Οδοντίατρος με ειδίκευση στην Κοινωνική Οδοντιατρική

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο οδοντίατρος με ειδίκευση στην κοινωνική οδοντιατρική ασχολείται με την ανάπτυξη κατάλληλων προγραμμάτων με στόχο την πρόληψη των νοσημάτων του στόματος και την προαγωγή της στοματικής υγείας των ανθρώπων. Το στόμα αποτελεί την ανατομική περιοχή στην οποία τα διάφορα όργανα επιτελούν τις βασικές και απαραίτητες λειτουργίες της μάσησης και της ομιλίας, ενώ η υγιής, καθαρή και λευκή οδοντοστοιχία συμβάλλει στην αισθητική του προσώπου αλλά και στην καλή ψυχική διάθεση του ατόμου.

Για το σκοπό αυτό, ο κοινωνικός οδοντίατρος έχει υποχρέωση να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τους πολίτες σε θέματα προληπτικής οδοντιατρικής και στοματικής υγιεινής για να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι εμφάνισης νόσων του στόματος και των δοντιών, με σημαντικές επιπλοκές στην υγεία τους. Ακόμη, σε συνεργασία με τις υγειονομικές υπηρεσίες αναπτύσσει προγράμματα αγωγής στοματικής υγείας με στόχο την αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών, και ιδιαίτερα των παιδιών σε θέματα διατροφικών συνηθειών και στοματικής υγιεινής.

Για παράδειγμα, ως μέλος κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης επισκέπτεται τακτικά σχολεία, καταυλισμούς, ιδρύματα και απομονωμένες περιοχές για να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε θέματα στοματικής υγείας και πρόληψης νοσημάτων του στόματος (τερηδόνα, μικρόβια στόματος κ.ά.). Ιδιαίτερο αντικείμενο της εργασίας του αποτελεί η επιδημιολογική μελέτη λοιμωδών νόσων και η ανάπτυξη και υλοποίηση προγραμμάτων για τον έλεγχο και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τέλος, ο οδοντίατρος με ειδίκευση την κοινωνική οδοντιατρική συνεργάζεται με κρατικούς φορείς και υγειονομικές υπηρεσίες αλλά και με άλλους επιστήμονες (επιδημιολόγους και ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων) για τη διευκόλυνση της δουλειάς του.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται συνήθως στο ιατρείο του αλλά και σε διάφορους χώρους (σχολεία, καταυλισμούς, κ.λπ.) που επισκέπτεται για να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Η εργασία του απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και επιδεξιότητα στη χρήση των ιατρικών οργάνων και εργαλείων. Οι συνθήκες εργασίας, ειδικά για όσους εργάζονται σε νοσοκομεία, κλινικές και ιατρικά εργαστήρια είναι ανθυγιεινές, γι’ αυτό χρειάζεται να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης ((μάσκες, γάντια, ειδικά γυαλιά κ.ά.) από μολυσματικές ασθένειες αλλά και προστασίας από τη χρήση των ακτινολογικών μηχανημάτων.

Παράλληλα, εκτός τις αντικειμενικές δυσκολίες, συχνά έχει να αντιμετωπίσει και τη δυστροπία, το φόβο, μερικές φορές την άρνηση των ασθενών, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται στη δουλειά του. Συχνά απαιτείται να μετακινείται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό προκειμένου να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του και να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και έρευνες οδοντιατρικού ενδιαφέροντος.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Χρειάζεται να διαθέτει πάνω απ’ όλα αγάπη για τον άνθρωπο. Επίσης, η υψηλή επιστημονική κατάρτιση, η άριστη γνώση όλων των σύγχρονων μεθόδων της οδοντιατρικής και το υψηλό αίσθημα καθήκοντος αποτελούν απαραίτητα προσόντα για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Ακόμη, χρειάζεται να έχει εξαιρετικά σταθερό χέρι και πολύ καλή όραση.

Επίσης, είναι σημαντικό να εμπνέει εμπιστοσύνη και αίσθημα ασφάλειας στους ασθενείς του. Τέλος, η εφαρμογή των νέων τεχνικών και μεθόδων και η γνώση ξένων γλωσσών τον διευκολύνουν στη δουλειά του.

Σπουδές:
Σπουδές οδοντιατρικής προσφέρονται στα τμήματα  οδοντιατρικής των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Μπορεί επίσης κάποιος να φοιτήσει στη Στρατιωτική Σχολή Σ.Σ.Α.Σ., Τμήμα Οδοντιατρικής (Θεσσαλονίκη), και όταν αποφοιτά ονομάζεται -κατά κλάδο- ανθυπίατρος (ανθυπολοχαγός), σημαιοφόρος, ανθυποσμηναγός.

Σπουδές σε Μεταπτυχιακό επίπεδο προσφέρονται σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο γνωστικό αντικείμενο της «Κοινωνικής Οδοντιατρικής».

Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές, ασφαλιστικούς φορείς, οργανισμούς, ιδρύματα, υπουργεία, ερευνητικά ιατρικά κέντρα, εργαστήρια πανεπιστημιακών χώρων ή ως ελεύθερος επαγγελματίας με του ιατρείο, στη χώρα μας ή σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)