Σερβιτόρος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο σερβιτόρος ασχολείται με το σερβίρισμα και την περιποίηση των πελατών σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία ή άλλα καταστήματα διασκέδασης. Παράλληλα δε, βοηθά τον πελάτη στην επιλογή των φαγητών και των ποτών που περιλαμβάνονται στον τιμοκατάλογο του καταστήματος, παίρνει την παραγγελία και τη μεταφέρει στο μάγειρα ή στο προσωπικό που ετοιμάζει τα ορεκτικά, τις σαλάτες, το κύριο φαγητό ή τα ποτά.

Κατόπιν τα σερβίρει, ελέγχει μήπως υπάρχουν ελλείψεις στο τραπέζι, παρακολουθεί συνέχεια τις ανάγκες που έχει ο πελάτης και φροντίζει για την είσπραξη του λογαριασμού. Όταν εργάζεται ως αρχισερβιτόρος, υποδέχεται με ευγένεια τον πελάτη στην αίθουσα του εστιατορίου, τον βοηθάει να βρει διαθέσιμο τραπέζι ή τον οδηγεί στο τραπέζι που έχει κρατηθεί και φροντίζει να εξυπηρετηθεί γρήγορα ο πελάτης, ελέγχοντας και συντονίζοντας το όλο σερβίρισμα ώστε ο πελάτης να μείνει ικανοποιημένος.

Ο σερβιτόρος όταν εργάζεται ως βοηθός, τότε στρώνει και ετοιμάζει το τραπέζι, φέρνει τα σερβίτσια (ποτήρια, πιρούνια, μαχαίρια), σερβίρει το ψωμί και τα ποτά.

Συνθήκες Εργασίας:
Ο σερβιτόρος εργάζεται κυρίως ατομικά, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους (αίθουσα, κήπος, παραλία) για την εξυπηρέτηση των πελατών, αλλά και σε συνεργασία με το υπόλοιπο προσωπικό για την προετοιμασία των παραγγελιών, αντιμετωπίζοντας συνθήκες συνεχούς ορθοστασίας και κίνησης, ενώ πολλές φορές σερβίρει τους πελάτες μέσα σε συνωστισμό, αντιμετωπίζοντας τις ιδιοτροπίες ή την ανυπομονησία των πελατών.

Χαρακτηριστικά του επαγγέλματος είναι η κούραση, το άγχος και η ένταση, ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής, όταν δηλαδή, απαιτείται η εξυπηρέτηση πολλών πελατών ταυτόχρονα. Το ωράριό του είναι συγκεκριμένο που περιλαμβάνει βάρδιες, υπερωρίες όταν υπάρχει φόρτος εργασίας, ενώ μπορεί να γίνει περισσότερο εντατικό τις γιορτές και αργίες.

Οι μετακινήσεις του αφορούν κυρίως την παροχή υπηρεσιών και αναζήτησης εργασίας, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, για όσους απασχολούνται εποχιακά σε τουριστικές περιοχές.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του σερβιτόρου πρέπει να είναι ευγενικός, πρόθυμος, κοινωνικός, εξυπηρετικός, υπομονετικός, αξιοπρεπής, διακριτικός, να αγαπά την τάξη και την καθαριότητα και να παρέχει υψηλές υπηρεσίες για να ευχαριστεί και να ικανοποιεί τους πελάτες του, συμβάλλοντας παράλληλα και στη καλή φήμη του χώρου όπου εργάζεται.

Απαραίτητο είναι να φροντίζει την ατομική του καθαριότητα, να δείχνει ευαισθησία σε θέματα υγιεινής του χώρου, να έχει καλή και ευχάριστη εμφάνιση και να αντέχει την ορθοστασία. Παράλληλα δε, χρειάζεται να διαθέτει ικανότητα αντίληψης χώρου, ευχέρεια επικοινωνίας, καθώς και επιδεξιότητα και ταχύτητα στις κινήσεις του, ενώ οφείλει να είναι συνεπής και να έχει αίσθημα ευθύνης, ώστε να προσφέρει στον πελάτη υπηρεσίες επιπέδου.

Απαραίτητη για απασχόληση σε τουριστικές περιοχές, θεωρείται η γνώση μιας ή και περισσότερων ξένων γλωσσών.

Σπουδές:
Η εκπαίδευση μπορεί να γίνει με το σύστημα της μαθητείας κοντά σε έμπειρο επαγγελματία. Οι σύγχρονες απαιτήσεις όμως της τουριστικής βιομηχανίας και ο ανταγωνισμός, επιβάλλουν στοιχειώδη εκπαίδευση στην παροχή αυτών των υπηρεσιών. Ο ενδιαφερόμενος για αυτό το επάγγελμα, μπορεί επίσης να φοιτήσει στις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης  ή σε τμήματα Μετεκπαίδευσης (επιμόρφωσης), για τους ήδη εργαζομένους σε τουριστικά επαγγέλματα ή εποχιακά ανέργους, οι οποίοι διαθέτουν μόνον εμπειρική γνώση του αντικειμένου εργασίας τους.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο σερβιτόρος μπορεί να εργαστεί σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε εστιατόρια, επιβατικά πλοία και κρουαζιερόπλοια, ζαχαροπλαστεία, κυλικεία, κέντρα διασκέδασης και αναψυχής, σε δεξιώσεις ή άλλες εορταστικές εκδηλώσεις.

Οι αποδοχές του είναι σχετικά καλές, ανάλογες με την προϋπηρεσία και τα προσόντα του, ενώ προσαυξάνονται με τα φιλοδωρήματα που παίρνει από τους πελάτες που εξυπηρετεί.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ