Οδηγός Αγώνων Αυτοκινήτου

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η οδήγηση αυτοκινήτων σε αγώνες. Συμμετέχει σε συγκεκριμένες κατηγορίες αγώνων, όπως Grand Prix F1, ταχύτητας, καρτ, αντοχής και ράλι. Για να πάρει μέρος σε έναν αγώνα, χρειάζεται δήλωση συμμετοχής μέσα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, ενώ για να συμμετάσχει στον τελικό πρέπει να έχει κατακτήσει καλή θέση στους προκριματικούς γύρους. Πρέπει να παρουσιαστεί με το αυτοκίνητό του στο χώρο ελέγχου, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό.

Επίσης, πρέπει να παρουσιάσει την άδεια οδήγησης, την αγωνιστική άδεια, την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και να δηλώσει ότι συμμετέχει με δική του ευθύνη για οποιοδήποτε ατύχημα ή τραυματισμό κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ακόμα, οφείλει να βρίσκεται στο σημείο εκκίνησης, να ακολουθεί τις οδηγίες των διοργανωτών σχετικά με την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει και να προσπαθεί να αποφύγει πιθανές ποινές που θα μειώσουν τη βαθμολογία και την τελική του κατάταξη.

Σε περίπτωση που διαφωνεί με τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να υποβάλει ένσταση, καταβάλλοντας το σχετικό παράβολο. Τέλος, ο οδηγός φροντίζει για την καλή κατάσταση του αυτοκινήτου του και ενημερώνει τους τεχνικούς, τους μηχανικούς και τον προπονητή του για τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την οδήγηση, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα στις απαιτούμενες επιδιορθώσεις.

Συνθήκες Εργασίας:
Απαιτείται σκληρή προπόνηση και συμμετοχή σε πολλές διοργανώσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Αρκετό χρόνο αφιερώνει στις συναντήσεις με προπονητές, μηχανικούς και χορηγούς των αγώνων του, ενώ χρειάζεται να πραγματοποιεί τηλεοπτικές εμφανίσεις, να συμμετέχει σε διαφημίσεις προϊόντων των χορηγών και να δίνει συνεντεύξεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η αγάπη για την ταχύτητα και το μηχανοκίνητο αθλητισμό, η καλή φυσική και ψυχική κατάσταση, η δεξιότητα, τα άριστα αντανακλαστικά και η ικανότητα της αυτοσυγκέντρωσης είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον οδηγό αγώνων αυτοκινήτου. Επίσης, η ψυχραιμία, η αυτοπεποίθηση, η υπομονή και επιμονή, το αγωνιστικό ήθος, η παρατηρητικότητα και η αντοχή στην πίεση και η σκληρή προσπάθεια είναι προσόντα που πρέπει να διαθέτει.

Επιπλέον, οφείλει να γνωρίζει τους κανονισμούς της FIA και της EΛΠA (Ελληνική Λέσχη Αυτοκινήτου και Περιηγήσεων), που καλύπτουν και ελέγχουν τους αγώνες και να σέβεται τις οδηγίες και τις διατάξεις του Εθνικού Αθλητικού Κανονισμού, του Εθνικού Δικαιοδοτικού Κώδικα και τις σχετικές εγκυκλίους της ΕΘΕΑ (Εθνικής Επιτροπής Αγώνων). Ακόμη, απαιτείται να τηρεί όλους τους κανόνες και τις προδιαγραφές ασφαλείας, να φοράει άφλεκτη φόρμα, γάντια, ζώνη και ειδικό κράνος.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται σε ιδιωτικές σχολές. Ιδιαίτερα φημισμένες είναι η Αγωνιστική Σχολή Οδήγησης του Φαμπρίτσιο Tάμπατον και η Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης του Αντρέα Ντε Ανταμιτς, από όπου έχουν αποφοιτήσει καταξιωμένοι οδηγοί αγωνιστικών αυτοκινήτων που έχουν διακριθεί σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

Ανάλογα σεμινάρια πραγματοποιούνται από ειδικούς συνεργάτες διαφόρων αυτοκινητοβιομηχανιών. Για τη συμμετοχή φυσικού προσώπου σε αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού απαιτείται, πέραν του διπλώματος οδήγησης (τουλάχιστον 1 έτους), η έκδοση αγωνιστικής άδειας. Η άδεια αυτή εκδίδεται μόνο από την Εθνική Επιτροπή Αγώνων (ΕΘΕΑ) και ισχύει για ένα ημερολογιακό έτος.

Σε διοργανώσεις μηχανοκίνητου αθλητισμού γίνεται δεκτό κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει άδεια οδήγησης του υπουργείου Μεταφορών και έγκυρη αγωνιστική άδεια της ΕΘΕΑ.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί με το μηχανοκίνητο πρωταθλητισμό και να συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις. Επίσης, μπορεί να ασχοληθεί με την εκπαίδευση άλλων οδηγών και να οργανώνει σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης, αξιοποιώντας τη μακρόχρονη εμπειρία του. Εφόσον παρακολουθήσει μαθήματα Στελεχών Αγώνων μπορεί να αποκτήσει πτυχίο κριτή – χρονομέτρη, τεχνικού εφόρου, αλυτάρχη ή αγωνοδίκη και να ασχοληθεί ενεργά με την οργάνωση αγώνων αυτοκινήτου.

Ακόμη, μπορεί να συμμετέχει σε εκθέσεις αυτοκινήτου – μοτοσικλέτας με σκοπό τη διάδοση του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Επιπλέον, μπορεί να εργαστεί στον τύπο και στην τηλεόραση. Δυνατότητες απασχόλησης υπάρχουν για όσους εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και διατηρούν δική τους σχολή οδήγησης.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ