Τεχνίτης Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο εντοπισμός και η επισκευή βλαβών στα ηλεκτρικά συστήματα των αυτοκινήτων (π.χ μοτέρ, μπαταρία, μπουζί, πολλαπλασιαστής, διανομέας κ.λπ.) αποτελεί το βασικό αντικείμενο της εργασίας του ηλεκτρολόγου αυτοκινήτων.

Επίσης, ελέγχει τα διάφορα μέρη του αυτοκινήτου που συνδέονται με την ηλεκτρική εγκατάσταση (φώτα, καθαριστήρες, ηλεκτρικά παράθυρα, συναγερμούς, ραδιομαγνητόφωνα, κ.λπ.) και κάνει τις απαραίτητες επισκευές ή ρυθμίσεις, ώστε να λειτουργούν καλά.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται όρθιος, σκυμμένος, γονατιστός ή κάτω από το αυτοκίνητο στο ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων, όπου επικρατεί θόρυβος, υγρασία, αναθυμιάσεις, ελέγχοντας το ηλεκτρικό σύστημα των αυτοκινήτων. Η επιδιόρθωση των οχημάτων σε συγκεκριμένο χρόνο, προκαλεί ένταση και άγχος.

Πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς, για τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο του αυτοκινήτου και να εξοικειώνεται με τα σύγχρονα εξαρτήματα που αποτελούν το ηλεκτρικό σύστημα των αυτοκινήτων.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Το ενδιαφέρον του κι η έφεση για ενασχόληση με μηχανικές κατασκευές που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και η ικανότητα του να εντοπίζει και να διορθώνει τις βλάβες τους, αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Ο χειρισμός, η ρύθμιση και η επισκευή μηχανημάτων απαιτούν προσοχή, ακρίβεια στις κινήσεις και επιδεξιότητα στα χέρια. Επίσης, πρέπει να είναι οργανωτικός και μεθοδικός με καλή όραση και σωματική υγεία.

Σπουδές:

Αρχικές σπουδές σε ανώτερο επίπεδο  προσφέρονται στα Επαγγελματικά Λύκεια  στην ειδικότητα Τεχνικός Οχημάτων ή μέσα από την ειδικότητα Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων

Επίσης σπουδές προσφέρονται σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο τεχνίτης ηλεκτρολογικών συστημάτων αυτοκινήτων μπορεί να εργαστεί ως τεχνίτης σε ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων και αφού αποκτήσει την ανάλογη εμπειρία δίνει εξετάσεις για να αποκτήσει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Τότε μπορεί να ανοίξει δικό του ηλεκτρολογείο ή ακόμα να συνεταιριστεί με μηχανικό αυτοκινήτων.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ