Ντετέκτιβ

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η διερεύνηση υποθέσεων σχετικά με ζημιές, απιστίες, εκβιασμούς, ανεξιχνίαστα εγκλήματα κ.λπ., επί πληρωμή. Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν την  παρακολούθηση υπόπτων, την αναζήτηση πληροφοριών και τη συζήτηση με πρόσωπα και μάρτυρες που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη υπόθεση, και την εξέταση στοιχείων, που τον βοηθούν να εξιχνιάσει και να κατανοήσει τα επιμέρους ζητήματα της υπόθεσης. Επίσης, μερικές φορές συνεργάζεται με την αστυνομία, τραβάει φωτογραφίες αν είναι απαραίτητο και ενημερώνει συστηματικά τον πελάτη του για την πορεία και τα αποτελέσματα της έρευνας.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε γραφείο, όπου υποδέχεται τους πελάτες του. Εκεί συγκεντρώνει, ταξινομεί και επεξεργάζεται το υλικό που έχει συλλέξει και οδηγείται στα πορίσματα της υπόθεσης. Όταν χρειάζεται να κάνει παρακολουθήσεις και να αναζητήσει πληροφορίες, μετακινείται σε διάφορα μέρη ανάλογα με την υπόθεση, πολλές φορές μεταμφιεσμένος, αντιμετωπίζοντας ποικίλες καιρικές συνθήκες, καθώς και ένταση και άγχος.

Το ωράριό του προσαρμόζεται στις ανάγκες των ερευνών του και τις συμφωνίες με τους πελάτες του. Μερικές φορές συνεργάζεται με αστυνομικούς και δικηγόρους, που τους ενημερώνει για την πορεία των ερευνών του.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η αγάπη για την έρευνα και την επίλυση μυστηρίων, ο συστηματικός τρόπος εργασίας, η φαντασία, η τόλμη, η ταχύτητα αντιδράσεων και η ικανότητα αναλυτικής σκέψης χαρακτηρίζουν τον ντετέκτιβ. Απαιτείται, επίσης, καλή σωματική κατάσταση, δημιουργική σκέψη, κριτική και μνημονική ικανότητα, μεθοδικότητα, και σχετική γνώση της ανθρώπινης ψυχολογίας και του ρόλου των κινήτρων στη συμπεριφορά του ατόμου.

Η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, η γνώση ξένων γλωσσών και η δυνατότητα μετακινήσεων διευκολύνουν τη δουλειά του. Τέλος, η αξιοπιστία, η εντιμότητα, ο σεβασμός στους νόμους και τα δικαιώματα των πολιτών, η εχεμύθεια, και η τήρηση του απόρρητου είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται σε Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, αλλά οι τίτλοι δεν αναγνωρίζονται ακόμη από το κράτος.

Μπορεί, επίσης, να σπουδάσει στη Σχολή Αστυφυλάκων ή στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.

Τομείς Απασχόλησης:
Συνήθως εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας με δικό του γραφείο διερεύνησης υποθέσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνεργάζεται με τις ειδικές υπηρεσίες δίωξης εγκλήματος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Εφόσον έχει αποφοιτήσει από κάποια Αστυνομική Ακαδημία μπορεί να υπηρετήσει στα διάφορα αστυνομικά τμήματα, στις κατά τόπους υπηρεσίες ασφαλείας, στα τμήματα τροχαίας, αγορανομίας, στις ειδικές υπηρεσίες δίωξης εγκλήματος, στις υπηρεσίες μέτρων τάξης ΥΜΕΤ και ΜΑΤ, στα μεταβατικά αποσπάσματα και στην υπηρεσία εναέριων μέσων. Συχνά, οι συνταξιούχοι αστυνομικοί εργάζεται ως ιδιωτικοί ντετέκτιβ με δικό τους γραφείο.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ