Κηροπλάστης

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο Κηροπλάστης παρασκεύαζε τα κεριά σε εργαστήριο κηροποϊίας, που απασχολούσε συνήθως 3-4 άτομα. Κατασκεύαζε κεριά και λαμπάδες σε διάφορα μεγέθη που καθόριζε με βάση το βάρος και συγκεκριμένα νούμερα για κάθε κατηγορία.

Ο τρόπος παρασκευής ήταν ο εξής: μέσα σε μεγάλα χτιστά καζάνια ή μπακιρένια δοχεία έριχνε την πρώτη ύλη, την κηρήθρα. Κάτω από το καζάνι άναβε φωτιά με ξύλα, που έλιωναν την κηρήθρα και στη συνέχεια προσέθετε λίγο θειάφι. Μετά τύλιγε λεπτό σχοινί σε μακρόστενα σιδερένια τελάρα. Έβρεχε το σχοινί με υγρό θειάφι, για να είναι εύφλεκτο και βουτούσε τα τελάρα στο καζάνι με τη λιωμένη κηρήθρα.

Αυτή η διαδικασία επαναλαμβανόταν πολλές φορές μέχρι το κερί να αποκτήσει το επιθυμητό πάχος. Όταν το κερί πάγωνε, έκοβε από πάνω και από κάτω τα σχοινιά, τα οποία είχαν περιβληθεί με κερί και κόβοντας τα στη μέση είχε δύο σειρές κεριά. Όταν ήθελε τα κεριά να έχουν άρωμα, έριχνε στο μείγμα λιβάνι λιωμένο.

Αφού τα κεριά στέγνωναν καλά, ακολουθούσε το γυάλισμα και το φινίρισμά τους. Σήμερα πλέον τα κεριά παρασκευάζονται σε εργοστάσια και εργαστήρια που είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα μηχανήματα.

Συνθήκες Εργασίας:
Ο παραδοσιακός κηροπλάστης εργαζόταν χειρωνακτικά και αρκετά σκληρά στον κλειστό χώρο του εργαστηρίου του, όρθιος ή καθιστός ανάλογα την εργασία που εκτελούσε. Η εργασία του ήταν κουραστική και ανθυγιεινή κυρίως λόγω των οσμών που αναδύονται από την κηρήθρα και το υγρό θειάφι, αλλά και τις άλλες χημικές ενώσεις που προέκυπταν από την παρασκευή των κεριών.

Οι σύγχρονες μέθοδοι παρασκευής κεριών έχουν κάνει τις συνθήκες εργασίας του κηροπλάστη πιο απλές και εύκολες, αφού χρησιμοποιούνται μηχανές, λέβητες για το λιώσιμο της κηρήθρας, στεγνωτήρες και ειδικά περιστρεφόμενα βαρέλια.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Θα πρέπει να είναι επιδέξιος στα χέρια, προσεκτικός και υπομονετικός στη δουλειά του, με αντοχή και σωματική δύναμη και καλό αναπνευστικό σύστημα. Θα πρέπει να διαθέτει μηχανική ικανότητα, αλλά και αισθητική αντίληψη.

Σπουδές:
Για την άσκηση του επαγγέλματος δεν απαιτούνται ειδικές σπουδές. Αρκεί η πρακτική άσκηση και η εκμάθηση του κύκλου εργασιών κοντά σε έναν επαγγελματία.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο κηροπλάστης απασχολείται σχεδόν αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα, σε εργοστάσια ή εργαστήρια παρασκευής κεριών, αφού οι θέσεις στο δημόσιο τομέα είναι σχεδόν ελάχιστες. Μπορεί επίσης να ανοίξει δικό του εργαστήριο.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)