Μετεωρολόγος – Κλιματολόγος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο μετεωρολόγος αναλύει και ερμηνεύει τα μετεωρολογικά στοιχεία τα οποία συγκεντρώνει με τη βοήθεια σύγχρονων οργάνων προκειμένου να παρουσιάσει την πρόγνωση του καιρού ή τα μετεωρολογικά – κλιματολογικά χαρακτηριστικά ενός τόπου. Συσχετίζει και επεξεργάζεται τα στοιχεία που συλλέγει από δορυφόρους, ραντάρ και κινητούς σταθμούς για να μπορέσει να συντάξει τους μετεωρολογικούς πίνακες και τους συνοπτικούς χάρτες αναφορικά με τον καιρό.

Εξετάζει τις αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης, τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα, την κατεύθυνση και τη δύναμη των ανέμων, τις βροχοπτώσεις, τις χιονοπτώσεις, την ηλιοφάνεια και την συννεφιά ενός τόπου, τη συχνότητα και τη διάρκεια αυτών των φαινομένων όπως επίσης και τις αιτίες που τα προκαλούν.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε γραφείο αναλύοντας τις πληροφορίες που συλλέγει από τα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά μέσα. Ακολουθεί κυλιόμενο ωράριο εργασίας, το οποίο είναι πιθανόν να υπερβεί όταν διεξάγει έρευνες. Αρκετοί μετεωρολόγοι απασχολούνται σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε στρατιωτικές βάσεις όπου οι συνθήκες εργασίας είναι διαφορετικές.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Χρειάζεται να είναι παρατηρητικός, μεθοδικός και υπεύθυνος. Επίσης, πρέπει να είναι καλός γνώστης των θετικών επιστημών και να μπορεί να διατυπώνει με σαφήνεια τις προβλέψεις του για τον καιρό. Για να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην εργασία του θα πρέπει να γνωρίζει καλά την αγγλική ορολογία και να χειρίζεται ειδικά προγράμματα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Σπουδές:
Σπουδές προσφέρονται σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Μετεωρολογία – Κλιματολογία» στο τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο πρόγραμμα αυτό γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Γεωλόγοι, Φυσικοί, Μαθηματικοί, Χημικοί, Βιολόγοι, Γεωπόνοι, Δασολόγοι, Πτυχιούχοι Τμημάτων Περιβάλλοντος, Πτυχιούχοι Ανωτάτων Στρατιωτικών Παραγωγικών Σχολών, καθώς και οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί τόσο από ελληνικά όσο και από ξένα ΑΕΙ με τίτλους σπουδών που αναγνωρίζονται από το ελληνικό κράτος.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί στη Μετεωρολογική Υπηρεσία, είτε στην κεντρική υπηρεσία της είτε στα μετεωρολογικά κλιμάκια και σταθμούς που βρίσκονται σε όλη τη επικράτεια. Μετεωρολόγους επίσης απασχολούν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η αεροπορία, το Αστεροσκοπείο καθώς και τα ερευνητικά κέντρα των πανεπιστημίων. Οι ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης μάλλον είναι περιορισμένες για τους νέους επιστήμονες του χώρου.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)