Έργων Τοπίου και Περιβάλλοντος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η δημιουργική κατασκευή πλατειών, πάρκων, κήπων και λοιπών χώρων αναψυχής και πρασίνου, καθώς και περιβαλλόντων χώρων κτιρίων αποτελεί το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Πιο συγκεκριμένα, ο βοηθός έργων τοπίου και περιβάλλοντος, συνδυάζοντας γνώσεις γεωπονίας, ανθοκομίας και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού έχει τη δυνατότητα να διακρίνει τη δυναμική ανάπτυξης ενός τοπίου που μελετά, καταφέρνοντας μοναδικό συνδυασμό του φυτικού υλικού με τις ανθρώπινες κατασκευές.

Για το σκοπό αυτό φροντίζει για την αναπαραγωγή, τη μεταφύτευση, το κλάδεμα και τη συντήρηση των ανθοκομικών φυτών και δένδρων που βρίσκονται σε πλατείες και πάρκα, ώστε να δημιουργεί ένα περιβάλλον υψηλής αισθητικής, εναρμονισμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις του ανθρώπου και φυσικά στο ευρύτερο τοπίο. Σχεδιάζοντας το χώρο με γνώμονα αφενός την προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου τη λειτουργικότητα και την αξιοποίηση όλης της έκτασης, αποσκοπεί στη δημιουργία καλαίσθητων και χρηστικών εξωτερικών χώρων που δένουν αρμονικά το φυσικό περιβάλλον και τις ανθρώπινες κατασκευές.

Ειδικά σε περιοχές με έντονο το αστικό στοιχείο και μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού σε μεγάλα και πυκνοδομημένα αστικά κέντρα, η ανάγκη για επαφή με την φύση αυξάνει και θα πρέπει ο συγκεκριμένος ειδικός, εκμεταλλευόμενος τα φυσικά χαρακτηριστικά (γεωμορφολογία, μικροκλίμα, οδικούς άξονες και άλλα στοιχεία που μπορούν να επηρεάσουν την περιοχή μελέτης), να δημιουργήσει όχι απλά πράσινους χώρους αλλά νέους, καλαίσθητους, υψηλής αισθητικής και αξίας, εναρμονισμένους στο τρόπο και ρυθμό ζωής μας.

Τέλος, ο συγκεκριμένος επαγγελματίας είναι υποχρεωμένος να φροντίζει για τη συντήρηση των μηχανημάτων και εργαλείων που χρησιμοποιεί για τις ανθοκηπευτικές καλλιέργειες και να συνεργάζεται με εξειδικευμένους επιστήμονες (γεωπόνους, τεχνολόγους φυτικής παραγωγής, αρχιτέκτονες τοπίου κ.ά.) για την αισθητική αναβάθμιση του τοπίου και τη διευκόλυνση του έργου του.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους αντιμετωπίζοντας συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες. Για τις ανάγκες της εργασίας του είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιεί ειδικά μηχανήματα και εργαλεία, γι’ αυτό χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός για την αποφυγή ατυχημάτων. Πολλές φορές δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, γιατί η εργασία του εξαρτάται από την εποχή και τις καιρικές συνθήκες.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Χρειάζεται να αγαπά τη φύση και το περιβάλλον, να έχει καλό γούστο και αισθητική αντίληψη καθώς και τεχνικές γνώσεις αρχιτεκτονικής τοπίου και διακόσμησης, ώστε να επιτυγχάνει το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα.

Πρέπει επίσης να είναι επιδέξιος στις λεπτές χειρωνακτικές εργασίες, να έχει σωματική και ψυχική αντοχή και να διακρίνεται από υπευθυνότητα, εργατικότητα και ιδιαίτερη μεθοδικότητα κατά την άσκηση της εργασίας του. Παράλληλα πρέπει να είναι επινοητικός, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες να έχει καλή υγεία και μυϊκή δύναμη για να ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις του επαγγέλματός του.

Τέλος, η καλή γνώση εξειδικευμένων προγραμμάτων στον Η/Υ, τον βοηθούν στη σχεδίαση έργων τοπίου με υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Σπουδές:
Σπουδές προσφέρονται στην ειδικότητα Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου  των Επαγγελματικών Λυκείων.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο βοηθός έργων τοπίου και περιβάλλοντος μπορεί να απασχοληθεί ως υπάλληλος στο δημόσιο τομέα και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως στέλεχος φυτοτεχνικών μονάδων σε όλο το φάσμα της παραγωγής καλλωπιστικών φυτών και της διαμόρφωσης αισθητικών χώρων πρασίνου, ως υπεύθυνος ανάπτυξης και συντήρησης έργων τοπίου (π.χ. πάρκα, πλατειών) ή ως αυτοαπασχολούμενος αναλαμβάνοντας την περιποίηση κήπων και άλλων χώρων πρασίνου σε ιδιωτικές κατοικίες ή συγκροτήματα κατοικιών, επιχειρήσεων, καταστημάτων, εμπορικών κέντρων κ.ά.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ