Πολιτικός Μηχανικός Έργων Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός και η παρακολούθηση της λειτουργίας συστημάτων υδατικών πόρων με χρήση προχωρημένης θεωρίας μαθηματικού προγραμματισμού και βέλτιστου ελέγχου. Ειδικότερα, ασχολείται με τη μελέτη της ροής των υπόγειων νερών και την εξέταση των περιβαλλοντικών επιδράσεων σε περιπτώσεις διακύμανσης της στάθμης τους.

Αξιοποιώντας τις αρχές της προχωρημένης Υδρογεωλογίας αναλαμβάνει την εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών και το σχεδιασμό υδρομαστευτικών έργων για την αποτελεσματική διαχείριση των υπόγειων νερών και την πρόληψη της ρύπανσής τους. Ακόμη, στον τομέα της επιφανειακής και υπόγειας υδρογεωλογικής έρευνας χρησιμοποιεί μεθόδους προσομοίωσης των υπόγειων νερών και ποικίλα εργαλεία της επιστήμης της πληροφορικής.

Παράλληλα, μελετά το φαινόμενο της μεταφοράς φερτών υλών, την έναρξη της μετακίνησης των υλών, τους σχηματισμούς κοίτης, την ταχύτητα καθίζησης, την τοπική διάβρωση κ.λπ. και δημιουργεί μοντέλα υπολογισμού της μεταφοράς των φερτών υλών. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή του στη μηχανική μελέτη και τον υπολογισμό ζωνών πλημμυρικής επικινδυνότητας για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και σταθερών φραγμάτων.

Επίσης, είναι δυνατόν να ασχολείται με το σχεδιασμό διάφορων κατηγοριών ταμιευτήρων για την ανάσχεση πλημμηρών χρησιμοποιώντας θεωρητικά μοντέλα, μεθόδους προσομοίωσης και λογισμικά προγράμματα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Επιπλέον, αντικειμενό του είναι η λήψη προληπτικών μέτρων για πιθανή ρύπανση των υδατικών πόρων, ο συχνός δειγματοληπτικός έλεγχος, καθώς και η εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών εξυγίανσης εδαφών και υπόγειων υδάτων από επικίνδυνα απόβλητα, σύμφωνα με τις αρχές της υγειονομικής μηχανικής και της περιβαλλοντικής ρευστομηχανικής.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάεται σε γραφείο έχοντας στη διάθεσή του όλη την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, όταν σχεδιάζει μηχανικές μελέτες και συντάσσει τεχνικές εκθέσεις. Παράλληλα, εργάζεται και σε ανοιχτό χώρο, όταν πραγματοποιεί επιτόπιες έρευνες για να συλλέξει στοιχεία για τη μελέτη του ή όταν επιβλέπει την πορεία του έργου που έχει σχεδιάσει.

Εργάζεται με βάση το ωράριο του συγκεκριμένου φορέα όπου απασχολείται, ενώ οι υπερωρίες είναι πιθανές στην περίπτωση φόρτου εργασίας ή προθεσμιών παράδοσης τεχνικών μελετών. Μπορεί να εργάζεται μόνος του, αλλά και να συνεργάζεται με άλλους επιστήμονες, όπως μηχανικούς περιβάλλοντος, χημικούς, βιολόγους, τοξικολόγους, οικολόγους κ.ά. για την εκτέλεση ενός συγκεκριμένου έργου.

Πολλές φορές απαιτούνται μετακινήσεις και ταξίδια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, για συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια ή για παρακολούθηση επιμορφωτικών σεμιναρίων.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαιτείται να διαθέτει άρτια επιστημονική εξειδίκευση, γνώσεις Υδραυλικής Μηχανικής, Γεωλογίας, Μαθηματικών και Πληροφορικής. Ακόμη, πρέπει να τηρεί με ιδιαίτερη προσοχή τους κανόνες ασφαλείας.

Ακόμη, είναι ανάγκη να έχει ευαισθησία και ενδιαφέρον για θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την προστασία του, επινοητικότητα, δημιουργικότητα, επιδεξιότητα στη χρήση σχεδιαστικών προγραμμάτων (CAD και Mathcad) στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να γνωρίζει την κείμενη νομοθεσία σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο και να είναι διατεθειμένος να παρακολουθεί επιμορφωτικά σεμινάρια και τις νέες εξελίξεις στον επιστημονικό του τομέα.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στα πολυτεχνικά τμήματα Πολιτικών Μηχανικών των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο προσφέρονται σε σχετικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, όπως για παράδειγμα του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δ.Π.Θ. στο γνωστικό αντικείμενο «Υδραυλική Μηχανική».

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες Μηχανικών, ως υπάλληλος σε υπουργεία (ΥΠΕΧΩΔΕ, υπουργείο Ανάπτυξης), στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε κατασκευαστικές βιομηχανίες, σε διάφορους οργανισμούς που ασχολούνται με την οργάνωση και την εκτέλεση οποιουδήποτε προγράμματος που αποσκοπεί στη διαχείριση υδατικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος, επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη μέτρηση και τον έλεγχο ρύπανσης και διάθεσης αποβλήτων και λυμάτων, μεγάλα τεχνικά γραφεία και γραφεία μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων στους τομείς της Υδραυλικής Μηχανικής, της Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και της Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής.

Ακόμη, μπορεί να απασχοληθεί σε μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως, όπως η WMX Technologies και η θυγατρική της Waste Management International, που προσφέρουν σημαντικό έργο στο σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία μεγάλων μονάδων επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων μέχρι συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη μείωση παραγωγής αποβλήτων, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίησή τους.

Μπορεί να εργαστεί και ως καθηγητής στην εκπαίδευση και κατάρτιση, για τη διδασκαλία μαθημάτων περιβαλλοντικής αγωγής, αφού φοιτήσει στην Παιδαγωγική Σχολή της ΑΣΠΑΙΤΕ.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ