Παρασκευαστής Πίτσας

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η προετοιμασία των υλικών για την παρασκευή και διάθεση κάθε είδους πίτσας. Πιο συγκεκριμένα, ο παρασκευαστής πίτσας ζυμώνει και μορφοποιεί τη ζύμη σε μπάλες και στη συνέχεια, αφού τις ξεδιπλώνει με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων (π.χ. πλάστες), δημιουργεί την απαραίτητη βάση για να προσθέσει διάφορα άλλα υλικά, όπως μπαχαρικά, αλλαντικά, λαχανικά, τυριά κ.ά.

Παράλληλα, εκτελεί μια σειρά από άλλες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την οργάνωση της αγοράς, της αποθήκευσης και της συντήρησης των υλικών και των συστατικών που χρησιμοποιούνται για τη διαδικασία παραγωγής της πίτσας καθώς και την καθαριότητα του χώρου, των μηχανημάτων και των σκευών (π.χ. ταψιά, μπολ, κουτάλες κ.ά.) που χρησιμοποιεί.

Συνεργάζεται το υπόλοιπο προσωπικό της επιχείρησης (π.χ. σερβιτόρους) προκειμένου να σερβίρεται η πίτσα ζεστή στους πελάτες του καταστήματος.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται όρθιος, σε κλειστούς χώρους (πιτσαρίες, εστιατόρια κ.α.) όπου έχει να αντιμετωπίσει τη σωματική κούραση, τις έντονες μυρωδιές και τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο χώρο από το ψήσιμο των εδεσμάτων. Πρόκειται για κουραστικό επάγγελμα αφού η συνεχής ορθοστασία είναι χαρακτηριστικό της καθημερινής του ζωής.

Αρκετές φορές είναι υποχρεωμένος να δουλεύει με ένταση και σε γρήγορους ρυθμούς, αφού πρέπει να εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό πελατών ταυτόχρονα, γεγονός που μπορεί να του προκαλεί αρκετό άγχος. Εργάζεται όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ακόμα και τις αργίες και τις εορτές.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο παρασκευαστής πίτσας πρέπει να διαθέτει γνώσεις σχετικά με τα υλικά που χρησιμοποιεί καθώς και δημιουργική φαντασία, για να μπορεί να κάνει τους κατάλληλους συνδυασμούς ώστε να παρασκευάζει πίτσες νόστιμες και γευστικές. Είναι απαραίτητο, ακόμη, να τηρεί με σχολαστικότητα τους κανόνες ατομικής υγιεινής και υγιεινής των τροφίμων και να επιδεικνύει υπευθυνότητα, επαγγελματική ευσυνειδησία, μεθοδικότητα και τάξη κατά την άσκηση της εργασίας του.

Η σχολαστική καθαριότητα του χώρου, η αντοχή στην ορθοστασία και τις υψηλές θερμοκρασίες και η ικανότητα συνεργασίας με άλλους υπαλλήλους είναι απαραίτητα προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματος. Τέλος, πρέπει να είναι εξυπηρετικός, ευγενικός και φιλικός με τους πελάτες του και να διαθέτει υπομονή και συνέπεια στη δουλειά του.

Σπουδές:
Η εκπαίδευση στην ειδικότητα αυτή μπορεί να γίνει με τη μορφή μαθητείας κοντά σε έμπειρα τεχνίτη. Σχετικές σπουδές επίσης προσφέρονται στα δημόσια ή ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. στην ειδικότητα Βοηθός Μαγειρικής Τέχνης.

Τομείς Απασχόλησης :
Εργάζεται ως υπάλληλος σε πιτσαρίες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, λέσχες πανεπιστημίων, ιδρύματα κ.ά. ή ως ελεύθερος επαγγελματίας με τη δική του επιχείρηση παρασκευής πίτσας.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ