Σχολιαστής Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η συγκέντρωση, η επεξεργασία και η μετάδοση σχολίων για διάφορα θέματα κυρίως της επικαιρότητας, μέσω διαφόρων εκπομπών στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Ειδικότερα, εκτελεί εργασίες παρόμοιες με αυτές των δημοσιογράφων, των συντακτών και των ρεπόρτερ, αλλά είναι ειδικευμένος στην προετοιμασία και το σχολιασμό κειμένων για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Επίσης, είναι δυνατόν να ασχολείται με συνεντεύξεις ή συζητήσεις με πρόσωπα που βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας και ανήκουν στον καλλιτεχνικό κυρίως, αλλά και στον πολιτικό χώρο.

Παράλληλα, μπορεί να σχολιάζει γεγονότα, να ασκεί κριτική για πράξεις ή συμπεριφορές δημόσιων προσώπων μόνος του ή με συναδέλφους του δημοσιογράφους, τηλεθεατές, ακροατές ραδιοφώνου ή ακόμα και με τους ίδιους τους πρωταγωνιστές των γεγονότων που σχολιάζει.

Συνθήκες Εργασίας:
Το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας του εκτελείται σε εσωτερικούς χώρους, στο γραφείο του, όπου επεξεργάζεται τα κείμενά του και επιμελείται τα θέματα που θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών ή ραδιοφωνικών εκπομπών. Η εργασία του είναι επίπονη και συνοδεύεται από μεγάλη ένταση και άγχος λόγω της ανταγωνιστικότητας του επαγγέλματος.

Μέρος του χρόνου του δαπανάται σε συναντήσεις και συσκέψεις με τα μέλη της δημοσιογραφικής ομάδας του, ενώ αρκετό χρόνο αφιερώνει στην ενημέρωσή του από άλλα έντυπα ή σχετικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Τέλος, δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο, καθώς συχνά εργάζεται τις απογευματινές ή βραδινές ώρες, με το θέμα που έχει επιλέξει να παρουσιάσει.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η άρτια επαγγελματική κατάρτιση, ο σεβασμός στο κοινό, η κριτική σκέψη, η μεθοδικότητα, η συνέπεια, η παρατηρητικότητα, οι επικοινωνιακές δεξιότητες και οι άριστες δημόσιες σχέσεις χαρακτηρίζουν την προσωπικότητά του.

Πρέπει να μπορεί να εργάζεται κάτω από συνθήκες πίεσης και υπερβολικού άγχους και να διαθέτει ψυχραιμία, υπευθυνότητα, διορατικότητα, επιμονή, υπομονή, εντιμότητα και κοινωνικές δεξιότητες. Επιπλέον, απαιτούνται επιμελημένη εμφάνιση, ευχέρεια σε προφορικό και γραπτό λόγο, σεβασμός στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων και τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στα Τμήματα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ή Δημοσιογραφίας των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε σχετικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών όπως για παράδειγμα αυτό του τμήματος  Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Ε.Κ.Π.Α. που λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με δύο κατευθύνσεις: Πολιτική Επικοινωνία και Νέες Τεχνολογίες και Πολιτισμικές Σπουδές και Ανθρώπινη Επικοινωνία.

Επιπλέον, σπουδές παρέχονται και σε Εργαστήρια Δημοσιογραφίας ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Συχνά το ρόλο του σχολιαστή ραδιοφώνου και τηλεόρασης αναλαμβάνουν πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου που διαθέτουν ευχέρεια λόγου και έχουν διακριθεί στο αντικείμενό τους ή / και έχουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα από το κοινό, γεγονός που αυξάνει τη θεαματικότητα ή την ακροαματικότητα.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί σε κρατικούς ή ιδιωτικούς τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά και σε δημοσιογραφικούς οργανισμούς, σε γραφεία τύπου σωματείων, συλλόγων, ομοσπονδιών κ.α.

Για να αναδειχθεί κάποιος στο χώρο χρειάζεται σκληρή και πολύχρονη δουλειά και κυρίως άριστες δημόσιες σχέσεις και δυνατότητα πρόσβασης στα δίκτυα των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συντελεστών, αλλά και οι διασυνδέσεις του με τον εκδοτικό, δημοσιογραφικό και πολιτιστικό χώρο.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ