγκέντρωση και επιδεξιότητα στο χειρισμό των ειδικών εργαλείων που χρησιμοποιεί.

Χρειάζεται να διαθέτει υπομονή, επιμονή, παρατηρητικότητα και να εργάζεται με ακρίβεια και ιδιαίτερη μεθοδικότητα.

Σπουδές:
Βασικές γνώσεις για την τέχνη της δερματοστιξίας μπορεί να αποκτήσει κανείς μέσα από σεμινάρια και μαθήματα που διοργανώνουν ποικίλα εργαστήρια που ασχολούνται επαγγελματικά με την τέχνη του τατουάζ, αλλά και με το σύστημα της μαθητείας κοντά σε κάποιον έμπειρο επαγγελματία.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας σε δικό του εργαστήριο (studio tatoo), ή σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης, μπορεί να συνεργαστεί με διαφημιστικές εταιρείες, φωτογραφικά στούντιο ή να απασχοληθεί σε διάφορες παραγωγές στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ