Τεχνίτης Ελαστικών

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο έλεγχος, η επιδιόρθωση, η αναγόμωση, η αλλαγή και η πώληση ελαστικών για κάθε τύπου οχήματα (επιβατικά αυτοκίνητα, φορτηγά, μοτοσικλέτες κ.ά.) είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Πιο συγκεκριμένα, ο τεχνίτης ελαστικών αρχικά ελέγχει την κατάσταση των ελαστικών (πέλμα, ώμοι, γόμες κ.ά.) των οχημάτων και στη συνέχεια, εφόσον χρειάζονται αντικατάσταση, προτείνει στον πελάτη τον τύπο των ελαστικών που ταιριάζει καλύτερα στο αυτοκίνητό του καθώς και το μέγεθος των διαστάσεών τους προκειμένου να εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή οδική ασφάλεια.

Ο έλεγχος που πραγματοποιεί αφορά τη φθορά των ελαστικών και περιλαμβάνει τις έντονες χαράξεις ή σχισίματα στα πλαϊνά τοιχώματα των ελαστικών, τα εξογκώματα, το βάθος πέλματος κ.ά. Εφόσον κριθεί αναγκαία η τοποθέτηση καινούριων ελαστικών πραγματοποιεί, με ειδικά μηχανήματα, ζυγοστάθμιση στους τροχούς και εάν κριθεί απαραίτητο ευθυγράμμιση στο όχημα.

Η ζυγοστάθμιση είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτυγχάνεται ομοιόμορφη φθορά στα ελαστικά και να απομακρύνεται ο κίνδυνος πρόωρης αντικατάστασής τους. Ακόμη, παρέχει μια σειρά από συμβουλές στον πελάτη του για να διατηρούνται τα ελαστικά σε καλή κατάσταση, όπως ο τακτικός έλεγχος της πίεσης του αέρα των ελαστικών για την αποφυγή ανομοιόμορφων φθορών, ο έλεγχος των χιλιομέτρων που έχει διανύσει με τα συγκεκριμένα ελαστικά για τυχόν υπέρβαση των ορίων, η αποφυγή κάθε είδους αλοιφών και σπρέι αμφιβόλου χημικής σύνθεσης, κ.ά.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους για την υποδοχή και ανύψωση των οχημάτων και την εγκατάσταση βοηθητικών μηχανημάτων. Στο χώρο εργασίας επικρατεί θόρυβος, υγρασία και αναθυμιάσεις από τη μυρωδιά της βενζίνης, του πετρελαίου και των λαδιών. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μη γίνονται ατυχήματα και να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος απαιτεί κατοχή εξειδικευμένων γνώσεων χειρισμού ειδικών εργαλείων και μηχανημάτων που χρησιμοποιεί (π.χ. ηλεκτρονική ζυγοστάθμιση με computer). Πρέπει να είναι οργανωτικός, παρατηρητικός, υπομονετικός, μεθοδικός και να διαθέτει δυνατά χέρια.

Επειδή χρειάζεται πολλές φορές να δουλεύει μαζί με άλλους τεχνίτες πρέπει να τον διακρίνει πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας. Όταν απασχολείται στη δική του επιχείρηση (βουλκανιζατέρ) χρειάζεται να διαθέτει οργανωτικές ικανότητες.

Σπουδές:

Σπουδές σε ανώτερο επίπεδο  προσφέρονται στα Επαγγελματικά Λύκεια  στην ειδικότητα Τεχνικός Οχημάτων

Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται ως υπάλληλος σε συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων ή εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας ελαστικών αυτοκινήτων, ως τεχνίτης στα τμήματα service αντιπροσωπειών αυτοκινήτων ή ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δικό του κατάστημα εμπορίας και διάθεσης ελαστικών (βουλκανιζατέρ).

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)