Συνοδός Εδάφους

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο συνοδός εδάφους συνοδεύει τους επιβάτες από την αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου ως το αεροπλάνο και από το αεροπλάνο στην αίθουσα αφίξεων. Πιο συγκεκριμένα, ο συνοδός εδάφους πριν την αναχώρηση του αεροσκάφους ελέγχει τα εισιτήρια, δίνει πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια, όπως η διάρκεια πτήσης, οι αλλαγές αεροσκαφών, οι ενδιάμεσες στάσεις και άλλα, παραλαμβάνει τους επιβάτες από την πύλη της αίθουσας αναχωρήσεων και τους οδηγεί στο αεροσκάφος, όπου τους υποδέχεται η αεροσυνοδός.

Κατά την άφιξη του αεροσκάφους, παραλαμβάνει τους επιβάτες και τους συνοδεύει στον τελωνειακό έλεγχο, όταν πρόκειται για αφίξεις εξωτερικού, ή στην αίθουσα αφίξεων, όταν πρόκειται για πτήσεις από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του εσωτερικού.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται συνήθως στις αίθουσες αναμονής και στους χώρους του αεροδρομίου. Συχνά εργάζεται κάτω από συνθήκες πολύωρης ορθοστασίας, πίεσης, έντασης και άγχους, ιδιαίτερα σε περιόδους με αυξημένη κίνηση. Απασχολείται με συγκεκριμένο ωράριο σε βάρδιες υπηρεσίας.

Στο χώρο του αεροδιαδρόμου εκτίθεται στις καιρικές συνθήκες, ενώ υπάρχουν θόρυβος και καυσαέρια από τα αεροπλάνα και τα βοηθητικά οχήματα τροφοδοσίας και γι’ αυτό η εργασία θεωρείται ανθυγιεινή. Ο συνοδός εδάφους ανήκει στο διοικητικό προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας και αμείβεται με μισθό και προσαυξήσεις για την παροχή εργασίας τις Κυριακές και εορτές, καθώς και για νυχτερινή εργασία.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο συνοδός εδάφους, λόγω της άμεσης και συνεχούς επαφής με τους επιβάτες, χρειάζεται να διαθέτει ευχάριστη προσωπικότητα, καλούς τρόπους, καλή εμφάνιση και μεγάλη άνεση στις δημόσιες σχέσεις. Η ικανότητα επικοινωνίας και καλής συνεργασίας με τους πελάτες, είναι αναγκαία.

Η γνώση ξένων γλωσσών και κυρίως της αγγλικής είναι απαραίτητη. Παράλληλα πρέπει να διαθέτει υπομονή και να είναι ετοιμόλογος και διαλλακτικός στις περιπτώσεις που θα χρειαστεί να επέμβει για να λύσει διαφορές ή να δώσει εξηγήσεις.

Σπουδές:
Απαραίτητα τυπικά προσόντα για την πρόσληψη θεωρούνται το απολυτήριο Λυκείου και η γνώση τουλάχιστον δύο ξένων γλωσσών. Παράλληλα, οι αεροπορικές εταιρείες αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των συνοδών εδάφους.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο συνοδός εδάφους μπορεί να εργαστεί σε οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία που εκτελεί δρομολόγια εσωτερικού ή εξωτερικού, σε επιτελικές θέσεις εδάφους ή στα γραφεία των αεροπορικών εταιρειών, ως διοικητικό στέλεχος σε ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ