Σαλεπιτζής

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η προμήθεια, η παρασκευή και η πώληση σαλεπιού στους περαστικούς. Πιο συγκεκριμένα, ο σαλεπιτζής επιλέγει ένα πολυσύχναστο σημείο και ετοιμάζει τον εξοπλισμό του (γκιούμι, κουπάκια, δίσκο, καρέκλες κ.ά.) για να ξεκινήσει την εργασία του.

Με την κάτασπρη ποδιά και το σκούφο στο κεφάλι του, τυλιγμένος στα ζεστά, με τη φουφού αναμμένη διαλαλεί το αχνιστό και μυρωδάτο σαλέπι. Το σαλέπι είναι ζεστό, αρωματικό και παχύρρευστο ρόφημα που ζεσταίνει στο χάλκινο γκιούμι του (γνωστό ως σαμοβάρι) και στη συνέχεια το τοποθετεί σε κυπελλάκια για να το προσφέρει στους περαστικούς.

Αποτελεί πραγματικό βάλσαμο για τον περαστικό που πρόκειται να το πιει, αφού οι ευεργετικές του ιδιότητες αφενός καταπραΰνουν τον πονόλαιμο και το βήχα και αφετέρου ανακουφίζουν από το κρυολόγημα. Πρόκειται για ένα εποχικό παραδοσιακό επάγγελμα που δεν το εξαφάνισε ακόμα ο χρόνος και η εξέλιξη.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε ανοιχτούς χώρους όπου είναι εκτεθειμένος σε διάφορους θορύβους και αντιμετωπίζει αντίξοες καιρικές συνθήκες (κρύο, βροχή, κ.λπ.) γεγονός που μπορεί να του προκαλέσει διάφορα προβλήματα στην υγεία του.

Το ωράριο της εργασίας του δεν είναι καθορισμένο και εξαρτάται από τη διάθεσή του, την εργατικότητά του και την ύπαρξη πελατείας και ικανοποιητικού ποσοστού κέρδους. Πρόκειται για ένα επάγγελμα αρκετά κουραστικό αφού χρειάζεται να στέκεται για πολλές ώρες όρθιος για να εξυπηρετεί την πελατεία του.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η επιμελημένη εμφάνιση, η σωματική αντοχή και η ευγένεια είναι μερικά από τα προσόντα που χρειάζεται να διαθέτει ο συγκεκριμένος επαγγελματίας.

Σπουδές:
Δεν απαιτούνται ειδικές σπουδές για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ