Καμαριέρης – Καμαριέρα

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Το επάγγελμα αυτό ασκείται κυρίως από γυναίκες. Αντικείμενο της εργασίας της είναι η παροχή υπηρεσιών κυρίως στα δωμάτια των ξενοδοχείων. Τα κυριότερα καθήκοντά της είναι η τακτοποίηση και ο καθαρισμός των δωματίων, των διαδρόμων και των λοιπών χώρων, ο καθαρισμός και η απολύμανση των τουαλετών, η αλλαγή των λευκών ειδών (σεντόνια, πετσέτες) στα δωμάτια και η εξασφάλιση όλων των απαραίτητων αναλώσιμων του δωματίου, ανάλογα με τις παροχές του ξενοδοχείου (σαπούνια, σαμπουάν, αφρόλουτρα, προγράμματα για πολιτιστικές εκδηλώσεις, χάρτες της πόλης, φρούτα, ποτά).

Ακόμη, τοποθετεί στην κατάλληλη θέση τα διάφορα αντικείμενα των πελατών, ελέγχει αν όλα λειτουργούν σωστά και γενικά φροντίζει για την κατάσταση των δωματίων. Κατά την εργασία της χρησιμοποιεί ηλεκτρικές σκούπες, σκούπες χεριού, πανάκια για ξεσκόνισμα, κουβάδες, σφουγγαρίστρες, λευκά είδη κ.λπ. Στις αρμοδιότητές της εντάσσεται και η ενημέρωση του υπεύθυνου του ξενοδοχείου για τυχόν ζημιές ή ελλείψεις που διαπιστώνει στα δωμάτια και τον εξοπλισμό τους.

Συνθήκες Εργασίας:
Η εργασία αυτή εκτελείται στους χώρους του ξενοδοχείου ή άλλων εγκαταστάσεων διανυκτέρευσης (κάμπινγκ, πανσιόν). Συνήθως εργάζεται με πρωινό ωράριο ή με βάρδιες και είναι υπεύθυνη για έναν ορισμένο αριθμό δωματίων.

Καθώς έρχεται επαφή με ακαθαρσίες, οφείλει να λαμβάνει όλα τα σχετικά μέτρα αυτοπροστασίας και να τηρεί τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η ευχάριστη διάθεση, η υπευθυνότητα, η εντιμότητα και η ευγένεια είναι μερικά από τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει η καμαριέρα.

Ακόμη, οφείλει να έχει καλή εμφάνιση και επικοινωνιακές δεξιότητες, λόγω των επαφών της με αρκετό κόσμο, αλλά και καλή υγεία και σωματική αντοχή αφού πρόκειται για ένα επάγγελμα που απαιτεί αρκετές ώρες ορθοστασίας και προκαλεί μεγάλη κόπωση.

Σπουδές:
Για την άσκηση του επαγγέλματος δεν απαιτούνται ιδιαίτερες σπουδές και γνώσεις.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ υπάρχει και η προοπτική της απασχόλησης σε επιβατικά πλοία. Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα να απασχοληθεί στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, αλλά υπάρχουν μικρές προοπτικές σ’ αυτό το χώρο.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ