Λαχειοπώλης

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η πώληση λαχείων είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Πιο συγκεκριμένα, ο λαχειοπώλης δρόμου κρεμά σε ένα ειδικό κοντάρι τα λαχεία (κρατικά, λαϊκά, πρωτοχρονιάτικα κ.ά.) και τριγυρνά σε δρόμους, σε πλατείες, σε χώρους αναψυχής, αλλά και σε άλλους δημόσιους χώρους για αναζήτηση πελατών.

Πολλές φορές, προτιμά να στέκεται σε κεντρικά και πολυσύχναστα μέρη προσπαθώντας να πείσει τους περαστικούς να αγοράσουν λαχεία, προκαλώντας την τύχη τους. Τέλος, πληροφορεί τους υποψήφιους πελάτες του για την ημέρα της κλήρωσης, αλλά και για τον τρόπο πληρωμής σε περίπτωση που τα λαχεία τους αποβούν τυχερά.

Συνθήκες Εργασίας:
Ο λαχειοπώλης εργάζεται συνήθως σε εξωτερικούς χώρους (δρόμους, πλατείες κ.ά.), αλλά πολλές φορές επισκέπτεται και κλειστούς χώρους (δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικές επιχειρήσεις κ.ά.) για την πώληση της «πραμάτειάς» του. Δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο, και εργάζεται ακόμη και τις ημέρες των εορτών και των αργιών.

Πρόκειται για κουραστικό επάγγελμα, αφού απαιτεί πολύωρη ορθοστασίας και περπάτημα για την εξασφάλιση της πελατείας του. Τέλος, συχνά είναι εκτεθειμένος σε απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες (κρύο, ζέστη, βροχή κ.ά.), γεγονός που δυσχεραίνει τη δουλειά του.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο λαχειοπώλης πρέπει να είναι φιλικός, ευγενικός, υπομονετικός, πειστικός και ευχάριστος. Ακόμη, είναι απαραίτητο να διαθέτει άνεση λόγου, ενθουσιασμό, ετοιμότητα και πειθώ. Τέλος, χρειάζεται να έχει καλή υγεία και σωματική αντοχή αφού είναι αναγκασμένος να διανύει αρκετά χιλιόμετρα για την πώληση των λαχνών.

Σπουδές:
Δεν απαιτούνται σπουδές για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Εργάζεται σε δρόμους, σε πλατείες και γενικά σε δημόσιους χώρους.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ