Κλόουν – Γελωτοποιός

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η διοργάνωση και η παρουσίαση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά. Ο κλόουν φοράει ρούχα σε μεγάλο μέγεθος με έντονα χρώματα και περίεργα σχέδια, συμπληρώνοντας την αμφίεσή του με περούκα και αστείο μακιγιάζ.

Παρουσιάζει κωμικά σκετσάκια και παντομίμες με σκοπό να διασκεδάσει και να προσφέρει άφθονο γέλιο στο κοινό του. Το πρόγραμμά του συνδυάζεται με πολλή μουσική και τραγούδια που ενθουσιάζουν τα παιδιά και δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Συνθήκες Εργασίας:
Το ωράριο εργασίας του προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πελατών του. Συνήθως, εργάζεται τις απογευματινές και βραδινές ώρες, που πραγματοποιούνται τα παιδικά πάρτι. Χρειάζεται να μετακινείται συνεχώς στους χώρους όπου δίνει τις παραστάσεις του.

Συχνά συνεργάζεται με άλλους κλόουν, ταχυδακτυλουργούς, ζογκλέρ, μίμους, ξυλοπόδαρους κ.λπ.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να διαθέτει πρωτότυπες ιδέες, φαντασία, έμπνευση, σωματική αντοχή, καλή φυσική κατάσταση, ζωντάνια, χαρούμενη διάθεση, ταλέντο, αυθορμητισμό, ευκινησία και επικοινωνιακές δεξιότητες.

Σπουδές:
Σπουδές σε ανώτερο επίπεδο παρέχονται στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίων. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Διάσημη θεωρείται επίσης η σχολή του Λε Γκογκ στο Παρίσι, όπου διδάσκεται τόσο η τέχνη του μίμου, όσο και του κλόουν.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, αναλαμβάνοντας την οργάνωση παιδικών πάρτι, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, τηλεοπτικών εκπομπών, θεατρικών σκετς, μόνος του ή σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες.

Μπορεί να συνεργαστεί με ιδιώτες, παιδότοπους, σχολεία, ξενοδοχεία, θέατρα, πολιτιστικούς συλλόγους, δήμους, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών κ.ά. Ακόμη, μπορεί να εργαστεί σε τσίρκο.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)