Τεχνίτης Επιπλοποιϊας (Επιπλοποιός)

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η δημιουργία των επίπλων σε όλες τις φάσεις κατασκευής τους, αποτελεί το αντικείμενο εργασίας του επιπλοποιού. Εργάζεται με βάση το σχέδιο, που κάνει ο ίδιος ή ο σχεδιαστής επίπλων. Ανάλογα με το σχέδιο, φτιάχνει τον κατάλογο των ξύλινων τμημάτων του επίπλου, τα κόβει στις απαιτούμενες διαστάσεις και τα συναρμολογεί.

Μετά τη συναρμολόγηση, ασχολείται με το βάψιμο, το λουστράρισμα και την παράδοση του επίπλου. Σε περίπτωση που το σχέδιο προβλέπει σκαλίσματα, ο επιπλοποιός χρησιμοποιεί ειδικό μηχάνημα, τον παντογράφο.

Συνθήκες Εργασίας:
Ο επιπλοποιός συνήθως δουλεύει όρθιος, ενώ στο χώρο που εργάζεται, υπάρχει θόρυβος και σκόνη, ειδικότερα όταν δουλεύει την πριονοκορδέλα. Η χρήση των ξυλουργικών μηχανημάτων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας, για την αποφυγή τραυματισμών και ατυχημάτων.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Για να γίνει κάποιος επιπλοποιός πρέπει να έχει ταλέντο, φαντασία και δημιουργικότητα, να διαθέτει δεξιοτεχνία στα δάχτυλα και σταθερότητα στις κινήσεις των χεριών. Πρέπει επίσης να μπορεί να κάνει λεπτές εργασίες με υπομονή, ακρίβεια και προσοχή, να έχει παρατηρητικότητα, να είναι καλός στον υπολογισμό όγκων και διαστάσεων και να έχει αντίληψη των μορφών και των σχημάτων.

Σπουδές:

Σπουδές σε ανώτερο επίπεδο  προσφέρονται στα Επαγγελματικά Λύκεια  στην ειδικότητα Επιπλοποιίας – Ξυλογλυπτικής

Επίσης σπουδές προσφέρονται σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο επιπλοποιός μπορεί να εργαστεί σε εργοστάσιο ή βιοτεχνία κατασκευής επίπλων ή να ανοίξει δική του επιχείρηση κατασκευής, επισκευής, συντήρησης, εμπορίας επίπλων.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ