Οδοντίατρος με ειδίκευση στην Περιοδοντολογία

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η πρόληψη, η διάγνωση, η φροντίδα και η αντιμετώπιση των παθήσεων των ούλων και των ιστών που περιβάλλουν τα δόντια. Πιο συγκεκριμένα, ο οδοντίατρος με ειδίκευση στην περιοδοντολογία ελέγχει την περιοδοντική κατάσταση του ασθενούς και επεμβαίνει προληπτικά ή με θεραπευτική αγωγή σε περίπτωση διάγνωσης περιοδοντικών νόσων (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, παροδοντικός τραυματισμός, αποστήματα κ.ά.).

Για παράδειγμα, η περιοδοντίτιδα είναι ένα από τα νοσήματα του περιοδοντίου που απαιτούν έγκαιρη επέμβαση, γιατί αν μείνει αθεράπευτη καταστρέφει τα οστά της γνάθου που στηρίζουν τα δόντια, με αποτέλεσμα να κουνιούνται ή ακόμα και να πέφτουν. Για το σκοπό αυτό, κάνει τον απαραίτητο εργαστηριακό και κλινικό έλεγχο (π.χ. ακτινολογικές εξετάσεις) και εφαρμόζει συγκεκριμένη θεραπεία (απόξεση) για την αφαίρεση καταρχήν της τρυγίας (πέτρας) και των μικροβίων από τις οδοντικές επιφάνειες που βρίσκονται πάνω από τα ούλα (υπερουλική αποτρύγωση) και στη συνέχεια, αφαιρεί την τρυγία και τα μικρόβια που βρίσκονται κάτω από τα ούλα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση για την ολοκλήρωση της θεραπείας και την αποκατάσταση της στοματικής υγείας του ασθενούς. Για την εργασία του χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία (αποτρύγωσης, απόξεσης, εξεταστικά κ.ά.) και συνεργάζεται με άλλους επιστήμονες (γναθοχειρουργούς, ορθοδοντικούς κ.ά.) για την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων και άλλων προσθετικών υλικών και στηριγμάτων σε ασθενείς που έχουν χάσει ένα η περισσότερα δόντια εξαιτίας ατυχήματος, τερηδόνας ή περιοδοντικής νόσου.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται στο ιατρείο του, όρθιος για πολλές ώρες, με ωράριο που το καθορίζει μόνος του, εφόσον δέχεται με ραντεβού. Όταν εργάζεται σε νοσοκομείο ή σε κλινική πρέπει να κάνει εφημερίες. Χρειάζεται να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και προστασίας (μάσκες, γάντια, ειδικά γυαλιά, μέσα απολύμανσης), γιατί υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης διαφόρων ασθενειών.

Παράλληλα, εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες, έχει να αντιμετωπίσει και τη δυστροπία, το φόβο και πολλές φορές την έλλειψη συνεργασίας των ασθενών, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται στη δουλειά του. Συχνά απαιτείται να μετακινείται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό προκειμένου να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του και συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και έρευνες οδοντιατρικού ενδιαφέροντος.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η επαγγελματική ευσυνειδησία, η υψηλή επιστημονική κατάρτιση, η άριστη γνώση όλων των σύγχρονων μεθόδων της οδοντιατρικής και το υψηλό αίσθημα καθήκοντος αποτελούν απαραίτητα προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματος. Ακόμη, χρειάζεται υπομονή, σταθερό χέρι και πολύ καλή όραση. Τέλος, η εφαρμογή νέων τεχνικών και μεθόδων και η γνώση ξένων γλωσσών διευκολύνουν τη δουλειά του.

Σπουδές:
Σπουδές οδοντιατρικής προσφέρονται στα τμήματα  οδοντιατρικής των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Μπορεί επίσης κάποιος να φοιτήσει στη Στρατιωτική Σχολή Σ.Σ.Α.Σ., Τμήμα Οδοντιατρικής (Θεσσαλονίκη), και όταν αποφοιτά ονομάζεται -κατά κλάδο- ανθυπίατρος (ανθυπολοχαγός), σημαιοφόρος, ανθυποσμηναγός.

Σπουδές σε Μεταπτυχιακό επίπεδο προσφέρονται σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο γνωστικό αντικείμενο της «Κλινικής Οδοντιατρικής» με κατεύθυνση στην Περιοδοντολογία.

Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές, ασφαλιστικούς φορείς, οργανισμούς, ιδρύματα, υπουργεία, ερευνητικά ιατρικά κέντρα, εργαστήρια πανεπιστημιακών χώρων ή ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δικό του ιατρείο, στη χώρα μας ή σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ