Νταντά

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η νταντά, γνωστή και ως παραμάνα, ασχολείται με τη φροντίδα, την περιποίηση και την επίβλεψη των παιδιών στο χώρο κατοικίας τους, όταν οι γονείς τους δεσμεύονται από διάφορες υποχρεώσεις. Πολλές φορές, η νταντά βοηθά τη νοικοκυρά στις διάφορες εργασίες του σπιτιού, όπως είναι το καθάρισμα του σπιτιού, το πλύσιμο των ρούχων, το σιδέρωμα, το σερβίρισμα του φαγητού κ.ά.

Τέλος, η νταντά μπορεί να εργάζεται ως εσωτερική, διαμένοντας στο σπίτι όπου προσφέρει τις υπηρεσίες της ή να παραμένει σ’ αυτό κατά τις συμφωνημένες ημέρες και ώρες.

Συνθήκες Εργασίας:
Πρόκειται για ένα υπεύθυνο και αρκετά κουραστικό επάγγελμα αφού απαιτεί πολλές ώρες ορθοστασίας, διαρκή ένταση και συνεχή κίνηση για τη φροντίδα των παιδιών που έχει αναλάβει. Πολλές φορές, είναι υποχρεωμένη να μετακινείται έξω από το σπίτι συνοδεύοντας τα παιδιά στον ελεύθερο χρόνο τους σε διάφορες δραστηριότητες (κινηματογράφο, λούνα παρκ, δημόσια πάρκα κ.ά.), γεγονός που μπορεί να της προκαλεί πρόσθετο άγχος και περισσότερη ευθύνη. Το ωράριο εργασίας της εξαρτάται από τις ώρες απασχόλησής της και τη συμφωνία που έχει κάνει με τον εργοδότη της.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η αγάπη για τα παιδιά, η ευαισθησία, η επαγγελματική ευσυνειδησία, η ανεκτικότητα, η τρυφερότητα και η διάθεση προσφοράς είναι μερικά από τα απαραίτητα προσόντα που χρειάζεται να διαθέτει η επαγγελματίας. Πρέπει, ακόμη να εμπνέει εμπιστοσύνη στους γονείς, να είναι σχολαστική και τυπική και να διαθέτει ευγένεια, κατανόηση, φιλικότητα, ψυχραιμία, ετοιμότητα, προθυμία, αυξημένη παρατηρητικότητα και προσοχή.

Η καλή σωματική υγεία και εμφάνιση, η ψυχική αντοχή, η μεθοδικότητα, η επιμέλεια και η προσαρμοστικότητα σε απαιτητικό περιβάλλον εργασίας διευκολύνουν τη δουλειά της. Επίσης, πρέπει να διαθέτει μεγάλα αποθέματα υπομονής, ευχάριστους τρόπους, υψηλό αίσθημα ευθύνης, κοινωνικότητα, εχεμύθεια και ήθος.

Σπουδές:
Για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις.

Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας σε σπίτια έχοντας αναλάβει τη φύλαξη και τη φροντίδα παιδιών.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ