Κρυπτοζωολόγος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η έρευνα για την πιθανή ύπαρξη άγνωστων, παράξενων ή αλλόκοτων (και συχνά θεωρούμενων ως εξαφανισμένων) έμβιων όντων, χερσαίων, θαλάσσιων και ιπταμένων. Η κρυπτοζωολογία είναι η μεθοδολογία της ανακάλυψης ενός κρυμμένου ζώου. Κρυμμένο από το σύγχρονο άνθρωπο. Ο κρυπτοζωολόγος ασχολείται με την ανακάλυψη μορφών ζωής που μέχρι σήμερα θεωρούνταν εξαφανισμένες ή ζώων που η επιστήμη της ζωολογίας αμφισβητεί την ύπαρξή τους.

Γενικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι «κρυμμένο» μπορεί να είναι ένα οποιοδήποτε ζώο που φημολογείται η ύπαρξή του, χωρίς όμως «επίσημα» να έχει αποδειχθεί ως υπαρκτό πλάσμα. Κρυμμένα ζώα μπορεί να είναι ζώα που δεν ταιριάζουν με τις περιγραφές των γνωστών υπαρχόντων ή ειδών που εξαφανίσθηκαν, ζωικοί πληθυσμοί που βρίσκονται σε απροσδόκητες θέσεις (π.χ. καγκουρό στην Ευρώπη), πληθυσμοί ζώων με περίεργη εμφάνιση – μέγεθος – χρώμα (π.χ., ελέφαντες νάνοι) ή ζώα που υποθετικά έχουν εξαφανιστεί.

Κατά συνέπεια ο κρυπτοζωολόγος ενδιαφέρεται για την έρευνα και τη μελέτη των κρυμμένων ζώων όπου και αν βρίσκονται. Στην ξηρά, στη θάλασσα, στα ποτάμια, στις λίμνες, στα βουνά, στα δάση, στις έρημους. Ακόμα και στις πόλεις, στα πάρκα, έως και στους κήπους των σπιτιών. Για τη μελέτη της χαμένης ζωής αναζητά και επεξεργάζεται ιστορικές αναφορές για παράξενα τέρατα και άγνωστα ζώα σε περιοχές ανεξερεύνητες από τα αρχαία χρόνια, έρχεται σε επαφή με διάφορους επιστήμονες και ερευνητές, αυτόπτες μάρτυρες, κατοίκους απομονωμένων περιοχών που ισχυρίζονται ότι τα συνάντησαν, παλιούς ναυτικούς που αφηγούνται ιστορίες για τεράστια καλαμάρια και χταπόδια, θαλάσσια τέρατα και κήτη, και για επιθέσεις γιγαντιαίων πλασμάτων σε πλοία.

Μελετά αντίστοιχες σκηνές σε γκραβούρες της εποχής, σε παραδόσεις ναυτικών χωρών, σε ινδιάνικες μαρτυρίες και σε λαϊκούς μύθους. Το πεδίο των ενδιαφερόντων του καλύπτει η έρευνα για πλάσματα εντυπωσιακά και τρομακτικά στη μορφή, υπερμεγέθη ή με υπερφυσικές ιδιότητες. Άλλωστε, σχεδόν κανένας κρυπτοζωολόγος δεν ενδιαφέρεται να ανακαλύψει ένα νέο είδος πεταλούδας ή κάμπιας. Το πιο διάσημο τέρας είναι η θρυλική Νέσι (το τέρας του Λοχ Νες), ενώ επίσης πολύ γνωστοί είναι ο πιθηκάνθρωπος Γέτι των Ιμαλαΐων, ο πιθηκάνθρωπος Μεγαλόποδας της Βόρειας Αμερικής και ο πτερόσαυρος, το προϊστορικό ορνιθοερπετό που πολλοί ισχυρίζονται ότι έχουν δει κυρίως στην Αφρική και την Αμερική.

Συνήθως, βρίσκει λίγες αποδείξεις για την ύπαρξή τους, συλλέγει λιγοστές και συχνά θολές φωτογραφίες από άτομα που ισχυρίζονται ότι είδαν περίεργα πλάσματα και τα απαθανάτισαν, και προσπαθεί να ανακαλύψει ίχνη τους και να ξετυλίξει το μυστήριο της ύπαρξής τους. Στη διάθεσή του έχει διάφορα αποδεικτικά στοιχεία, όπως εκμαγεία αποτυπωμάτων, περιττώματα, τρίχες, τμήματα οστών. Έργο του αποτελεί η προσπάθεια να ανακαλύψει σε τι είδους πλάσμα μπορεί να ανήκουν τα πολύτιμα αυτά ευρήματα, ώστε να το κατατάξει ως νέο είδος ή σε κάποιο χαμένο κρίκο της ζωϊκής ή και ανθρώπινης εξέλιξης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατόν κάποιο αρχαίο υπαρκτό, συνήθως υδρόβιο, πλάσμα να εγκλωβιστεί σε μια γεωλογική λεκάνη (λίμνη) μετά από κάποια τεκτονική ή γεωλογική ανακατάταξη και να συνεχίζει να επιβιώνει και να αναπαράγεται μέχρι σήμερα πιθανόν με κάποιες μεταλλάξεις για καλύτερη προσαρμογή. Για παράδειγμα, σήμερα η επιστήμη της ζωολογίας αναγνωρίζει το γιγάντιο καλαμάρι ως υπαρκτό είδος, όπως και τον κοιλάκανθο (ένα μυστηριώδες αινιγματικό ψάρι με άσχημη όψη) που θεωρείται ως ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ των ψαριών και των ζώων που ζουν στη στεριά και η επιστήμη θεωρούσε πως είχε εκλείψει πριν από περίπου 80 εκατομμύρια χρόνια, κατά την Ανώτερη Κρητιδική Περίοδο.

Έργο, λοιπόν, του επιστήμονα της κρυπτοζωολογίας είναι να διαχωρίσει την πραγματικότητα από τους θρύλους και τους μύθους που δημιουργούνται συνήθως για καθαρά εμπορικούς ή οικονομικούς λόγους. Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση της εσκεμμένης πλάνης ή της φαντασίας ορισμένων εκ των μαρτύρων, αρκετές περιπτώσεις αξίζει να ερευνηθούν. Και αυτό γιατί πολλές φορές κάτι που οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι δεν υπήρχε ή είχε εξαφανιστεί από αιώνες, βρέθηκε ξαφνικά και ανέτρεψε τις ισχύουσες θεωρίες.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται τόσο σε συνθήκες γραφείου και εργαστηρίου, όσο και στην ύπαιθρο. Πιο συγκεκριμένα, η όποια ανακάλυψη δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά αποτέλεσμα σχολαστικής και προσεκτικής έρευνας. Πρόκειται για τον καρπό χρόνιας έρευνας και σοβαρής μελέτης για όλα τα μυστήρια πλάσματα του πλανήτη.

Στο γραφείο του μελετά αναφορές για περίεργα όντα στην παγκόσμια λογοτεχνία, σε ιστορικά και θρησκευτικά κείμενα, σε έργα τέχνης και, φυσικά, σε πολύτιμες λαϊκές παραδόσεις και θρύλους πολλών περιοχών στην Ελλάδα και όλον τον κόσμο. Ασχολείται συγκεκριμένα με κάθε παράξενο πλάσμα που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της ιστορίας σε διάφορους πολιτισμούς, ανθρωπόμορφο και μη, και συλλέγει πληροφορίες από πολλές πηγές προκειμένου να έχει μια καλύτερη εικόνα για τα όντα αυτά .

Για την πιστοποίηση, όμως, της ύπαρξης του όντος απαιτείται και επιβάλλεται και η όσο το δυνατό επέκταση της έρευνας πέρα από κάποιες μαρτυρίες και επιφανειακά στοιχεία. Συνήθως, ο κρυπτοζωολόγος συμμετέχει σε κάποια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών, οι οποίοι βασιζόμενοι σε σοβαρές ενδείξεις αλλά και σε συγκεκριμένες λαογραφικές αναφορές, αναζητούν πλάσματα σε διάφορα σημεία της Γης, όπου η πιστοποίηση της ύπαρξής τους είναι ικανή να δώσει νέες διαστάσεις στον ατέλειωτο αλλά και πολλές φορές τρομακτικό κόσμο του ζωικού βασιλείου.

Συχνά, αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση αποστολών για λογαριασμό μουσείων και ερευνητικών ιδρυμάτων σε περιοχές όπου αναφέρεται η παρουσία. Οι αποστολές πραγματοποιούνται σε περιοχές με έντονη βλάστηση και αχανείς εκτάσεις όπου μπορούν να κρύβονται, όπως είναι η Σιβηρία και οι χιονισμένες βουνοπλαγιές των Ιμαλαΐων, δηλαδή σε συνθήκες ικανές να φιλοξενήσουν ένα μυστηριώδες πλάσμα.

Δεν ακολουθεί συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, χρειάζεται να μετακινείται συχνά και να είναι εφοδιασμένος με όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό γα τέτοιες εξερευνήσεις, όπως προστατευτικές στολές, φωτογραφικές μηχανές, κιάλια κ.ά.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ένα τόσο γοητευτικό και ριψοκίνδυνο επάγγελμα απαιτεί πάθος για έρευνα, τόλμη, θάρρος για μετακινήσεις σε άγνωστα και ανεξερεύνητα μέρη, και επιστημονική περιέργεια. Χρειάζεται, επίσης, αγάπη για την περιπέτεια και το μυστήριο, ενδιαφέρον για τη φυσική ιστορία, ανοιχτό μυαλό, ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε αντίξοες συνθήκες εργασίας.

Οφείλει να διαθέτει φαντασία, δημιουργικότητα, δεξιότητες αναζήτησης πληροφοριών και κριτική ικανότητα. Ακόμη, είναι αναγκαία, η επιμονή, η υπομονή, αλλά και ο σεβασμός σε κάθε μορφή ζωής για τη διατήρηση της ισορροπίας στον πλανήτη.

Σπουδές:
Στη χώρα μας δεν προσφέρονται σπουδές αποκλειστικά στο αντικείμενο της κρυπτοζωολογίας. Ο κρυπτοζωολόγος χρειάζεται να διαθέτει ένα βασικό θεωρητικό υπόβαθρο από διάφορα επιστημονικά πεδία, όπως η παλαιοντολογία, η ζωολογία, η βιολογία, η γεωλογία, η αρχαιολογία, η λαογραφία, η φυσική ιστορία, η ανθρωπολογία, η ψυχολογία των ζώων, η κτηνιατρική, η μοριακή ιατρική κ.ά.

Κάποιες βασικές γνώσεις της κρυπτοζωολογίας μπορεί να αποκτήσει κανείς φοιτώντας στα τμήματα Βιολογίας ή Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής.  Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Όπου μεταξύ άλλων, προσφέρονται συστηματικές γνώσεις στους τομείς της εξελικτικής ζωολογίας, της παλαιοντολογίας, της βιοποικιλότητας, της γενετικής, της μοριακής βιολογίας και της μετάλλαξης του DNA, της συγκριτικής φυσιολογίας ζώων κ.λπ.

Τομείς Απασχόλησης:
Το πεδίο των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων συνδέεται άμεσα με το αντικείμενο των βασικών σπουδών του. Εφόσον έχει κάνει σπουδές βιολογίας μπορεί να απασχοληθεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, αλλά και ως εκπαιδευτικός στη μέση ή ανώτατη εκπαίδευση, μετά από παρακολούθηση παιδαγωγικών μαθημάτων.

Ακόμη, μπορεί να εργαστεί σε ερευνητικά ινστιτούτα, όπως το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών), στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, στο ΕΛΠΕ, στη ΔΕ.ΦΑ, στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφικών και Αλιευτικών Ερευνών, σε εταιρείες παλαιοντολογικών μελετών, σε υπηρεσίες υπουργείων, οργανισμών και φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που μελετούν γεωγραφικά, ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Ευρώπης.

Επίσης, μπορεί να απασχοληθεί σε γραφεία γεωλογικών και γεωφυσικών ερευνών, σε πλανητάρια, σε μουσεία ζωολογίας, φυσικής ιστορίας και απολιθωμένων δασών, αλλά και σε προστατευμένους χώρους όπου διατηρούνται, απολιθώματα ζωικών και φυτικών οργανισμών. Επιπλέον, μπορεί να εργαστεί στα ΜΜΕ, σε εκδοτικούς οίκους ως εξειδικευμένος επιστημονικός συνεργάτης και να ασχοληθεί με την αρθρογραφία σε επιστημονικά περιοδικά με εξειδικευμένο περιεχόμενο που απευθύνεται σε εξεζητημένο κοινό. Τέλος, μπορεί να συμμετέχει σε αποστολές διεπιστημονικών ερευνών σε διάφορα μέρη του κόσμου.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)