Συνοριοφύλακας

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης και η καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Πιο συγκεκριμένα, ο συνοριοφύλακας, ο οποίος εργάζεται στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης που εδρεύουν σε διάφορους νομούς και περιοχές της χώρας μας (Θεσπρωτία, Καστοριά, Ιωάννινα, Ροδόπη, Έβρο κ.ά.), πραγματοποιεί περιπολίες σε διάφορα σημεία ελέγχου για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης.

Ακόμη, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ασκεί συνεχείς ελέγχους για την καταπολέμηση της διασυνοριακής εγκληματικότητας, όπως είναι η σωματεμπορία, η διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και εκρηκτικών υλών. Πράγματι, λόγω της γειτνίασης της χώρας μας με περιοχές διόδου μεταναστών και της τεράστιας ακτογραμμής της, ο συνοριοφύλακας ασχολείται με τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και λαθραίων προϊόντων μέσα από κυκλώματα που σχετίζονται με το διεθνές οργανωμένο έγκλημα.

Επιπρόσθετα, στα καθήκοντά του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η προστασία διάφορων κτιρίων των αστυνομικών υπηρεσιών, η φρούρηση και η μεταγωγή κρατουμένων, η άσκηση αστυνομικών ελέγχων κ.ά., αλλά χωρίς τη δυνατότητα άσκησης προανακριτικών καθηκόντων. Τέλος, για την εκτέλεση της εργασίας του συνεργάζεται με το υπόλοιπο αστυνομικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, φορά ειδική στολή και έχει στη διάθεσή του σύγχρονο εξοπλισμό, όπως όπλα, υπηρεσιακά αυτοκίνητα, χειροπέδες, διόπτρες νυκτός κ.ά.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται κυρίως σε σημεία ελέγχου συνόρων, όπου οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με τις εγκαταστάσεις και την ποιότητα του εξοπλισμού που διαθέτει.

Το ωράριο εργασίας του συνίσταται σε κυλιόμενες βάρδιες όλες τις ώρες και τις μέρες της εβδομάδας και χρειάζεται να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για να μην αντιμετωπίζει επικίνδυνες καταστάσεις κατά την εκτέλεση της εργασίας του γιατί οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει είναι πολλοί, λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας (διακίνηση ναρκωτικών, εμπόριο όπλων, σωματεμπορία κ.ά.) και της εμφάνισης νέων μορφών οργανωμένου εγκλήματος.

Η δουλειά του είναι αρκετά δύσκολη και επικίνδυνη αφού χρειάζεται να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και διαρκή ένταση, γεγονός που του προκαλεί αρκετό άγχος και κούραση. Επιπλέον, ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας είναι υποχρεωμένος να αλλάζει χώρο και τόπο εργασίας, γεγονός που επηρεάζει τον ίδιο αλλά και την οικογένειά του.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να είναι δυναμικός, γυμνασμένος, εύρωστος και αρκετά ευκίνητος. Η ετοιμότητα, η εγρήγορση, η αποφασιστικότητα, η αναπτυγμένη παρατηρητικότητα, η καλή όραση, τα γρήγορα αντανακλαστικά, η ψυχραιμία και η τόλμη είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την άσκηση του επαγγέλματος.

Ακόμη, πρέπει να σέβεται τους νόμους του κράτους και να φροντίζει για την τήρηση των δικαιωμάτων των ανθρώπων. Στα επιπρόσθετα προσόντα του περιλαμβάνεται η εξοικείωση με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα ασφαλείας (κάμερες, ασύρματοι κ.ά.), γιατί διευκολύνουν αρκετά το έργο του.

Σπουδές:
Οι συνοριακοί φύλακες αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το οποίο προσλαμβάνεται με σχέση δημοσίου δικαίου επί πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεώνεται μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς υπηρεσίας και σε κάθε περίπτωση μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους.

Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται στις υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης καθώς και σε αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ