Οικιακή Βοηθός

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Το επάγγελμα αυτό εξασκείται κυρίως από γυναίκες. Η οικιακή βοηθός είναι το άτομο που βοηθάει την νοικοκυρά σ’ ένα σπίτι, στις διάφορες εργασίες του νοικοκυριού. Οι δραστηριότητες μιας οικιακής βοηθού κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι το καθάρισμα του σπιτιού στο οποίο εργάζεται, και η προετοιμασία του φαγητού, καθώς και η πραγματοποίηση άλλων εργασιών που γίνονται στο σπίτι, όπως είναι το πλύσιμο των ρούχων, το σιδέρωμα ή το σερβίρισμα του φαγητού, κ.λπ.

Η οικιακή βοηθός μπορεί να εργάζεται ως εσωτερική, διαμένοντας στο σπίτι όπου εργάζεται ή να παραμένει σε αυτό κατά τις συμφωνημένες ημέρες και ώρες εργασίας της.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας είναι ανάλογες με το γενικότερο περιβάλλον του σπιτιού που εργάζεται. Το επάγγελμα είναι χειρωνακτικό και απαιτεί πολλές ώρες ορθοστασίας, συνεχή κίνηση και είναι κουραστικό.

Εξαρτώνται επίσης και από άλλους παράγοντες, όπως το μέγεθος του σπιτιού, το είδος των εργασιών που εκτελεί, τα άτομα μιας οικογένειας και οι συνήθειές τους κ.ά. Το ωράριο εργασίας της εξαρτάται από τις ώρες απασχόλησής της και τη συμφωνία που θα κλείσει με τον εργοδότη της.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η οικιακή βοηθός επειδή αναλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος των απαραίτητων εργασιών του σπιτιού, πρέπει να διακρίνεται από συνέπεια και προθυμία, επιδεξιότητα, εργατικότητα, να είναι οργανωτική, ευγενική, ήρεμη, συνεπής, γρήγορη στη δουλειά της και να αγαπάει την τάξη και την καθαριότητα.

Παράλληλα δε, επειδή κινείται μέσα σε όλους τους χώρους του σπιτιού με άνεση και με την εμπιστοσύνη που της δίνουν οι ιδιοκτήτες, χρειάζεται να είναι έντιμη, προσεκτική, διακριτική και εχέμυθη.

Σπουδές:
Για την άσκηση του επαγγέλματος δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις. Χρήσιμες μπορεί να φανούν οι γνώσεις μαγειρικής.

Τομείς Απασχόλησης :
Η οικιακή βοηθός μπορεί να εργαστεί ως οικονόμος σε σπίτια, δηλαδή να ασχολείται με την οργάνωση, τη διαχείριση και τη φροντίδα του σπιτιού, ως ελεύθερη επαγγελματίας και επίσης μπορεί να εργαστεί με μειωμένο ωράριο σε περισσότερα από ένα σπίτια, κάνοντας τις δουλειές που της αναθέτει η νοικοκυρά κάθε σπιτιού.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ