Λατόμος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο λατόμος ασχολείται με την εκτέλεση των τεχνικών και των χειρωνακτικών εργασιών που σχετίζονται με την εξόρυξη πετρωμάτων, τα οποία είναι απαραίτητα στις οικοδομικές εργασίες και στα άλλα δομικά έργα. Πιο συγκεκριμένα, ο λατόμος κάνει την εξόρυξη και επεξεργάζεται τα διάφορα πετρώματα, κόβει τα μάρμαρα, ανοίγει τρύπες στα πετρώματα με φουρνέλα (γόμωση) ή πριόνια, κάνει τις γεωτρήσεις για τη θεμελίωση μεγάλων τεχνικών έργων και ασχολείται με την εξόρυξη, αξιοποίηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων του υπεδάφους, όπως π.χ. νερό για την ύδρευση ή την άρδευση.

Για την εκτέλεση των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων χρησιμοποιεί κομπρεσέρ, ηλεκτρικό πριόνι και άλλα ειδικά εργαλεία. Είναι ένα επάγγελμα πολύ χρήσιμο και απαραίτητο στον κατασκευαστικό τομέα δομικών έργων.

Συνθήκες Εργασίας:
Το επάγγελμα του λατόμου είναι δύσκολο, κοπιαστικό και επικίνδυνο. Ο λατόμος εργάζεται κάτω από δύσκολες συνθήκες με πολλές ώρες ορθοστασίας και έντασης σε επιφανειακά ή σε υπόγεια εργοτάξια και σε χώρους με πολύ θόρυβο, σκόνη και κινδύνους, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων ασφαλείας τόσο για τον ίδιο το λατόμο, όσο και για τους άλλους ανθρώπους που βρίσκονται και εργάζονται σε κοντινή απόσταση ή τα μηχανήματα.

Η εργασία του λατόμου είναι χειρωνακτική και τεχνική και περισσότερο ομαδική παρά ατομική, γιατί εργάζεται σε συνεργασία με άλλους και πρέπει να χειρίζεται ειδικά εργαλεία.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο λατόμος οφείλει να εργάζεται με ακρίβεια, μεθοδικότητα, συνέπεια, ηρεμία, προσοχή και υπευθυνότητα. Πρέπει να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνει και να είναι ευσυνείδητος, επινοητικός και δυναμικός, ενώ η καλή υγεία και η σωματική αντοχή, η υπολογιστική και μηχανική ικανότητα, η ικανότητα αντίληψης του χώρου, η ιδιαίτερη δεξιοτεχνία στις κινήσεις των χεριών και η ευκινησία, αποτελούν απαραίτητα προσωπικά χαρακτηριστικά εκείνου που θέλει να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα.

Σπουδές:
Για την άσκηση του επαγγέλματος αυτού, δεν απαιτούνται σπουδές και δεν λειτουργεί ειδική σχολή. Ως λατόμοι εργάζονται ανειδίκευτα άτομα που έχουν αποκτήσει εμπειρία στην πράξη, κοντά σε κάποιον έμπειρο επαγγελματία.

Τομείς Απασχόλησης:

Ο λατόμος μπορεί να απασχοληθεί σε μεταλλεία και λατομεία, ως υπάλληλος σε εταιρείες ή επιχειρήσεις εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου και πετρωμάτων. Μπορεί ακόμα να ανοίξει δική του επιχείρηση και να αναλαμβάνει εργολαβίες. Ο παραπάνω επαγγελματίας ασφαλίζεται με βαρέα ένσημα λόγω των δυσμενών συνθηκών άσκησης της εργασίας του.

 

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ