Κοσμηματοπώλης

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η σχεδίαση, η κατασκευή, η επιδιόρθωση, η εμπορία, η αποθήκευση και η πώληση κοσμημάτων, πολύτιμων λίθων και άλλων διακοσμητικών αντικειμένων (ρολόγια, ασημικά κ.ά.) από πολύτιμα μέταλλα είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας του.

Όταν απασχολείται με την κατασκευή κοσμημάτων εκτελεί μια σειρά από εργασίες, όπως η σχεδίαση, η επιλογή και το κόψιμο του μετάλλου (χρυσός, ασήμι, πλατίνα κ.ά.), η κατασκευή, το ξέπλυμα και ο καθαρισμός του έτοιμου κοσμήματος, το φινίρισμά του και το δέσιμο πολύτιμων πετρών.

Ακόμη, μπορεί να ασχολείται με την επιδιόρθωση κοσμημάτων ή άλλων πολύτιμων αντικειμένων (π.χ. ρολογιών, ασημικών) των πελατών του καταστήματος. Για την εκτέλεση της εργασίας του συνεργάζεται με άλλους επαγγελματίες του είδους (αργυροχρυσοχόους, τεχνικούς κοσμήματος κ.ά.).

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται στο κατάστημα ή το εργαστήριό του. Ο χώρος στον οποίο υποδέχεται τους πελάτες του χρειάζεται να είναι λειτουργικός, φωτεινός, ελκυστικός, καθαρός, ευχάριστα διακοσμημένος και άνετος. Πρόκειται για κουραστικό επαγγελμα αφού το άγχος, η ορθοστασία και η πίεση που δημιουργούν οι συνεχείς επαφές με τους υποψήφιους πελάτες του είναι χαρακτηριστικά της καθημερινής του ζωής.

Πολλές φορές είναι αναγκασμένος να μετακινείται σε άλλες πόλεις ή σε άλλες χώρες για να έρχεται σε επαφή με τους προμηθευτές του ή να παρακολουθεί και να συμμετέχει σε εκθέσεις με κοσμήματα και άλλα διακοσμητικά αντικείμενα.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει πρώτα απ’ όλα να διαθέτει αναπτυγμένο αισθητικό κριτήριο, φαντασία, επινοητικότητα, δημιουργικότητα, υπομονή, παρατηρητικότητα, οργανωτικότητα και μεθοδικότητα. Ακόμα, πρέπει να ενημερώνεται για τις τάσεις που επικρατούν στις διεθνείς αγορές των μετάλλων και των πολύτιμων λίθων, ώστε να διαμορφώνει ανάλογα τα σχέδια, τις παραγγελίες και τις προμήθειές του σε υλικά, αλλά και τις τιμές πώλησης, αν διαθέτει δικό του εργαστήριο ή κατάστημα.

Στα επιπρόσθετα προσόντα του επαγγελματία περιλαμβάνονται η γνώση κάποιας ξένης γλώσσας και η χρήση Η/Υ, εφόδια υπολογίσιμα και μερικές φορές απαραίτητα για την άσκηση του επαγγέλματός του.

Σπουδές:
Για την άσκηση του επαγγέλματος του κοσμηματοπώλη που ασχολείται με την κατασκευή κοσμημάτων δεν απαιτείται συγκεκριμένο επίπεδο σπουδών. Η ύπαρξη, όμως, κάποιου χρηματικού κεφαλαίου για τη δημιουργία της επιχείρησης καθώς και βασικών γνώσεων που σχετίζονται με την οικονομική και λογιστική διαχείριση, οργάνωση και λειτουργία του καταστήματος είναι χρήσιμες, για την ευκολότερη προσέγγιση του επαγγέλματος.

Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται ως υπάλληλος σε καταστήματα και εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας ή ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας τη δική του επιχείρηση.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ