Στατιστικολόγος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο στατιστικολόγος ασχολείται με τη δημιουργία, τη μελέτη και την εξέταση γραφημάτων και πινάκων με αριθμούς, δραστηριότητες με τις οποίες συνδέεται η στατιστική, όπως και με την αξιολόγηση της προέλευσης των στοιχείων τα οποία στη συνέχεια επεξεργάζεται.

Ο ίδιος πρέπει να βγάζει συμπεράσματα προκειμένου να παίρνει αποφάσεις με βάση τεκμηριωμένες αναλύσεις και επεξεργασίες στατιστικών δεδομένων, που προέκυψαν μετά από έρευνες με ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις ή συγκέντρωση υλικού από διάφορες πηγές.

Συνθήκες Εργασίας:
Μετακινείται αρκετά συχνά για τη διεξαγωγή ερευνών υπερβαίνοντας συχνά και το κανονικό του ωράριο. Έρχεται σε επαφή με ομάδες ανθρώπων, αντιμετωπίζοντας ορισμένες φορές κακές συμπεριφορές ή δύστροπους χαρακτήρες.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η μεθοδικότητα, η παρατηρητικότητα και η ικανότητα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να παίρνει αποφάσεις, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα, η αναλυτική και κριτική σκέψη, αλλά και η άνεση με τους αριθμούς και τους πίνακες δεδομένων είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του στατιστικολόγου.

Σπουδές:
Σπουδές στο αντικείμενο της Στατιστικής μπορούν να γίνουν στα παρακάτω τμήματα των Α.Ε.Ι.:

Τομείς Απασχόλησης:
Εκτός από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, μπορεί να απασχοληθεί και σε πολλούς κλάδους του ιδιωτικού τομέα. Οι χώροι απασχόλησης περιλαμβάνουν τις ασφαλιστικές εταιρείες, τις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, τις τράπεζες, τις βιομηχανίες, τον τουρισμό, τις συγκοινωνίες, τις εταιρείες δημοσκοπήσεων κ.ά.

Είναι ωστόσο γεγονός ότι τόσο ο ιδιωτικός όσο και δημόσιος τομέας στη χώρα μας, δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί πλήρως τη χρησιμότητα της στατιστικής επιστήμης. Η συμμετοχή μας όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η αναγκαία συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα δημιουργήσουν και στη χώρα μας τις συνθήκες για την απασχόληση μεγαλύτερου αριθμού στατιστικολόγων.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ