Σύμβουλος Δημόσιας Εικόνας

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η διαμόρφωση της καλύτερης δυνατής εικόνας του πελάτη του στην προσωπική και κυρίως στην επαγγελματική του ζωή είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Πιο συγκεκριμένα, ο σύμβουλος δημόσιας εικόνας αναλύει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιομορφίες του πελάτη του (σχήμα προσώπου, σωματική διάπλαση, στυλ συμπεριφοράς κ.ά.), και ερευνά τρόπους ανάδειξής τους με στόχο τη διαμόρφωση της καλύτερης δυνατής δημόσιας εικόνας του.

Για το σκοπό αυτό προτείνει την κόμμωση, το μακιγιάζ, την ένδυση και γενικότερα τη συνολική εμφάνιση που ταιριάζει στις διάφορες επαγγελματικές του δραστηριότητες και παράλληλα τον συμβουλεύει για τον τρόπο (αυτο)παρουσίασης, προβολής και ανάδειξης της προσωπικότητάς του.

Πολλές φορές, ακόμη, εντοπίζει αισθητικά προβλήματα του προσώπου και του σώματος και ορίζει σε συνεργασία με άλλους ειδικούς (ειδικός εφαρμογών αισθητικής, αισθητικός ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών κ.ά.), τη θεραπευτική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσει προκειμένου να βελτιώσει εμφάνισή του. Τέλος, ο σύμβουλος δημόσιας εικόνας παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες που αφορούν συνολικά τον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς του πελάτη του.

Συνθήκες Εργασίας:
Συνήθως εργάζεται μόνος του, αλλά είναι δυνατόν να συνεργάζεται και με άλλους ειδικούς (αισθητικούς, συμβούλους εμφάνισης, μακιγιέρ και ιατρούς συναφών ειδικοτήτων) προκειμένου να βελτιώνει τη δημόσια εικόνα του πελάτη του.

Η δουλειά του διεκπεραιώνεται σε ειδικούς χώρους (σαλόνια ομορφιάς, συμβουλευτικά γραφεία κ.ά.), με όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας. Ο χώρος όπου προσφέρει τις υπηρεσίες του πρέπει να είναι επιμελημένος, άνετος και να δημιουργεί την αίσθηση ευχάριστου και φιλικού περιβάλλοντος στους πελάτες του.

Πολλές φορές προσφέρει και ο ίδιος διάφορες υπηρεσίες αισθητικής, οπότε είναι απαραίτητο να παίρνει τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και προφύλαξης.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Τα προσόντα που χρειάζονται για την άσκηση του επαγγέλματος είναι η ικανότητα στις δημόσιες σχέσεις, η υπευθυνότητα, η ειλικρίνεια, και η ευγένεια. Επίσης, χρειάζεται να διαθέτει ικανότητες πειθούς καθώς και καλό γούστο.

Τέλος, η άριστη γνώση ξένων γλωσσών, οι επικοινωνιακές δεξιότητες καθώς και οι γνώσεις σχετικά με την αισθητική, την κοσμετολογία, τη φυσιολογία, την ανατομία του σώματος, τη δερματολογία και την ψυχολογία είναι απαραίτητες για την άσκηση της δουλειά του.

Σπουδές:
Στη χώρα μας δεν παρέχονται απευθείας σπουδές στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Συναφείς σπουδές παρέχονται στα Τμήματα Αισθητικής των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος σε στούντιο ομορφιάς, ινστιτούτα αισθητικής, εταιρείες και καταστήματα καλλυντικών, στούντιο μόδας, φωτογραφικά στούντιο κ.ά., ή ως ελεύθερος επαγγελματίας με δικό του συμβουλευτικό γραφείο.

Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα να απασχοληθεί στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, αλλά και ως δάσκαλος σε δημόσιες και ιδιωτικές σχολές αισθητικής.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ